Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy rozwiązać fundusz Deka czy nie? Proszę o pomoc.

Napisany przez dolgo
Cześć wszystkim, Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ mam nadzieję uzyskać pomoc w kwestiach finansowych od osób bardziej doświadczonych niż ja. Chcę od razu przejść do mojego pytania: Około 2 i pół roku temu zostałem przekonany do założenia planu oszczędzania funduszy Deka. Wtedy miałem zaledwie 18 lat i pomyślałem sobie, że pewnie będzie dobrze, tak mi przynajmniej mówili mili doradcy banku. Chodzi o dwa fundusze: Deka Basis Anlage A60 i Deka Deutschland Balance TF, do których regularnie wpłacam po 40 € miesięcznie. Teraz, po 2 latach, zdaję sobie sprawę, że ta forma inwestycji nie może być dla mnie bardziej niewłaściwa: niedługo zaczynam studia, nie zarabiam dodatkowych pieniędzy na oszczędzanie. Dodatkowo przeczytałem w internecie dość negatywne opinie o funduszach Deka, płacę roczną opłatę za prowadzenie rachunku w wysokości 10€ oraz opłatę za nabycie. Ze względu na wartość funduszy samych w sobie, w ciągu 2 i pół roku straciłem 40 €, a do tego dochodzi opłata za prowadzenie rachunku. Chciałem więc zrezygnować z tej inwestycji w banku, ale doradca zapewnił mnie, że nie powinienem tego robić, ponieważ wtedy straty staną się rzeczywiste, a ja nawet mogę dużo zyskać, jeśli udziały w funduszach zyskają wartość w przyszłości... I teraz moje pytanie do Was: Czy zaakceptować straty w wysokości około 80 € i uznać je za opłacalne doświadczenie, czy też zamknąć oczy i mieć nadzieję, że w końcu osiągnę zysk lub przynajmniej wyjdę na zero?

Napisany przez 2titan1981
Przede wszystkim, jeśli chodzi o studia, zalecam oparcie się wyłącznie na lokatach terminowych.

Ponieważ nie można przewidzieć przyszłości, nie wiadomo, jak będą się rozwijać fundusze. Obecnie jest to dobra chwila na inwestowanie w fundusze akcji. Ceny akcji są obecnie wysokie i utrzymują się na tym poziomie od jakiegoś czasu. Dlatego jest bardziej prawdopodobne, że nastąpi korekta w dół. Pytanie brzmi więc, jak reagują Twoje fundusze, które, jak można przypuszczać po nazwie, są raczej nastawione defensywnie, na silne spadki na rynku akcji.

Zalecałbym zawieszenie miesięcznych wpłat na okres studiów. Będziesz potrzebował gotówki na zakupy czy urządzenie mieszkania zarówno teraz, jak i w przyszłości. Jeśli uważasz, że 10 euro na koncie i opłaty za fundusz nie zostały zrekompensowane przez zyski z funduszu, wtedy 80 euro to cena, którą można znieść i którą należy zaksięgować jako stratę, a potem sprzedać akcje i przenieść pieniądze na lokatę terminową. Wybierz taką, która podlega niemieckiemu podatkowi od zysków kapitałowych i która pochodzi z kraju, który gospodarczo nie stoi tak źle w UE. Nie poniesiesz żadnych opłat, a otrzymasz więcej pieniędzy niż wynosi inflacja, a nie, nie znam żadnych sparkasse, które oferują oprocentowanie lokat terminowych znacząco przewyższające inflację.

Napisany przez dolgo
Dziękuję, myślę, że lokata terminowa będzie odpowiednia dla mnie.

Napisany przez EasyD
Chciałabym bardziej zdecydowanie wystąpić w sądzie przeciwko tym dwóm funduszom.

Deka BasisAnlage A60 ma na celu zachowanie kapitału z dużym prawdopodobieństwem w ciągu ośmiu lat. Na co mi taki fundusz! Zwłaszcza gdy z planowanego zachowania kapitału trzeba jeszcze odjąć opłaty za prowadzenie konta i opłaty przy zakupie. Cztery procent opłaty przy zakupie dla takiego funduszu, który obecnie inwestuje 51% w rynku pieniężnym, co tłumi wszelkie szanse na wyższe zyski z inwestycji, uważam nawet za bezczelność! Dla mnie ta inwestycja to po prostu maszyna do spalania pieniędzy dla nich, dolgo.

Co do Deka Deutschland Balance TF, ogólna koncepcja wydaje mi się być całkiem niezła. Jednakże wyniki nie są zadowalające.

Moje zdanie jest jasne: Zakończ ten rozdział i przenieś wszystko, jak już sugerowano, na konto oszczędnościowe.

Napisany przez Assetbacker
Myślę, że powinieneś także zakończyć umowę z tymi dwoma funduszami i na razie przejść na konto oszczędnościowe. Ponieważ jako student będziesz musiał częściej sięgać po swoje pieniądze.

Oczywiście doradczyni chciała cię powstrzymać przed zerwaniem umowy, ponieważ ma cele roczne, a twoje zerwanie umów spowodowałoby zmniejszenie liczby istniejących planów oszczędzania w ich portfelu i musiałaby dodatkowo zawierać nowe umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata