Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zeznanie podatkowe -> ulgi na dzieci WHEN klasa podatkowa 4 z pasierbem)

Napisany przez siscos
Cześć drogie Forum,

mam pytanie, którego treść jest fikcyjna, ale może stać się rzeczywistością.

Sytuacja: małżeństwo, 1 wspólne dziecko, matka wniosła 1 dziecko do związku, obydwoje w klasie podatkowej 4.
Jak teraz wygląda sprawa ulgi podatkowej? Czy słusznie czytam o ciekawym przepisie:

Obaj mogą zgłosić ulgę 2,0 jako ulgę dziecięcą. Oznacza to zmniejszenie kwoty podlegającej opodatkowaniu o 2*7248€ na osobę?
Przecież zazwyczaj od każdego dziecka wynosi 0,5, a w przypadku małżeństwa kwota ulgi podwaja się na każdego rodzica?

Czy wystarczy zgłosić dziecko w deklaracji podatkowej? Czy TRZEBA złożyć wniosek o ulgę podatkową od wynagrodzenia?

Dziękuję!

Napisany przez Hanomag

Sytuacja: małżeństwo, 1 wspólne dziecko, 1 dziecko wnesione do związku przez matkę, obie w klasie podatkowej 4.
Jak teraz wygląda sprawa ulgi podatkowej?

Rodzina otrzymuje zasiłek rodzinny i ulgi podatkowe dla obu dzieci. Ulgi podatkowe są obliczane dla całej rodziny i ani nie są podwajane, ani nie są zmniejszane o połowę, a działają - poza podatkiem kościelnym - tylko wtedy, gdy oszczędności podatkowe są większe niż zasiłek rodzinny. Tylko wtedy dochodzi do efektu podatkowego, że nadwyżka jest wypłacana jako zwrot podatku.

Napisany przez siscos
Teraz nie powiedziałeś mi nic nowego. Spójrz na przypadek, o którym mowa. W tym przypadku ulgi na dzieci faktycznie podwajają się, ponieważ w przeciwieństwie do innych sytuacji zarówno mężczyzna, jak i kobieta mogą odliczyć pełną kwotę ulgi na każde dziecko! To fakt, nie jestem pewien jedynie, czy dotyczy to także pasierbów.

Napisany przez Hanomag

Nie powiedziałeś mi nic nowego.

Dlaczego więc masz wątpliwości?

Zacytuję siscos.

Sprawdź ten przykład. W tym przypadku ulgi na dzieci faktycznie działają podwójnie, ponieważ w przeciwieństwie do innych sytuacji tu mąż i żona mogą skorzystać z pełnej ulgi na dziecko każde.

Najpóźniej z otrzymanym zeznaniem podatkowym wszystko zostanie wyjaśnione.

Cytofanie siscos.

To jest faktem,
że to nie jest fakt, ale bzdura.

Cytofanie siscos.

Jestem jedynie niepewny czy ta sama zasada dotyczy pasierbów.

Jeśli biologiczny ojciec (płacący alimenty) ma prawo do połowy ulgi na dziecko, to ta połowa oczywiście nie jest już dostępna.

Napisany przez siscos
Przepraszam za moją zdecydowaną odpowiedź w poprzednim poście, nie miałem złych intencji. Ojciec nie płaci alimentów, ale nadal otrzymuje zasiłek alimentacyjny do 2018 roku. Jednakże ze względu na brak płacenia alimentów, czy nie powinienem otrzymywać 0,5 KFB? Niebiologiczny syn mieszka ze mną i moją dziewczyną (matką). Szkoda, że nie może mi teraz tak łatwo przekazać połowy 0,5 KFB dla naszej wspólnej córki.

Co do klasy podatkowej 4 (która będzie opcją na przyszły rok): Czy mógłbyś mi tutaj pomóc z wyjaśnieniem?

Czy to prawda, że zasiłek rodzinny musi być zgłoszony tylko w połowie w moim zeznaniu podatkowym? Każdy z rodziców przecież ma prawo do połowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata