Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe

Napisany przez Frenzi80
Cześć!

Dostałem od doradcy informację dotyczącą umowy oszczędnościowo-kredytowej, którą chciałbym sprawdzić. Mam nadzieję, że możesz mi pomóc.
Chodzi o następującą umowę:

Nazwa: FuchsWohnRente
Kwota oszczędnościowa: 10 000 EUR
Przydział przy 50%
Umowa Riester

Wpłacono już około 4 500 EUR, więc umowa osiągnie stan gotowości za kilka miesięcy. W ostatnich latach zmienił się plan. Własności mieszkalnej nie zostanie zakupiona. Zadano więc pytanie, co zrobić teraz z umową.

Zadane pytanie zadałem wymienionemu doradcy. Odpowiedział mi, że wpłaconą kwotę (bez kredytu) również trzeba zainwestować w nieruchomość, w przeciwnym razie cała pomoc państwowa musi zostać zwrócona. Więc nawet jeśli kupię meble do mieszkania, to nie pomoże.

Jedyną rzeczą, którą mi doradził, jest kontynuowanie oszczędzania umowy do momentu przejścia na emeryturę, aby otrzymać dodatkową rentę. Umowa automatycznie przekształci się wtedy.

Teraz mam pytanie, czy informacja doradcy (który nie jest niezależny) jest prawdziwa. Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś mógłby mnie poinformować o zaletach i wadach.

A może ktoś zna tutaj inną możliwość! Każda sugestia jest mile widziana!

Życzę miłego dnia!

Pozdrawiam Frenzi

Napisany przez BenniG
Kiedy podpisałeś umowę?
Jeśli do końca 2008 roku (lub jeśli podpisałeś umowę mając mniej niż 25 lat), obowiązuje okres wiązania tylko przez 7 lat, po którym mogłbyś swobodnie dysponować środkami.
Jeśli podpisałeś umowę później (mając więcej lat), musisz ją wykorzystać na cele mieszkaniowe, w przeciwnym razie stracisz dofinansowanie.

Ale prawdopodobnie umowa oferuje dobre oprocentowanie, więc na razie warto kontynuować oszczędzanie. Może później za coś zakupisz. A może potrzebujesz teraz pieniędzy?

Napisany przez Frenzi80
Cześć BenniG,

dziękuję za odpowiedź!

Umowa oszczędnościowa została zawarta w 2010 roku. Niestety wtedy miałem już więcej niż 22 lata. Więc muszę ją wykorzystać na cele mieszkaniowe. Co dokładnie oznacza na cele mieszkaniowe?

Nie, nie potrzebuję teraz tych pieniędzy. Zastanawiałem się tylko, że prawdopodobnie nigdy nie będę posiadać własności mieszkaniowej. Dlatego pomyślałem, czy można by przenieść kwotę oszczędności z umowy oszczędnościowej w wysokości 5 000 EUR do innej umowy. Albo rozwiązać umowę i wpłacić ją na bardziej sensowny produkt, a te 5 000 EUR wykorzystać na przykład na wakacje.

No cóż, oczywiście, kiedyś kupię sobie coś. Ale na pewno nie będzie to nieruchomość. Mieszkam na wynajmowanym, a posiadanie mieszkania lub domu dla mnie nie wchodzi w grę. Dlatego moje pytanie dotyczy, czy wypowiedź doradcy jest poprawna.

Pozdrowienia

Napisany przez Hanomag

Jedyne, co może mi zalecić, to kontynuowanie oszczędzania umowy do momentu rozpoczęcia emerytury, aby otrzymać dodatkową rentę.
Umowa automatycznie by się wówczas przekształciła.

Rada nie jest zła, zwłaszcza jeśli otrzymasz rozsądną stopę oprocentowania, ale nie jest to jedyna alternatywa. Możesz również przenieść kapitał do innego produktu Riester. Moją rekomendacją byłoby poczekanie, aż giełda spadnie na swoje dno, a następnie, przy pierwszych znakach trwałego wzrostu, przenieść go do funduszu emerytalnego Riester.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata