Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Debeka Stała pożyczka - Czy trzeba wziąć kredyt mieszkaniowy?

Napisany przez Olli
Cześć,

od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewne pytanie i mam nadzieję, że tutaj dostanę odpowiedź.

W ramach naszego finansowania nieruchomości w 2010 roku zawarliśmy m.in. umowę Konstant 15 z firmą Debeka, która wygasa pod koniec tego roku, co oznacza, że wcześniej zaciągnięty kredyt stanie się wymagalny, a umowa oszczędnościowa stanie się gotowa do alokacji. Moje pytanie brzmi: Czy muszę skorzystać z gotowej do alokacji umowy oszczędnościowej, aby spłacić kredyt, czy mam możliwość kontynuowania oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowej (oprocentowanie odsetek 3% rocznie) i spłacenia wcześniej zaciągniętego kredytu za pomocą innych środków?

Pozdrowienia,

Olli

Napisany przez bobodda
Cześć Olli,

to zależy od oszczędności budowlanych. W większości przypadków nie jest to pożądane, a zatem nie jest dozwolone.
Szczegóły znajdują się w umowie kredytowej lub Ogólnych Warunkach Umowy (AWU).

Tak naprawdę chodzi o to, czy musisz wziąć kredyt, jeśli agio jest zabezpieczone umownie.

Ponieważ kredyty budowlane można spłacać częściowo lub w całości w dowolnym momencie. Bez uprzedzenia, bez prośby o prośbę, bez odszkodowania za wcześniejsze spłacenie.

Dlatego:

Jeśli nie musisz płacić dopłaty do kredytu, otrzymasz kredyt budowlany i będziesz mógł go spłacić zdecydowanie (o wiele) taniej.

Ciesz się z tego, że masz ogromną przewagę w stosunku do planu.

Czy patrzysz na szklankę jako na pół pełną czy pół pustą.

Ja nie byłbym smutny, ponieważ mam tylko korzystniejsze finansowanie, a nie korzystne oprocentowanie.

Poza tym, spróbuj. Jak opisano powyżej...

O jaką kwotę chodzi w kredycie?

.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Olli,

w zasadzie po zakończeniu okresu pośredniego finansowania pożyczkę zaliczkową można również spłacić z innych źródeł. Jednak trzeba zwrócić uwagę, czy twoja pożyczka zaliczkowa ma własny okres wiązania oprocentowania, czy też jest to ustalane po przyznaniu BSV. Szczególnie w przypadku niektórych modeli kombinowanych, możliwość jej spłaty pojawia się dopiero po przyznaniu BSV, jeśli tak jest, BSV musi zostać przyznane, aby można było spłacić pożyczkę zaliczkową. W takim przypadku można zrezygnować z pożyczki hipotecznej i spłacić pozostały dług ze środków obcych lub własnych, ale środki z BSV musiałyby zostać wykorzystane, w konsekwencji BSV nie mogłoby już funkcjonować.

Czy jesteś pewien, że w BSV masz opcję uzyskania 3% odsetek od salda i/lub - zgodnie z założeniem w tym modelu - opcję zabezpieczenia pożyczki hipotecznej? Obie te rzeczy trudno mi sobie wyobrazić. Albo niskie odsetki od salda podstawowego i pożyczka hipoteczna, albo rezygnacja z pożyczki hipotecznej i zwiększone odsetki/bonus.

W przypadku modeli kombinowanych, w których BSV służy do spłaty pożyczki zaliczkowej, ta opcja jest wykluczona. Wtedy nie można odseparować BSV od pożyczki zaliczkowej, co oznacza, że nie można z niego korzystać dowolnie.

Napisany przez Olli
Cześć wszystkim,

Dziękuję za odpowiedzi.

Kilka dodatkowych szczegółów:

Suma kredytu budowlanego: ~ 60 tys. euro, Oprocentowanie kredytu: 5% w skali rocznej, Opłata dodatkowa: 1,5% sumy kredytu (tak mi się wydaje)

Przeczytałem trochę regulaminów i warunków Bausparkasse i fragment, który zainspirował mnie do zapytania, brzmiał następująco: [..] 4.4 Zwrot środkami inne niż przyznana suma kredytu budowlanego - Jeżeli kredyt zostanie spłacony środkami inne niż przyznana suma kredytu budowlanego i zrezygnowano z kredytu budowlanego, dłużnikowi nie przysługuje premia odsetkowa (§3, ust. 3 ABB) [..]

@ bobodda: Byłem świadomy możliwości nielimitowanego dodatkowego spłacania i miałem to na uwadze, ale ze względu na powyższe szczegóły i obecną sytuację z oprocentowaniem, chciałem sprawdzić, czy mam inne opcje.

@ noelmaxim: Nie mogę na sto procent stwierdzić, czy dodatkowa pożyczka ma swoje własne okresy ustalania oprocentowania, ale nie przypominam sobie jakiegokolwiek zapisu w umowie. W odpowiednim fragmencie jednak znalazłem zdanie mówiące Jednocześnie zawierana jest umowa związana z oszczędzaniem budowlanym. Potraktowałem zatem kredyt jako dwa niezależne umowy, pożyczkę przedfinansowania oraz umowę oszczędnościową. W wydanych warunkach uczestnictwa oszczędzający ma możliwość wyboru po osiągnięciu przydziału. Łącząc to z powyższym punktem, sądzę, że istnieje taka możliwość.

To jasne, że Debeka nie będzie skakała z radości i krzyczała Tak! z zachwytem. Jeśli dojdziemy do porozumienia (umowa oszczędnościowa zostanie anulowana, a zamiast tego zaproponowane zostanie alternatywne kredyt o obecnie obowiązującym oprocentowaniu na rynku), również nie powiem nie. Jak już wspomniałem, chcę tylko dowiedzieć się, jakie opcje mam.

Pozdrowienia,
Oliver

Napisany przez NaTwoim13
[..] 4.4 Zwrot z innych środków niż przyznana suma kredytu budowlanego - Jeśli kredyt zostanie spłacony z innymi środkami niż przyznana suma kredytu budowlanego i zrezygnuje się z kredytu budowlanego, dłużnikowi nie przysługuje bonus odsetkowy (§3 Abs. 3 ABB). [..]

To jest właśnie zdanie - moim zdaniem - kluczowe. Jeśli ta stawka ma ten bonus odsetkowy, to jego wycofanie w połączeniu z kredytem z góry zamyka ten bonus odsetkowy.

kredyt z góry minus odwołane oszczędności z budowy mieszkania - jeśli nie otrzymano premii budowlanej, w przeciwnym razie alokacja z rezygnacją z pożyczki - to suma, którą obecnie trzeba rentownie wygenerować na finansowanie kolejnych zaległości.

Napisany przez Olli
Czy dobrze mnie zrozumiano, że 3% odpowiadają wspomnianemu wyżej bonusowi odsetkowemu? Bonus odsetkowy nie jest tutaj równy 3% od oprocentowania. Jest to dodatkowa premia odsetkowa, zależna od wartości oceny i oszczędności, która przekracza podstawowe 3% oprocentowanie (~0,1 - 0,6% dodatkowo rocznie) i jest wypłacana w przypadku rezygnacji z kredytu. Niestety, nie mogę znaleźć online odpowiednich warunków umowy dla tego rodzaju umowy (BS1) w krótkim czasie. Interesujące jest to, że w tym fragmencie jasno stwierdzono, iż kredyt można spłacić innymi środkami niż sumą oszczędności na bauspar.

Napisany przez NaTwoim13
Mogliwe było, że istniały stawki odsetkowe kredytów, które miały podstawową stopę oprocentowania 3%, nie mam na myśli konkretnych przypadków. Na pewno nie używano tych wysoko oprocentowanych stawek do deponowania modeli połączonych. Jest to jednak możliwe. Tak, mogą mieć pewność, że po odjęciu salda oszczędności budowlanych mogą spłacić walutę zewnętrzną. Jednakże nie wiedzą, czy mogą spłacić całą walutę bez korzystania z salda oszczędności budowlanych - to znaczy kontynuować korzystanie z oszczędności budowlanej do dalszej akumulacji środków - wciąż nie wiedzą. Może się okazać, że przydział oszczędności budowlanej i jej przyjęcie są decydujące dla spłaty pożyczki z góry, bądź tez do jej wygaśnięcia. Innymi słowy, muszą zatem złożyć/zaakceptować alokację, a następnie zrezygnować z pożyczki (zabierane jest tylko saldo oszczędności z waluty pożyczki z góry), i saldo BSV nie jest im już dostępne. Dla mnie Państwa przykład pokazuje, jak złożone są te finansowania budowlane i często nie są w pełni zrozumiane, jak również że forma finansowania nieelastyczna nie może spełnić wszystkich potrzeb i zmian. Oprocentowanie 3% w przypadku oszczędności, ale płatne 5%, to ujemna amortyzacja. Jako nagrodę otrzymują teraz stopę procentową na rynku, która jest tańsza niż ta, którą mieli zagwarantowaną wcześniej. Oczywiście, nie można było przewidzieć rozwoju stóp procentowych, ale tak samo jak wtedy nie można było tego przewidzieć, dzisiaj też nie można przewidzieć, co za 10 lat sprawi, że model nie będzie właściwy. Nawet nie mówiąc o niezmiennej zmianie stóp procentowych, co sprawia, że stabilne modele staja się zbędne. Nie, mogą wystąpić zupełnie inne, nieprzewidywalne zdarzenia, które sprawią, że modele oszczędnościowe staną się błędnymi decyzjami: - nowe stawki lub nowe formy finansowania na rynku - kasy oszczędnościowe w potrzebie (aktualnie wszystko jest zabezpieczone przez fundusz gwarancyjny kas oszczędnościowych) - niski poziom stóp procentowych nadal - bezpłatna własność dla wszystkich - dziedzictwo - zmiana systemu w naszej Republice - wywłaszczenia, podział majątku państwowego - itp. Oczywiście, są to pewne ogólne przypuszczenia, ale osoba, która natychmiast spłaca, czyli zobowiązanie równe ratalnie (z długim okresem ustalenia oprocentowania - co najmniej 20 lat, z jedynką przed przecinkiem), jest jednym z beneficjentów dzięki bezpośredniej spłacie z miesiąca na miesiąc. Ta osoba, która może dodatkowo dokonywać nadpłat, a tym bardziej, nie wspominając o tych, którzy muszą sprzedać w ciągu ustalonego okresu oprocentowania (rozwód, zmiana pracy, choroba) i nie muszą płacić odsetek kar gotówkowych od pełnej kwoty początkowej. Jeśli ktoś powiedziałby lub przepowiedziałby 10 lat temu, że stopy procentowe za 10 lat wyniosą około 1%, zostałby uznany za szaleńca. Ci, którzy na to stawiali, musieliby zostać ostrzeżeni. Dlaczego więc teraz każdego miesiąca ponosić stratę odsetek (podczas gdy żałosne 0,15% odsetki oszczędnościowe w BSV stoją w obliczu płatności odsetek w wysokości 1,5%), aby finalnie podjąć produkt, którego się nie zrozumiało, który jest nieelastyczny, a na co stawia się, tego dziś nikt nie wie, gdyż wszystko może potoczyć się zupełnie inaczej. Zwłaszcza że gwarancja oprocentowania kredytu ratalnego jest również zapewniona, a możliwości zmiany stopy spłaty i nadpłat sprawiają, że kredyt staje się elastyczny, a po 10 latach i tak na podstawie § 489 BGB może być refinansowany, jeśli to jest konieczne lub ma sens ekonomiczny. Dla mnie nie ma żadnego powodu, aby wybrać tę formę finansowania, ani jednego! Nawet modele finansowania wspierane przez rząd niemiecki nie mają dla mnie uzasadnienia. Bo jeśli już korzystamy z rządowego wsparcia w finansowaniu, możemy zająć się również finansowaniem ratalnym, które jest objęte rządowym wsparciem (choć dla mnie nie ma to sensu, ponieważ w końcu jest to zredukowane do zera).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata