Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie samochodu pomimo wpisu w Schufa?

Napisany przez strizzi
Cześć, Dostałem od kolegi samochód za niewielkie pieniądze. Teraz potrzebuję ubezpieczenia samochodowego, dotychczas moje wnioski zawsze były odrzucane. Wynika to z faktu, że mam zbyt wysoki wynik w bazie Schufa. Z uwagi na moją nową pracę, muszę polegać na tym samochodzie i powinienem jak najszybciej zawrzeć ubezpieczenie, czy wiecie, czy i jak można to zrobić? Dziękuję za pomoc!

Napisany przez katalog49
Dla ubezpieczenia istnieje tzw. obowiązek kontrahowania. Muszą Ci oni jednorazowo zapewnić ochronę ubezpieczeniową na OC pojazdu z ustawową minimalną sumą gwarancyjną. Odmówienie ubezpieczenia może nastąpić tylko w przypadku, gdy już Cię raz ubezpieczyli. Jednakże przed wydaniem elektronicznego potwierdzenia ubezpieczenia (EVB) ubezpieczyciel może żądać zapłaty pełnej rocznej składki. Nie masz jednak prawa do ubezpieczenia casco.

Napisany przez Assetbacker
Tyle, ile mi wiadomo, w VKB nigdy nie było sprawdzenia w Schufa, albo przynajmniej gdy jeszcze je sprzedawałem, nigdy nie odmówiono mi z powodu złego wyniku w Schufa.

Napisany przez katalog49
Obecnie istnieją ubezpieczyciele, którzy to robią w przypadku nowych klientów.

Napisany przez lotti
Czy ubezpieczyciele samochodowi w ogóle dokonują zapytań do Schufy? Właśnie sprawdziłem swoje dane i nie znalazłem żadnego wpisu (żadnych zapytań ani wpisów dotyczących aktualnej polisy). Dlatego odrzucenie twoich dotychczasowych polis ma na pewno inne przyczyny? Może warto skorzystać z takiego kalkulatora porównań: https://kfzversicherungen.org/, przejrzeć wyniki i złożyć 1-2 zapytania.

Napisany przez ProfFF
O ile mi wiadomo, sprawdzają już, jaka jest zdolność płatnicza osoby ubezpieczonej. Zwłaszcza jeśli chodzi o ubezpieczenie od szkód komunikacyjnych i różne bonusy. Ale moim zdaniem ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej zawsze jest obowiązkowe.

Napisany przez katalog49
Dlaczego ze względu na ubezpieczenie komunikacyjne i jakie bonusy?

Ryzyko OC jest przecież w przypadku szkody znacznie większe.

Napisany przez Macca
Hej,

czy potrzebujesz ubezpieczenia OC? ubezpieczenie OC jest prawnie obowiązane do przyjęcia każdej aplikacji, więc nie ma powodu do paniki. Czasami zdarza się, że ubezpieczyciel odmawia zawarcia umowy, jednak jest to bardzo rzadkie. Jak do tego dochodzi, możesz przeczytać tutaj: https://trotz-schufa.org/kfz-versicherung/
Ponadto na stronie znajdziesz kilka sposobów, jak uzyskać pożądaną umowę. Są tam wymienione również niektóre ubezpieczenia, z którymi możesz podpisać umowę pomimo posiadania negatywnej historii kredytowej (Schufa).

Życzę powodzenia, na wszystko jest rozwiązanie - także w Twoim przypadku.
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, po prostu się skontaktuj!

Napisany przez katalog49

Hej,

czy potrzebujesz ubezpieczenia OC? ubezpieczenie OC jest obowiązkowe prawnie i każda aplikacja musi zostać zaakceptowana, więc nie ma powodu do paniki. Zdarza się, że ubezpieczyciel odmawia zawarcia umowy, jednak jest to bardzo rzadkie. Dlaczego tak się dzieje, możesz przeczytać tutaj: https://trotz-schufa.org/kfz-versicherung/
Na tej stronie znajdziesz również kilka sposobów na uzyskanie pożądanej umowy. Zostały tam również wymienione kilka ubezpieczeń, w których mimo istnienia Schufy można zawrzeć umowę.

Życzę Ci powodzenia, na wszystko jest rozwiązanie - także w Twoim przypadku.
Jeśli chcesz coś jeszcze wiedzieć, po prostu daj znać!

To nieprawda! Prawo brzmi inaczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata