Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szukam kredytu na studia WHEN bez KfW, BAföG).

Napisany przez Hopper
Cześć,

moja przyjaciółka chce teraz po kilku latach praktyki ponownie studiować i potrzebuje do tego kredytu, ponieważ nie będzie mogła pracować jednocześnie.

- Kiedyś była zapisana na jeden semestr na innej uczelni w innym kierunku, nie składała wniosku o BAföG.
- Następnie ukończyła szkolenie zawodowe z sukcesem (z kredytem KfW).
- Potem zaczęła studiować równolegle do pracy przez 5 semestrów (częściowo inny kierunek, inna uczelnia), finansując się pracą, ale przerwała studia, ponieważ nie dało się pogodzić z pracą.
- Teraz po około 7 latach pracy ponownie zaczyna studia, na innej uczelni, innym kierunku (egzamin wstępny, akceptacja itp. już są).

Teraz potrzebuje kredytu. Jednak kredyt KfW wciąż jest spłacany.

Masz jakieś porady lub sugestie?

Dziękuję z góry!

Napisany przez Assetbacker
Czy można po prostu ponownie złożyć wniosek o kredyt KFW? Czy to możliwe?

Napisany przez Angka
Studiowała obok pracy przez 5 semestrów (częściowo inny kierunek, inna uczelnia), finansując się pracą, następnie przerwała naukę, ponieważ nie dało się pogodzić pracy z nauką.

Jak planuje teraz sfinansować dalsze studia?
Ponadto

Kredyt KfW jest równocześnie spłacany.

Napisany przez Hopper

po prostu złożyć wniosek o kredyt KfW? Czy to możliwe?

Wygląda na to, że tak, ale podobno są lepsze kredyty niż te oferowane przez KfW...?

Cytat od Angka

Jak więc będzie spłacać nowe finansowanie?
Ponadto

No cóż, 3 lata studiów, potem praca jako nauczycielka, gdzie i tak się więcej zarabia, a potem tak jak wielu ludzi spłacać kredyty równocześnie. Kiedy pracuje już jako nauczycielka, to już nie studiuje, więc ma czas na pracę. Poza tym kredyt studencki spłaca się dopiero po ukończeniu studiów i rozpoczęciu pracy.

A może zmyliło cię, że są 5 semestrów, to jest układ czasowy, który przedstawiam, te 5 semestrów były wtedy.
Rok a: odbyła szkolenie
Rok b: pracuje w zawodzie, dla którego odbyła szkolenie
Lata c: pracuje dalej, ale obok tego studiuje na 5 semestrów
Rok d: przerywa studia i tylko pracuje
Rok e: DZIŚ, zwalnia się, zaczyna nowe studia, które wzdłuż i wszerz kończy, by w końcu zacząć pracować i dobrze zarabiać - i oczywiście spłacać kredyt.

Napisany przez peer

No cóż, 3 lata nauki, potem pracować jako nauczycielka, gdzie i tak zarobi się więcej...

Nauczycielką nie zostaje się w 3 lata.
Licencjat: 6 semestrów! Następnie magister: 4 semestry. Potem aplikacja: 18 do 24 miesięcy (w zależności od landu) i w końcu zdać egzamin państwowy.

Napisany przez Hopper
Ona wie o tym, to był mój błąd (myślałam tylko o licencjacie)!

Teraz trochę poszukałam i znalazłam kilka poradników na stronie studis-online.de. Kiedy się przejrzy te artykuły, zawsze w końcu wydaje się, że wszystko sprowadza się do KfW, a poza tym po prostu trzeba przeszukać i porównać banki. Czy istnieje coś bardziej wiarygodnego niż check24?

Linki w drugim poście (są nawet z 2016 roku) https://www.studis-online.de/Fragen-B....php?4,1206336

Porady wstępne na check24 https://www.check24.de/kredit/studentenkredit/

Napisany przez Hopper
Czy masz jakieś dodatkowe wskazówki dotyczące ogólnych kwestii, na co należy zwracać uwagę przy zaciąganiu kredytu?

Napisany przez Hopper

Nauczycielem nie zostaje się w 3 lata.
Licencjat: 6 semestrów! Potem magister: 4 semestry. Następnie aplikacja: 18 do 24 miesięcy (w zależności od landu) i zdanie egzaminu państwowego.

POPRAWKA do mojego poprzedniego posta: jakoś miałem w pamięci, że podczas aplikacji zarabia się pieniądze, i tak właśnie jest.

Badenia-Wirtembergia, nauczanie w szkole podstawowej: 6 semestrów licencjatu, 2 semestry magistra, 18 miesięcy aplikacji. Źródło: https://www.studienwahl.de/de/studier...berg0224.htm#1

Wynagrodzenie aplikanta (tabela aplikantów): 1323,53 €. Źródło: https://www.beamtenbesoldung.org/anwaerterbezuege.html zobacz Badenia-Wirtembergia A12.

Napisany przez Hopper
Informacje dla przyszłych czytelników tego wątku:

- kredyty studenckie wydają się być zwykle dostępne tylko dla osób do 30. roku życia
- kredyty na dowolny cel wydają się być dostępne tylko dla osób posiadających dochód (i nieograniczoną umowę o pracę)

Jako alternatywę można rozważyć tzw. kredyt dla niepracujących (potocznie), właściwie kredyt małych kwot. Niestety, nie udało mi się jeszcze znaleźć takiego rodzaju kredytu, ponieważ w porównaniach zawsze zakłada się istnienie umowy o pracę.

Wyjątkiem jest KfW, które finansuje studia do 44 lat. (na początku okresu spłaty można wybrać elastyczną stopę procentową lub stałą stopę procentową. Przy zawieraniu umowy KfW gwarantuje tylko minimalną i maksymalną stawkę procentową.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata