Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: VL jako zabezpieczenie emerytalne.

Napisany przez roadrun87
Cześć wszystkim,

zastanawiam się właśnie, gdzie najlepiej ulokować przyszłe środki z zakładowego programu emerytalnego.
Nie chcę już korzystać z BSV.

Co sądzicie o planach oszczędzania w funduszach VL, na przykład w Sparkasse?
A może macie jakiś gorący tip dotyczący VL?

Napisany przez 2titan1981
Opcje obejmują, jak już częściowo wspomniano:
Umowa oszczędnościowa
Plan oszczędzania w funduszach inwestycyjnych
Plan oszczędzania w banku
Plan emerytalny pracownika
Riester
Spłata kredytu hipotecznego

Osobiście skłaniałbym się obecnie ku planowi oszczędzania w funduszach inwestycyjnych, który inwestuje w ETF-y. konto nie powinno nic lub praktycznie nic kosztować

Napisany przez daSnoop

Opcje to jak już częściowo wspomniano:
Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa
Plan oszczędnościowy na fundusze
Plan oszczędnościowy w banku
System emerytalny
Riester
Spłata kredytu hipotecznego
mogą zostać wybrane

Obecnie wybrałbym plan oszczędnościowy na fundusze, który inwestuje w ETF-y. Rachunek nie powinien nic lub niewiele kosztować

Po prostu wyszukaj fondsdiscount, tam znajdziesz ofertę, która redukuje opłatę emisyjną do 0%. Pozostaje stała opłata podstawowa w wysokości 12 €.

Napisany przez daSnoop

po prostu wyszukaj rabat na fundusze i znajdziesz coś, co obniża opłatę emisyjną do 0%. Opłata podstawowa wynosi 12€.

dzięki za wskazówkę
czy masz jakąś radę, jaki fundusz można/ warto obecnie wybrać?
co sądzisz/sądzicie o tym:
Flossbach von Storch - Bond Opportunities - R / WKN: A0RCKL

Wydało mi się to dobrym kompromisem między stosunkowo bezpiecznym a jednocześnie umiarkowanie wysokim zyskiem. Czy to słuszne?
Alternatywy?

edycja: zauważyłem na fundusdiscount, że najpopularniejszym funduszem w sierpniu był/jest tam:
A0M430 Flossbach von Storch SICAV - Multiple Opportunities R

Jaka jest różnica między tym a tym, który wcześniej wspomniałem?
Który warto bardziej polecić?

edycja2: Widzę teraz, że ten drugi prawdopodobnie w ogóle nie nadaje się jako fundusz z urzędu zajmującego się świadczeniem usług realokacji.

edycja3: Pierwszy też chyba nie jest zalecany. Dziwne. Dlaczego jest on wypisywany na stronie comdirect, gdy kliknie się na Wszystkie fundusze kwalifikowane dla usługi nietypowego oszczędzania kapitału u naszego partnera ebase?
jednak gdy sprawdzam na fundusdiscount, w kolumnie Oszczędności VL od jest tylko -.
Czy więc można kupić ten fundusz poprzez comdirect u ebase jako fundusz do nietypowego oszczędzania kapitału, ale nie można tego zrobić za pośrednictwem fundusdiscount? albo jak to zrozumieć?
Jeśli tak jest, dlaczego można korzystać z tego funduszu w jednym przypadku do nietypowego oszczędzania kapitału, a w innym nie. To jest ten sam fundusz

jak już wspomniałem, ETF o zasięgu światowym, nie wspominałem o zarządzanym aktywnie.

Napisany przez daSnoop

jak już wspomniałem, nie wspomniałem o ETF-ie o globalnym zasięgu i nie wspomniałem o zarządzanym aktywnie.

według Ciebie, dlaczego przeciwstawiasz się zarządzanym aktywnie? pod względem wyników, dla mnie jako zupełnego laika, wyglądają one trochę atrakcyjniej. ale chętnie się uczę

niezależnie od tego, czy aktywnie czy pasywnie: jak może się zdarzyć, że mogę korzystać z jednego dostawcy funduszu do oszczędzania w ramach programu akcji pracowniczych (VL), a z innego nie? myślałem, że kryterium, czy fundusz działa czy nie, to sam fundusz, a nie decyzja dostawcy, czyż nie?

edycja: czy ten na przykład byłby tym, co obecnie poleciłbyś?
LYXOR UCITS ETF MSCI WORLD FR0010315770 / LYX0AG

Czy istnieje konkretna lepsza rekomendacja? Jak już wspomniałem, nie znam się na tym obszarze w ogóle i nie mam pojęcia, który wybrać.

Dzięki za tysiąc!!!

Co stoi na przeszkodzie: koszty są znacznie wyższe, co oznacza, że muszą przynieść więcej zysku niż pasywne, aby osiągnąć ten sam wzrost, co wiąże się z większym ryzykiem strat. W dłuższej perspektywie wiele funduszy aktywnych nie jest lepszych od pasywnych, ponieważ są zarządzane przez ludzi i żaden człowiek nie może przez 20 lat nie popełnić błędu... Pasywne po prostu odwzorowują indeks. Sztuką jest więc znalezienie takiego, który będzie długoterminowo lepszy od pasywnego. Wymaga to wymaganie dużych zdolności i… szczęścia.
Ponadto nie poleciłbym nikomu inwestowania w fundusze, czy to pasywne czy aktywne, bez chęci i możliwości dogłębnego zrozumienia tematu, w przeciwnym razie straty są praktycznie nieuniknione.

Jak to możliwe, że fundusz nie zawsze jest dostępny dla wszystkich programów oszczędnościowych? Jak to możliwe, że lody nie wszystkie smaki lodów na świecie? Kombinacja motyla-limonki nie jest klasykiem, który jest popularny na całym świecie. Ostateczna decyzja, czy fundusz może być oferowany w ramach programu oszczędnościowego, należy do banku depozytowego. Dlatego najpierw warto zgromadzić wiedzę. Następnie poszukaj odpowiedniego funduszu, który Ci odpowiada, a dopiero potem utwórz konto depozytowe, na którym możesz tanio oszczędzać w wybranym funduszu.

Napisany przez Sepp1987
@roadrun87

Ile otrzymujesz środków na PPK?
Jaką masz klasę podatkową?

Sprawdź swoje wynagrodzenie netto z i bez środków na PPK za pomocą kalkulatora wynagrodzeń online. Zobaczysz, że i tak większą część środków na PPK płacisz sam.

Plan oszczędnościowy w funduszach bez opłaty wstępnej i to wszystko, nic więcej, tylko korzystać i tyle.

Ja korzystam z funduszu OP Food, to nie jest czarna magia, tylko inwestycje w dobra konsumpcyjne. Jedzenie i picie zawsze mają swoje miejsce na rynku, bez względu na kryzys.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata