Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Spekulacja Dax na 31.12.16 & 31.03.17 Przeniesienie funduszy do planu oszczędnościowego bankowego Riester

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry,

muszę złożyć wniosek o przeniesienie mojego funduszu Riester do planu oszczędnościowego Riester w banku Riesterunschädlich do września 2016 r. - do 31.12.16 r. lub grudnia 2016 r. - do 31.03.17 r. Decydujące będzie, jak wysoki będzie wówczas indeks DAX, ponieważ inwestycje są bardzo szeroko rozproszone (nie spekulacyjne).

Dla mnie nie ma wątpliwości co do złożenia wniosku o przeniesienie.

Środki zostaną później użyte do spłaty kredytu hipotecznego za 10 lub 15 lat! Nie mam już ochoty martwić się o kursy akcji.

Dlatego chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. 31.12.16 czy 31.03.17 (kiedy będzie wyższy wskaźnik DAX?)

Pozdrowienia

Martin

Re: Spekulacja Dax na 31.12.16 & 31.03.17 Przeniesienie funduszy do planu oszczędnościowego bankowego Riester

Napisany przez Matthew Pryor
Dlatego chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
31.12.16 czy 31.03.17 (kiedy indeks DAX będzie wyższy?)

Ciekawy proces podejmowania decyzji. A jeśli twój fundusz Riester jest naprawdę tak dobrze zdywersyfikowany, jak sugerujesz, dlaczego pytasz tylko o niemiecki indeks przywódczy? Jaka jest właściwie różnica między funduszem a funduszem?

Napisany przez Martin79HN
Witaj Matthew Pryor,

proszę źle mnie nie zrozumieć, nie mam nic przeciwko ETF-om i funduszom.
Nie są one związane tylko z Daxem, ale odzwierciedlają cały rynek w zależności od konkretnego ETF-a i funduszu.

Osobiście chciałbym przenieść środki z ETF-ów i funduszy Riester do planu oszczędnościowego Riester w banku (85% oprocentowania rozpowszechnienia jest wypłacane jako odsetki)
na 31.12.16 lub 31.03.17.

Jestem świadom, że w tej chwili oprocentowanie wynosi 0%. (Plan oszczędnościowy w banku jest związany z oprocentowaniem rozpowszechnienia)
Ale za 3, 4, 5 lat sytuacja może się zmienić. Opłaty zarządzania w planie oszczędnościowym w banku wynoszą 10 € rocznie i są przystępne.

Przenoszenie środków i bezpieczeństwo są dla mnie najważniejsze (bez znaczenia, czy nastąpi krach na giełdzie czy nie).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata