- pn sie 29, 2016 10:13 am
Cześć,
mam pilne pytanie dotyczące umowy oszczędnościowej, z której potrzebuję częściowej wypłaty.
Umowa została zawarta z Debeką i to już od 1999 roku albo nawet wcześniej.
Suma oszczędności wynosi: 25 565 €
Wpłacono dotychczas prawie 9500€
Potrzebuję teraz większej kwoty na nowe zakupy i remont, dlatego skontaktowałem się z Debeką w sprawie częściowej wypłaty.
Według mojej umowy jest to możliwe.
Nie chcę wyrezygnować z umowy, ponieważ przynosi ona obecnie niemal 5% oprocentowania.
Oszczędzane są tylko przez mnie składki na ubezpieczenie mieszkania (VWL).
Teraz dostałem przesłane dokumenty, w których muszę podzielić umowę.
Jako przykład podano: 1. Część umowy: 17 000€ 2. Część umowy: 8 565€
Zatem następuje nieproporcjonalne podzielenie.
Druga część umowy zostanie więc prawdopodobnie wypowiedziana i wypłacona.
Czy to ma sens, czy przez to nie stracę zbyt wiele?
Czy będę mógł nadal oszczędzać na mniejszej części umowy przez VWL, czy muszę aktywnie wpłacać składki?
W dokumencie jest również napisane, że w wyniku tej operacji stracę premię odsetkową. Czy tylko od kwoty wypłaconej, czy od tego momentu na całość?
Czy będę mieć z tym jakieś problemy z urzędem skarbowym? Ponieważ umowa nie ma już określonego okresu obowiązywania, to chyba nie, prawda?
Dodatkowo zarabiam więcej niż limit roczny, więc nie otrzymuję premii mieszkaniowej.
Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi krótko na to odpowiedzieć.
Dziękuję bardzo
mam pilne pytanie dotyczące umowy oszczędnościowej, z której potrzebuję częściowej wypłaty.
Umowa została zawarta z Debeką i to już od 1999 roku albo nawet wcześniej.
Suma oszczędności wynosi: 25 565 €
Wpłacono dotychczas prawie 9500€
Potrzebuję teraz większej kwoty na nowe zakupy i remont, dlatego skontaktowałem się z Debeką w sprawie częściowej wypłaty.
Według mojej umowy jest to możliwe.
Nie chcę wyrezygnować z umowy, ponieważ przynosi ona obecnie niemal 5% oprocentowania.
Oszczędzane są tylko przez mnie składki na ubezpieczenie mieszkania (VWL).
Teraz dostałem przesłane dokumenty, w których muszę podzielić umowę.
Jako przykład podano: 1. Część umowy: 17 000€ 2. Część umowy: 8 565€
Zatem następuje nieproporcjonalne podzielenie.
Druga część umowy zostanie więc prawdopodobnie wypowiedziana i wypłacona.
Czy to ma sens, czy przez to nie stracę zbyt wiele?
Czy będę mógł nadal oszczędzać na mniejszej części umowy przez VWL, czy muszę aktywnie wpłacać składki?
W dokumencie jest również napisane, że w wyniku tej operacji stracę premię odsetkową. Czy tylko od kwoty wypłaconej, czy od tego momentu na całość?
Czy będę mieć z tym jakieś problemy z urzędem skarbowym? Ponieważ umowa nie ma już określonego okresu obowiązywania, to chyba nie, prawda?
Dodatkowo zarabiam więcej niż limit roczny, więc nie otrzymuję premii mieszkaniowej.
Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi krótko na to odpowiedzieć.
Dziękuję bardzo