Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Prawna skuteczność projektu umowy kupna

Napisany przez mirko2002
Cześć droga społeczności,

dotychczas byliśmy cichymi czytelnikami przez ostatnie tygodnie. Teraz również złapaliśmy się i mamy kilka pytań.

Planujemy zakup istniejącej nieruchomości i od pewnego czasu szukamy banku, który spełni nasze oczekiwania. Niestety, straciliśmy mnóstwo czasu pierwotnie z Berliner Sparkasse, zanim ostatecznie zrezygnowali. Mimo że w tym czasie wielokrotnie zapewniano nas, że finansowanie zostanie zatwierdzone, mieliśmy już przygotowany projekt sprzedaży. Zrobiliśmy to już wtedy. Obecnie współpracujemy z DSL Bank, przez pośredników finansowych z firmy Dr. Klein.

Ponieważ w DSL Banku obiekt musi zostać oceniony, a my czekaliśmy już 2 tygodnie, dzisiaj po zapytaniu dowiedzieliśmy się, że biegli są wszyscy na urlopie i dlatego prace nie ruszały do przodu. Wniosek ten ma teraz zostać rozpatrzony w nadchodzący poniedziałek.

Ponieważ, jak wspomniałem, już ze względu na historię z Sparkasse sporo czasu minęło, ponownie skontaktowaliśmy się z pośrednikiem i poinformowaliśmy go, że ze względu na okres wakacyjny, ekspertyza zostanie przeprowadzona dopiero od poniedziałku.

W odpowiedzi pośrednik poinformował, że we wtorek tego tygodnia przeprowadził inspekcję nieruchomości i tam od razu uzyskał zapewnienie oraz iddący poniedziałek otrzyma zatwierdzenie finansowania i powinniśmy przerwać nasze wysiłki.

Oprócz tego, że osobiście nie wierzę w te słowa i pośrednik po prostu chce wywrzeć ogromną presję, mam teraz pytanie odnośnie prekontraktu.

Został on sporządzony notarialnie. Czy pośrednik może po prostu sprzedać obiekt innemu, ponieważ trwa to zbyt długo? Umowa ta miała nas kosztować według pośrednika 600-700€, była jego deklaracja kilka tygodni temu, gdy pytał nas, czy miał dla nas ją przygotować.

Nie sądzę, że może po prostu sprzedać obiekt, gdy mam już prekontrakt i wciąż jesteśmy w negocjacjach z bankiem.

Co się stanie, jeśli również DSL Bank odrzuci wniosek ze względu na słabą ocenę nieruchomości, a obiekt zostanie sprzedany przez pośrednika innemu nabywcy?

Czy w takim przypadku mogę na przykład stwierdzić, że rezygnuję z mojego prawa wynikającego z umowy, ale on pokryje poniesione koszty?

Proszę pomóżcie nam w tej sytuacji, jesteśmy trochę zdesperowani...

Pozdrawiam
Mirko

Napisany przez nexttry
Cześć,

trudno powiedzieć bez dokładnej znajomości rodzaju umowy, którą masz. W takim przypadku będą potrzebne dokładniejsze informacje dotyczące treści umowy, najlepiej skonsultować się z zaufanym prawnikiem i zapytać.

Jeśli chodzi tylko o niepodpisany projekt, nie masz szans. W tym przypadku nawet mogę zrozumieć pośrednika. Kto pierwszy ten lepszy... dla pośrednika jesteście ryzykiem, czy w ogóle dostaniecie finansowanie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, czy masz realistyczną szansę na finansowanie, podaj dane ramowe, jest tu wystarczająco osób, które mogą ci ocenić sytuację.

Napisany przez mirko2002
Czy sfinansowanie jest obecnie dla mnie raczej drugorzędne, istotne jest raczej, czy mogę trwać przy umowie

Jakich dokładnie danych potrzebujemy tutaj?

Przesłaliśmy wszystkie nasze dane, w tym numer podatkowy i całą resztę, na podstawie których notariusz sporządził umowę, która moim zdaniem jest już kompletnie gotowa (kilka stron długości).
Jednak jest ona nakładana znakiem wodnym jako projekt. W umowie samemu jest już praktycznie wszystko dokładnie opisane, dlatego uważam, że jako laik jestem już bezpieczny... Ale jestem tylko laikiem

Napisany przez nexttry
Czy umowa została podpisana? Możesz tworzyć tyle projektów, ile chcesz, nic nie jest wiążące, liczy się podpis stron!

Napisany przez mirko2002
Musielismy wydrukować ten kontrakt i podpisać go, a następnie odesłać do notariusza. Niestety nie wiem, czy notariusz czy sprzedawca również musieli go jeszcze podpisać.

Napisany przez nexttry
Czy masz ważną umowę na cokolwiek, możesz odpowiedzieć tylko ty (może zadzwonić do notariusza...). Jeśli nie masz podpisanej umowy, nie masz żadnych możliwości. Na miejscu pośrednika też zacząłbym przeglądać inne zainteresowane strony po tak długim czasie, musicie za to wziąć odpowiedzialność. Po prostu zbyt długo mieliście (zdecydowane wysiłki sprawiają, że potwierdzenie finansowania przychodzi znacznie szybciej, jeśli w ogóle jest pozytywne).

Napisany przez Save
Umowa przedwstępna nie jest wiążąca. Jest to tylko projekt. Jeśli ją zleciłeś, musisz ją opłacić. Jeśli zlecił ją pośrednik, to on musi zapłacić. Nie jest to ani rezerwacja, ani obietnica; jeśli Dom zostanie sprzedany innemu nabywcy, ponieważ sprzedawca nie chce czekać, to niestety pech.

Napisany przez NaTwoim13
Zwróćcie się do pośrednika finansowego, który może ocenić i oszacować waszą sytuację oraz uwzględnić ustalone ramy czasowe. Zazwyczaj pośrednik finansowy nawiązuje kontakt z pośrednikiem nieruchomości, omawiając na równych zasadach dalsze postępowanie i starając się jak najbardziej uwzględnić interesy pośrednika i sprzedającego. Ekonomia uczciwości niestety nie jest obecnie praktykowana przez wielu pośredników nieruchomości, którzy zachowują się tak, jakby złote czasy, gdy na nieruchomość czekało 7 kupców, zawsze istniały. Czasy, w których sukces pośrednika zależał od jego działalności, na razie minęły. Sprzedaż wczoraj, prowizja dla pośrednika najlepiej wczoraj. Czasy, gdy sprzedający mogli spokojnie zaaranżować i zorientować się w swoim finansowym ustawieniu przejdą prawie w zapomnienie. Mniej negocjacji, coraz więcej rozdzielania, najszybszy dostaje zlecenie. Ale po co narzekać, sprzedający cieszą, że ktoś coś oferuje, pośrednicy przejmują nieruchomości dla siebie, a popyt niestety reguluje źle przebiegimi negocjacji. Coraz bardziej decydująca staje się szybka decyzja kredytowa, szczególnie w czasach, gdy banki same doświadczają dużego popytu i ledwo wyrabiają się z natłokiem wniosków. Często zdarza się, że kredyty są przyznawane, ale ciężka praca idzie na marne, bo ktoś inny był szybszy. Oczywiście istnieją przedwstępne umowy, ale jak dużo one znaczą, gdy coraz mniej negocjuje się między sprzedającym a potencjalnymi nabywcami, a po upływie pewnego czasu następny jest w kolejce. Najlepszymi pośrednikami nieruchomości są zawsze ci, którzy oznajmiają, że w ich banku decyzja kredytowa trwa 2-3 dni. Nie zastanawiają się, że ten bank może nie być potrzebny konsumentowi pod względem warunków i wymagań! Gdybym miał coś do powiedzenia, jako ustawodawca również wtrąciłbym się w to, tak jak to zrobił w przypadku finansowania mieszkań z WoKri.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata