Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Koszty podczas sprzedaży działki z zyskiem.

Napisany przez DasMoritz
Cześć drogie Forum,

niedługo kupię działkę o powierzchni 1.400m².
Na tej działce znajduje się obecnie Dom, który zostanie wyburzony.
Następnie nastąpi ponowne pomiaru nieruchomości, dzięki czemu powstaną dwie działki po 700m² każda.
Jedną z działek zamieszkam, drugą sprzedam.

Obecna sytuacja finansowa wygląda następująco:
Cena zakupu działki 1.400m² = 200T€
Koszty dodatkowe przy zakupie = 14T€
Koszty wyburzenia / przygotowania terenu pod budowę = 12T€
Koszty pomiaru nowej nieruchomości = 3T€

Cena sprzedaży działki wyniesie około 160.000 EUR. Zysk dla mnie wyniesie zatem 60.000 EUR. Moje roczne dochody podlegające opodatkowaniu wynoszą 58T€, singiel, bez dzieci, bez ulgi na dzieci (Uwaga dotycząca stawki podatku dochodowego progresywnego)

Mam więc następujące pytania podatkowe:

1.) Czy moje założenie, że zysk w wysokości 60.000 EUR będę musiał opodatkować stawką podatku dochodowego progresywnego wynoszącą 42%, jest poprawne?
2.) Czy mogę odliczyć koszty dodatkowe (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości, wpis do księgi wieczystej itp. 14T€), przygotowanie terenu pod budowę (12T€) i pomiar nowej nieruchomości (3T€) co najmniej częściowo podatkowo (np. w 50%)?

Według mnie koszty dodatkowe powinny zmniejszyć mój zarobiony zysk, ponieważ bez tych kosztów nie byłoby możliwe uzyskanie zysku.

Dziękuję,
Moritz

Re: Koszty podczas sprzedaży działki z zyskiem.

Napisany przez 2tneub

1.) Czy moje założenie, że muszę opodatkować zysk w wysokości 60 000 EUR w wysokości 42% podatku dochodowego od osób fizycznych, jest poprawne?

To zależy od twojej dotychczasowej stawki podatkowej.
Jeśli złożyłeś zeznanie podatkowe za ubiegły rok i dochody pozostały w przybliżeniu takie same, spróbuj odnaleźć dochód do opodatkowania z poprzedniego zeznania, dodaj doń zysk i wpisz to do kalkulatora podatkowego dostępnego w internecie. W ten sposób otrzymasz przybliżony punkt odniesienia. Jeśli nie jest to pierwszy przypadek handlu nieruchomościami, należy pamiętać o 3. progu obiektów dla ceł komercyjnych.

Cytat od DasMoritz

2.) Czy mogę odliczyć koszty dodatkowe (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości, wpis do księgi wieczystej itp. w wysokości 14 tys. EUR), przygotowania terenu pod budowę (12 tys. EUR) oraz pomiaru w nowym systemie (3 tys. EUR) przynajmniej proporcjonalnie (50%) pod względem podatkowym?

Moim zdaniem tak, proporcjonalnie.

PS: To nie stanowi porady podatkowej, a jedynie amatorskiej opinii. Moje doświadczenie w biurze podatkowym jest już dość odległe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata