Re: Umowa BHW z 2002 r. D maxx - Oprocentowanie podstawowe 2% - na wyciągu z konta 1%
Napisany przez Trompi -
- czw sie 25, 2016 1:07 pm
Cześć wszystkim,
w 2002 roku podpisałem umowę oszczędnościową BHW. Stopa podstawowa 2%. Przez wszystkie lata niestety nigdy nie interesowało mnie, jaka stopa procentowa jest podana na wyciągu, ponieważ zakładałem, że rozliczenie jest poprawne.
Teraz nadchodzi czas odnowienia naszego domu, więc zastanawiałem się nad rozwiązaniem umowy oszczędnościowej.
Odkryłem, że na wyciągach bankowych podana jest stopa 1%.
Ponadto w warunkach umowy ustalono zwrotną dodatkową stopę procentową w wysokości 4,25% oraz zwrot opłaty za zakończenie umowy (1 000 EUR).
Umowa jest zdatna do przydziału od około 4 lat.
Dotychczas nie dokonałem żadnych zmian w umowie ani nie przyjąłem przydziału.
Moje pytania:
1. Czy BHW może zmieniać stopę podstawową bez pisemnej zgody?
2. Jak powinienem postępować, aby otrzymać dodatkową stopę procentową i opłatę za zakończenie umowy, które dotychczas nie zostały ujawnione?
3. Czy istnieje przedawnienie roszczeń za błędne obliczenia odsetek?
Chciałbym wykorzystać umowę BHW jako formę oszczędności z uwagi na atrakcyjną stopę zwrotu.
Czy BHW może wypowiedzieć umowę po osiągnięciu określonej sumy oszczędnościowej, gdy cel umowy zostanie osiągnięty?
Czy lepiej to załatwić przez adwokata?
Dziękuję z góry za Wasze doświadczenia i informacje!
Trompi
w 2002 roku podpisałem umowę oszczędnościową BHW. Stopa podstawowa 2%. Przez wszystkie lata niestety nigdy nie interesowało mnie, jaka stopa procentowa jest podana na wyciągu, ponieważ zakładałem, że rozliczenie jest poprawne.
Teraz nadchodzi czas odnowienia naszego domu, więc zastanawiałem się nad rozwiązaniem umowy oszczędnościowej.
Odkryłem, że na wyciągach bankowych podana jest stopa 1%.
Ponadto w warunkach umowy ustalono zwrotną dodatkową stopę procentową w wysokości 4,25% oraz zwrot opłaty za zakończenie umowy (1 000 EUR).
Umowa jest zdatna do przydziału od około 4 lat.
Dotychczas nie dokonałem żadnych zmian w umowie ani nie przyjąłem przydziału.
Moje pytania:
1. Czy BHW może zmieniać stopę podstawową bez pisemnej zgody?
2. Jak powinienem postępować, aby otrzymać dodatkową stopę procentową i opłatę za zakończenie umowy, które dotychczas nie zostały ujawnione?
3. Czy istnieje przedawnienie roszczeń za błędne obliczenia odsetek?
Chciałbym wykorzystać umowę BHW jako formę oszczędności z uwagi na atrakcyjną stopę zwrotu.
Czy BHW może wypowiedzieć umowę po osiągnięciu określonej sumy oszczędnościowej, gdy cel umowy zostanie osiągnięty?
Czy lepiej to załatwić przez adwokata?
Dziękuję z góry za Wasze doświadczenia i informacje!
Trompi