- śr sie 24, 2016 2:40 pm
Cześć drogie Forum,
niedługo kupię działkę o powierzchni 1.400m².
Na tej działce znajduje się obecnie Dom, który zostanie wyburzony.
Następnie nastąpi ponowne pomiaru nieruchomości, dzięki czemu powstaną dwie działki po 700m² każda.
Jedną z działek zamieszkam, drugą sprzedam.
Obecna sytuacja finansowa wygląda następująco:
Cena zakupu działki 1.400m² = 200T€
Koszty dodatkowe przy zakupie = 14T€
Koszty wyburzenia / przygotowania terenu pod budowę = 12T€
Koszty pomiaru nowej nieruchomości = 3T€
Cena sprzedaży działki wyniesie około 160.000 EUR. Zysk dla mnie wyniesie zatem 60.000 EUR. Moje roczne dochody podlegające opodatkowaniu wynoszą 58T€, singiel, bez dzieci, bez ulgi na dzieci (Uwaga dotycząca stawki podatku dochodowego progresywnego)
Mam więc następujące pytania podatkowe:
1.) Czy moje założenie, że zysk w wysokości 60.000 EUR będę musiał opodatkować stawką podatku dochodowego progresywnego wynoszącą 42%, jest poprawne?
2.) Czy mogę odliczyć koszty dodatkowe (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości, wpis do księgi wieczystej itp. 14T€), przygotowanie terenu pod budowę (12T€) i pomiar nowej nieruchomości (3T€) co najmniej częściowo podatkowo (np. w 50%)?
Według mnie koszty dodatkowe powinny zmniejszyć mój zarobiony zysk, ponieważ bez tych kosztów nie byłoby możliwe uzyskanie zysku.
Dziękuję,
Moritz
niedługo kupię działkę o powierzchni 1.400m².
Na tej działce znajduje się obecnie Dom, który zostanie wyburzony.
Następnie nastąpi ponowne pomiaru nieruchomości, dzięki czemu powstaną dwie działki po 700m² każda.
Jedną z działek zamieszkam, drugą sprzedam.
Obecna sytuacja finansowa wygląda następująco:
Cena zakupu działki 1.400m² = 200T€
Koszty dodatkowe przy zakupie = 14T€
Koszty wyburzenia / przygotowania terenu pod budowę = 12T€
Koszty pomiaru nowej nieruchomości = 3T€
Cena sprzedaży działki wyniesie około 160.000 EUR. Zysk dla mnie wyniesie zatem 60.000 EUR. Moje roczne dochody podlegające opodatkowaniu wynoszą 58T€, singiel, bez dzieci, bez ulgi na dzieci (Uwaga dotycząca stawki podatku dochodowego progresywnego)
Mam więc następujące pytania podatkowe:
1.) Czy moje założenie, że zysk w wysokości 60.000 EUR będę musiał opodatkować stawką podatku dochodowego progresywnego wynoszącą 42%, jest poprawne?
2.) Czy mogę odliczyć koszty dodatkowe (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości, wpis do księgi wieczystej itp. 14T€), przygotowanie terenu pod budowę (12T€) i pomiar nowej nieruchomości (3T€) co najmniej częściowo podatkowo (np. w 50%)?
Według mnie koszty dodatkowe powinny zmniejszyć mój zarobiony zysk, ponieważ bez tych kosztów nie byłoby możliwe uzyskanie zysku.
Dziękuję,
Moritz