Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zwrot zadatku - decyzja o przedterminowej spłacie

Napisany przez jmkeynes
Pozdrawiam serdecznie,
w związku z sprzedażą nieruchomości dostępne są środki do wcześniejszej spłaty dwóch kredytów z góry udzielonych. kredyty te wynoszą odpowiednio 19 000 € i 9 000 € i zostały udzielone w znanym zestawieniu z umowami rachunków oszczędnościowo-budowlanych. Stopa procentowa kredytu wynosi ponad 4% w obu przypadkach.
Żadna z dwóch umów rachunków oszczędnościowo-budowlanych nie jest obecnie gotowa do wypłaty (umowa na 19 000 € powinna być gotowa w 2018 r., a umowa na 9 000 € - w 2020 r.) i spłata kredytów z góry jeszcze się nie rozpoczęła. W związku z tym kasa oszczędności budowlanych obliczyła odsetki za wcześniejszą spłatę, które wynoszą około 2 000 € na każdy kredyt. O ile mi wiadomo, dotychczas nie przewidziano jednoczesnego rozwiązania umów rachunków oszczędnościowo-budowlanych, co oznacza, że dotychczasowy kapitał oszczędności pozostanie w poszczególnych umowach.
Czy mogę prosić o komentarz na temat proponowanego przez kasę oszczędności budowlanych postępowania? Z góry dziękuję!

Napisany przez 3eugh
Naprzód, proszę o wybaczenie, jeśli mój pomysł w tej konkretnej sytuacji nie jest odpowiedni lub nie może być zastosowany, ale czy zastanowiłeś się nad możliwością odwołania Twoich oświadczeń woli skierowanych na umowy? W przypadku błędnej informacji o odwołaniu, termin odwołania nie zaczął jeszcze biec, więc nadal możesz odwołać, co spowoduje przekształcenie umów w stosunki zwrotu; wówczas instytucje kredytowe nie będą miały już prawa do opłaty manipulacyjnej. W przypadku określonych umów kredytowych związanych z nieruchomościami, prawo do odwołania niestety wygasło w wyniku zmiany przepisów od 21.06.2016 r. Nie wiem, czy Twoje umowy podlegają tym zmianom, ponieważ brak danych dotyczących daty zawarcia umów.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj na Forum - zobacz linki w moim podpisie oraz na stronie test.de.

Napisany przez jmkeynes
Dziękuję za wskazówkę. Jednakże widzę wiele niejasności i dodatkowo istnieje niepewność, czy w moim przypadku w ogóle opłacałoby się poddawać kancelaryjnej analizie i ewentualnie iść na drogę sądową. Dlatego w tej chwili odwołanie nie jest moim głównym zmartwieniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata