Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwiązanie umowy pożyczki zgodnie z § 489 ust. 1 pkt 2 BGB.

Napisany przez pete01
Cześć wszystkim,

Mam pożyczkę z 15-letnim okresem obowiązywania oprocentowania i pełną wypłatą do 27.04.2007 r.

W ostatnich dniach skierowałem do tej pożyczki następującą wypowiedź:

Chcielibyśmy skorzystać z naszego prawa do wypowiedzenia umowy na podstawie § 489 ust. 2 Kodeksu cywilnego i wypowiedzieć umowę pożyczki z dnia 20.04.2007 r. o powyższym numerze po upływie 10 lat, zachowując 6-miesięczny okres wypowiedzenia do 30.10.2017 r.

Proszę potwierdzić termin wypowiedzenia i podać pozostały dług na dzień wypowiedzenia.

Dziś otrzymałem telefon od dotkniętego banku, że mogą oni przyjąć tę wypowiedź najwcześniej 27.04.2017 r. i moje pismo jest dla nich zatem bezprzedmiotowe. Na moje zastrzeżenie odpowiedziano mi, abym ponownie złożył wypowiedzenie właśnie 27.04.2017 r.

Czy jest to zgodne z prawem, czy bank powinien faktycznie odebrać moją wypowiedź już dzisiaj?

Uwaga: Nie chcę wyjść z umowy przed 10,5 latami, chcę tylko wypowiedzieć umowę wcześniej, aby nie zapomnieć tego w kwietniu 2017 r.

Pozdrowienia

Peter

Napisany przez 3eugh
Przepraszam, że nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie dotyczące moim zdaniem dziwnego zachowania [EDYTOWANO: wcale nie dziwne, ale poprawne - patrz poniżej] Twojego banku (który to bank?), ale czy zastanawiałeś się nad możliwością odstąpienia od umowy? Czy pouczenie o odstąpieniu jest błędne? Może się zdarzyć, że Twoje prawo do odstąpienia wygasło w związku z zmianą prawa z dnia 21.06.2016, ale szczegóły mogą być podane w wątku Joker odstąpienia od umowy - Doświadczenia. Powodzenia!

W przeciwnym razie na pewno jeden z ekspertów udzieli odpowiedzi na Twoje pytanie. Jeszcze jedno z mojej strony: Bank nie może podać Ci spodziewanego salda do dzisiejszego terminu zobowiązania, ponieważ raty do tego czasu nie zostały jeszcze zapłacone (oczywiście, zakładamy, że wszystko będzie kontynuowane jak dotychczas), ale możesz także dokonać dodatkowych spłat przed tym terminem, o których bank jeszcze nie wie. Moim zdaniem więc przedstawienie salda na termin X może być jedynie niezobowiązujące. Rozumiem, że chcesz wcześnie wiedzieć o planowanej dalszej finansowaniu.

Napisany przez pete01
Dziękuję za odpowiedź.

Odwołanie nie jest problemem, załatwiłem to już jakiś czas temu, a to, że informacja o saldzie może być tylko orientacyjna, jest jasne i nie stanowi problemu. Informację o saldzie przekazano mi w rozmowie telefonicznej orientacyjnie.

Chodzi mi o dość dziwne i niespodziewane zachowanie dotyczące wypowiedzenia umowy. Nawiasem mówiąc, chodzi o lokalną kasę oszczędnościową.

Napisany przez 3eugh
OK, mam nadzieję, że dowiesz się jeszcze więcej.

Pozdrowienia,
Eugh

Napisany przez Inkasso-Henry
Cześć pete01, również nie mogę zrozumieć argumentacji, zawsze wcześniej rezygnuję na przykład z umów na prąd, gaz i telefon komórkowy. Sformułowanie proszę potwierdzić mi w piśmie prawidłowość oraz terminowe przybycie wypowiedzenia oraz datę zakończenia umowy zgodnie z terminem 2 tygodniowym sprawdziło się doskonale. Na ustne oświadczenia nie warto zwracać uwagi, to tylko gadanie.
Jest jeszcze sporo czasu, więc warto ponownie wysłać wypowiedzenie faksem lub listem poleconym z oznaczeniem czasowym. Ważne: w przypadku faksu przez komputer, należy wydrukować dokument, podpisać przez wszystkich kredytobiorców (podpisane za pomocą funkcji kopiuj-wklej zostały już uznane za niewystarczające), zeskanować i potem wysłać faksem, zachowując oryginał. Aby zwiększyć nacisk, można poprosić kogoś o telefon do odbiorcy, aby potwierdził otrzymanie i czytelność faksu przez pracownika, sam protokół faksu nie wystarczy.
Jeśli brak reakcji, pozostaje tylko ostatnia deska ratunku, skorzystanie z biura ds. rozjemczości lub doręczenie przez komornika lub prawnika.

Napisany przez 3eugh
Albo przekazanie wypowiedzenia za pośrednictwem świadków, którzy potwierdzą treść wypowiedzenia oraz terminowe dostarczenie. Jeśli przedstawiciel klienta jest obecny na miejscu, to powinno być to łatwe do zrealizowania. W razie potrzeby można przedłożyć pracownikowi przedstawiciela klienta w oddziale wypowiedzenie i poprosić o potwierdzenie na kopii. Być może istnieje prosty powód zachowania przedstawiciela klienta, bez konieczności przypisywania mu złych intencji. Niemniej jednak należy oczywiście bronić swoich interesów.

Pozdrowienia,
eugh

Napisany przez carlson
@pete01
BaFin pisze na ten temat: Jednak wypowiedzenie może nastąpić dopiero po upływie dziesięciu lat. Oznacza to, że przed złożeniem oświadczenia o wypowiedzeniu musi minąć najpierw dziesięć lat, po których z kolei musi być zachowany okres wypowiedzenia wynoszący co najmniej sześć miesięcy.
(Źródło: https://www.bafin.de/SharedDocs/FAQs/DE/Verbraucher/Bank/Produkte/KrediteDarlehen/04_kuendigung_darlehensnehmer.html, patrz grupa przypadków 3.)

W związku z tym, bank oszczędnościowo-kredytowy prawdopodobnie właściwie zareagował.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czytam to teraz i zgadzam się z Sparkasse.
Moim zdaniem liczy się data pełnej wypłaty pożyczki (co rzadko zbiega się z datą umowy pożyczki).
Następnie 6-miesięczny okres wypowiedzenia.
Kwiecień 2017 lub data pełnej wypłaty, a następnie wysłać wypowiedzenie do Sparkasse listem poleconym.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję również w moim imieniu - znowu się czegoś nauczyłem. Nawet jeśli konsument chciałby, aby sprawa została załatwiona, nie ma innego wyjścia niż utworzenie przypomnienia na temat tych spraw.

Pozdrowienia,
eugh

Napisany przez 6Bankkaufmann
@eugh, oczywiście, łagodny bank mógłby już teraz przetworzyć pismo o wypowiedzeniu.
Ale związane z tym jest utrata klienta... To, w jaki sposób reagują, niestety można już uznać za normalne.
Jak banki mogą zarabiać pieniądze poza odsetkami w kredycie/pożyczce?

Napisany przez pete01
@carlson, znowu się czegoś nowego nauczyłem. Dziękuję bardzo za to.

Bank działał zgodnie z prawem, ale moim zdaniem zachował się w sposób małostkowy, co zdecydowanie obniżyło jego reputację. Szczególnie że nawet nie wiedzieli i nie zapytali, czy spłacam kredyt w innej instytucji finansowej, czy może odziedziczyłem pieniądze i po prostu wpłacam im gotówkę na ladę. W przypadku spadku, przynajmniej mieliby dodatkowe punkty do rozważenia...

@Bankkaufmann: Na przykład, z opłatami za prowadzenie konta, kasy oszczędnościowe od razu przeszły do rzeczy...
Gdy czyta się paragraf, z pewnością można to zinterpretować, jest to po prostu irytujące dla klienta, wątpię, czy dotknięty tą sytuacją może być uważany za lojalnego partnera, tak jak czynimy drogę wolną i bank po twojej stronie, zaczyna to być powtarzalne...

@pete01: Mam nadzieję, że kwota zostanie wypłacona gotówką na stół, skoro teraz już tak się zachowują, można sobie wyobrazić, jak to wszystko będzie przebiegało, na przykład co do zgody na skasowanie lub cesji zastawu, itp.!

Napisany przez Hanomag

@carlson, znowu coś nowego się nauczyłem. Bardzo dziękuję za to...

W takich sytuacjach warto także nacisnąć przycisk Dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata