Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Decyzja kredytowa również na podstawie przyszłego wynagrodzenia?

Napisany przez tobihro
Cześć, aktualnie wraz z moją przyjaciółką szukamy domu. Teoretycznie mamy już wybrany obiekt, w piątek mam umówione spotkanie dotyczące finansowania nieruchomości.

Przed spotkaniem mam jednak zasadnicze pytanie dotyczące ewentualnego finansowania. Czy decyzje kredytowe zawsze są podejmowane na podstawie aktualnych dowodów zarobków, czy też brane są pod uwagę potencjalne zarobki w przyszłości? Nasz wymarzony Dom prawdopodobnie zostanie ukończony jesienią 2017 roku.

Moja przyjaciółka planuje przejście z 18 na 30 godzin tygodniowo od października. Ja z kolei od początku lub połowy 2017 roku będę pełnił wyższą funkcję w obecnym miejscu pracy. Obie te sytuacje mogą być obecnie udokumentowane jedynie za pomocą umów o pracę lub pism od szefów, choć wydarzyły się one już na początku fazy spłaty. Dodatkowo w tym czasie dwie inne finansowania zostaną całkowicie spłacone.

Mając na uwadze te informacje, finansowanie jest bardzo prawdopodobnie niemożliwe z obecnymi środkami, dlatego chciałbym to wykluczyć zanim umówimy się na spotkanie.

Czekam na Waszą opinię.

Napisany przez bobodda

Czy decyzje kredytowe zasadniczo zawsze podejmowane są na podstawie obecnych zaświadczeń o zarobkach itp., czy też uwzględnia się tutaj ewentualne przyszłe dochody?

Zazwyczaj brane jest pod uwagę istniejące sytuacje. W niektórych przypadkach, na przykład przy udziale zasiłku rodzicielskiego, rozpatrywane są przyszłe dochody w analizie budżetowej. Jeśli istnieje jasna umowa, to również przyszłe zarobki mogą być brane pod uwagę.
W Państwa przypadku konieczne będą jednak wiążące zapewnienia, czyli podpisane umowy. Ogólnie rzecz biorąc, jest to raczej nietypowe, ale niekoniecznie niemożliwe.

Cytat od tobihro

Nasz Dom marzeń prawdopodobnie zostanie ukończony jesienią 2017 roku.

Po upływie dwunastu miesięcy kredyt stanie się kredytem z ochroną stopy procentowej lub muszą Państwo upewnić się, że mają (bardzo) długi okres wolny od opłat za udzielenie kredytu. W przeciwnym razie będą Państwo płacić odsetki za niewykorzystany kredyt. Zachowajmy ostrożność...

Poza tym, trochę off-topowo: sprawdźcie wykonawcę, uwalniajcie środki (nawet po postępie budowy) dopiero po dokładnej weryfikacji i ostrożnie.

Cytat od tobihro

W tym czasie dwie dodatkowe kredyty zostaną całkowicie spłacone.

Podobnie jak z przyszłymi dochodami. Normalną praktyką jest uwzględnianie obecnej sytuacji finansowej w analizie budżetowej. Wszelkie inne rozważania to znowu dobra wola i nie do wymuszenia. Wydaje się, że potrzebujecie Państwo osoby podejmującej ludzkie decyzje kredytowe. Odrzucając komputerowe rozwiązania. Ale to nie problem, istnieje wiele instytucji oferujących kredyty.

Ze względu na niskie stopy procentowe, wielu ludzi jest zdziwionych, co jest możliwe.

(Na podstawie doświadczeń w innych wątkach: możliwe nie oznacza rozsądne. Tylko po to, aby uniknąć dyskusji...)

Proszę napiszcie teraz swoje liczby:

Wiek, dochód, kredyty ratalne (rata i saldo), czy posiadacie kapitał własny? Jeśli tak, to ile? Polisa na życie, umowa oszczędnościowa, lokata terminowa...

I oczywiście: ile kosztuje Wasz wymarzony Dom?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć tobihro,

oczywiście przyszłe wynagrodzenie - o ile jest ono ustalone i potwierdzone na piśmie - może zostać uwzględnione podczas oceny możliwości uzyskania pozytywnej opinii kredytowej. Możliwe jest to dzięki temu, że podczas pierwszej wypłaty nowa sytuacja dochodowa zostanie potwierdzona za pomocą rozliczenia. Jeśli podają Państwo, że zakończenie budowy nieruchomości planowane jest na 2017 rok, to - jeśli pierwsze wypłaty jeszcze się nie dokonały - udzielenie zgody na finansowanie z uwzględnieniem przyszłych, już potwierdzonych podwyżek wynagrodzeń jest całkowicie możliwe.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czy mogę zauważyć, że mam obawy, jeśli w obecnej sytuacji finansowanie nie byłoby możliwe do zrealizowania, wydaje mi się, że w przypadku pogorszenia się sytuacji szybko można będzie stać się niewypłacalnym przy tym zaplanowanym finansowaniu??? (czyli zasiłek dla bezrobotnych, zasiłek chorobowy itp. ??)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata