Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Gdzie najlepiej ulokować moje pieniądze?

Napisany przez ZIDZ87
Cześć wszystkim,

to jest mój pierwszy wpis, dlatego kilka informacji o mnie. Mam 28 lat, pochodzę z północy i nie mam zbyt wiele wspólnego z akcjami. Jedynie inwestycja z portfela mojego ojca, dokonana w wieku 14-24 lat, jest godna uwagi. Ta inwestycja jednak okazała się raczej nieudana, ponieważ w 2002 roku nadeszło wielkie załamanie (6 miesięcy po moim wkładzie) i rynek się załamał. Fundusz odzyskał wartość, a ja sprzedałem go z niewielkim zyskiem.

Teraz mam możliwość odkładania około 1 000 € miesięcznie, ale nie chcę po prostu trzymać pieniędzy w banku, ponieważ obecnie nie przynosi to żadnych zysków. Zastanawiałem się także nad kupnem działki i pozostawieniem jej na około 10 lat, aby sprzedać ją z zyskiem. Mieszkam w Hamburgu, gdzie ceny nieruchomości rosną w zawrotnym tempie. Oczywiście ryzyko jest bardzo duże, ponieważ obecnie kredyty są tanie, a nie wiadomo, jak sytuacja będzie wyglądała za 10 lat. Ponadto od około 1,5 roku obserwuję rozwój Facebooka i Apple... jaka jest wasza opinia?

Na poczekaniu myślałem o inwestycji 10 000 €, ulokowanej na co najmniej 10-15 lat z umiarem ryzyka.

Mam nadzieję, że możecie mi doradzić... ach tak, internetowy broker czy tradycyjny bank?

Z góry dziękuję i pozdrawiam, ZIDZ87

Napisany przez 2titan1981
Jeśli nie chcesz ponownie stracić pieniędzy, odradzam inwestowanie w akcje jednostkowe..... Nie można wnioskować o przyszłości na podstawie przeszłości. Istnieją obecnie również bezpieczne inwestycje z oprocentowaniem powyżej inflacji.... To daje czas na zastanowienie się i poczytanie na ten temat. Wszystko inne prawdopodobnie zakończyłoby się podobnie jak kilka lat temu....

Napisany przez HerrHubert
Jeśli chcesz inwestować w papierów wartościowych, powinieneś rozłożyć swoje ryzyko na wiele papierów wartościowych i klas papierów wartościowych. Nawet jeśli coś pójdzie nie tak z jedną firmą, to nie zaszkodzi to znacząco całemu Twojemu portfelowi.

Napisany przez MagicMike

Jeśli nie chcesz ponownie tracić pieniędzy, odradzałbym inwestowanie w pojedyncze akcje. Nie można wnioskować o przyszłości na podstawie przeszłości. Istnieją nadal bezpieczne inwestycje z oprocentowaniem przewyższającym inflację. To daje czas na zapoznanie się z nimi i zgłębienie tematu. Wszystko inne prawdopodobnie zakończyłoby się podobnie jak kilka lat temu.

Podzielam to zdanie. Również uważam, że inwestycja w pojedyncze akcje jest zbyt ryzykowna.

Pozdrawiam, Mike

Napisany przez uwehaensch

Jestem z

*Link und Firmenname entfernt, Escorpio*

Dostaniesz tam 4-6% tygodniowo
Jestem tam od 4 miesięcy i wszystko jest w porządku.
PS, jest tam też ubezpieczenie!

No jasne. Siedziba firmy w Hiszpanii i 312% rocznie przy średnim ryzyku - cytat od TE.
Co za bzdura?

Napisany przez MagicMike

Nie no, jasne. Siedziba firmy w Hiszpanii i stopa zwrotu 312% r./r. przy średnim ryzyku - cytat TE.
Co za bzdura, co?

Od razu to zgłosiłem

Napisany przez 2Bolitho
Ryzyko inwestowania w akcje w kontekście początkowego pytania może być zbyt duże przy ograniczonym horyzoncie inwestycyjnym. To jest także powód, dlaczego teraz się nie wypowiadam. Jeśli od samego początku wiadomo, że pieniądze nie będą potrzebne gdzie indziej i można odłożyć je na co najmniej 20 lat, ryzyko jest raczej niskie, a ryzyko klasycznej inwestycji wzrasta (utrata siły nabywczej itp.).

Generalnie uważam, że każdy powinien sam zarządzać swoimi inwestycjami finansowymi i bezpośrednia partycypacja w kapitale zakładowym (czyli w skrócie inwestowanie w akcje) jest zdecydowanie zalecana. Zasady takie jak rozważanie pomysłu inwestycyjnego, dywersyfikacja, posiadanie wystarczająco dużych pakietów akcji w celu obniżenia kosztów transakcyjnych itp. oczywiście należy przestrzegać.

Napisany przez koruma
Osobiście miałem bardzo pozytywne doświadczenia z akcjami. Ukończyłem kurs u coacha i zacząłem kupować akcje za niewielkie kwoty. Stopniowo zwiększałem moje inwestycje. Oczywiście zdarzają się okresy, kiedy kurs akcji spada, co jest normalne. Ale pod długoterminowym względem to najlepszy sposób inwestowania.

Napisany przez Martin79HN
Cześć ZIDZ87,osobiście nie inwestowałbym w akcje ani fundusze. Opcję zakupu działki uważam za mało sensowną. (Ceny są na szczycie, ma sens tylko wtedy, gdy budujesz teraz sam!)Aby uzyskać korzystne finansowanie, powinieneś wnosić 20% kapitału własnego. :-)Zawrzyj umowę na oszczędności mieszkaniowe z oprocentowaniem kapitału własnego w wysokości 1% i oprocentowaniem zadłużenia w wysokości 2,25% w skali roku. (Signal Iduna Freiraum 60)Sumę oszczędności mieszkaniowych ustaliłbym na 50.000 €.Alternatywą jest rozważenie inwestycji w złoto (np. monety Krugerranda) lub diamenty o wadze od 1 ct. W przypadku inwestycji w złoto lub diamenty polecam wynajęcie skrytki bankowej (koszt około 50-100 € rocznie).Przy zakupie diamentu decydujące są doświadczenie i certyfikat! Cena sprzedaży lub cena u jubilera jest o wiele za wysoka i nie sprawi, że inwestycja będzie opłacalna.Mogę polecić Ci następujące platformy w tej kwestii:https://www.yorxs.de/ (specjalistyczna wiedza na temat inwestycji, ceny również interesujące)https://topdiamanten.de/ (atrakcyjne oferty z certyfikatem i prawem do zwrotu towaru)Zakup złota zalecam tutaj:www.degussa-goldhandel.dePozdrowieniaMartin

Cześć ZIDZ87,

osobiście nie inwestowałbym w akcje lub fundusze.
Uważam, że opcja zakupu działki nie ma dużego sensu.
(Ceny są na najwyższym poziomie i ma to sens tylko wtedy, gdy budujesz teraz!)

Aby uzyskać korzystne finansowanie, powinieneś wnosić 20% kapitału własnego. :-)

Zawrzyj umowę na Bausparvertrag z oprocentowaniem od 1% w stosunku do salda dodatniego i 2,25% oprocentowaniem od salda ujemnego rocznie. (Signal Iduna Freiraum 60)
Wybrałbym sumę kredytu budowlanego w wysokości 50 000 €.

Alternatywnie, rozważ inwestycję w złoto (np. monety Krugerranda) lub diamenty powyżej 1 ct na okres 10-15 lat. W przypadku inwestycji w złoto lub diamenty, polecam wynająć skrytkę bankową (kosztuje to około 50-100 € rocznie).

W przypadku zakupu diamentów doświadczenie i certyfikat są decydujące!
Cena sprzedaży lub cena w jubilerce jest zdecydowanie zbyt wysoka i nie byłaby opłacalna.

Mogę polecić Ci następującą platformę w tym zakresie:
https://www.yorxs.de/ (specjalistyczna wiedza o lokatach, ciekawe ceny również)
https://topdiamanten.de/ (korzystne oferty z certyfikatem i prawem do zwrotu)

Złoto powinieneś tam kupować:
www.degussa-goldhandel.de

Pozdrowienia

Martin

Cześć Martin,

Jak to jest z odsprzedażą złotych monet? Czy mam iść do skupu złota? Na pewno nie zaproponują mi tam dobrej ceny.

Czy inwestowanie w ETC z fizycznym zabezpieczeniem złotem nie byłoby bardziej sensowne i bardziej elastyczne?

Pozdrawiam

Michał

Cześć Martinie,

co z ponowną sprzedażą złotych monet? Czy mam się udać do skupu złota? Na pewno nie dostanę tam dobrej ceny.

Czy inwestowanie w ETC fizycznie zabezpieczone złotem nie byłoby bardziej sensowne i bardziej elastyczne?

Pozdrowienia,

Michał

Złoto w domu można wydać wtedy, gdy nie ma dostępu do środków elektronicznych lub wtedy, gdy są niedostępne. Cypr i Grecja pozdrawiają

Napisany przez Martin79HN
Witaj HerrHubert,
witaj Titan1981,

Chciałbym zapytać w Degussa o kurs skupu i sprzedaży za 1 uncję złotej monety Krugerrand.
Oczywiście oni również chcą zarobić, ale moim doświadczeniem różnica jest niewielka. (wydaje mi się, że różnica między ceną skupu a sprzedaży wynosi 3-4%)

Nie naliczają podatku VAT!

Inwestycję w złoto należy traktować długoterminowo na przestrzeni kilku lat!
Jeśli potrzebujesz szybko gotówki, to nie ma problemu, możesz nawet otrzymać do 15 000 € w gotówce.

Nie jestem pewien, czy i kiedy trzeba opodatkować zyski.

Wady diamentów:
W przypadku sprzedaży trzeba czasem poczekać.
Następnie przekazuje się to do handlowców diamentami lub platform, gdzie są również kursy.

Pozdrowienia

Martin

Cześć HerrHubert,
cześć Titan1981,

chciałbym zapytać w Degussa o kurs kupna i sprzedaży 1 uncji złotej monety Krugerranda.
Oczywiście chcą też na tym zarobić, ale moim doświadczeniem jest, że różnica jest niewielka. (Doszedłem do różnicy między zakupem a sprzedażą na poziomie 3-4%)

Nie ma podatku VAT!

Inwestycję w złoto trzeba widzieć jako długoterminową na kilka lat!
Jeśli potrzebujesz szybko gotówki, to nie ma problemu do kwoty około 15,000 €
nawet możesz otrzymać ją w gotówce.

Nie jestem pewny, czy i kiedy trzeba opodatkować zysk.

Wada diamentów:
Przy sprzedaży trzeba trochę poczekać.
Odbywa się to poprzez handlarzy diamentami lub platformy, które również oferują kursy.

Pozdrowienia

Martin

Mogę od razu odpowiedzieć na pytanie dotyczące podatku. Po 1 roku posiadania jest zwolniony z podatku.

Pozdrowienia

Michael

Napisany przez Eisenmann89
Cześć Jeśli miałeś już złe doświadczenia z giełdą, a chcesz nadal uczestniczyć na rynku kapitałowym, co jest niezbędne do osiągnięcia zwrotu, poleciłbym inwestowanie poprzez ubezpieczenie. Tutaj Twoje pieniądze są w stu procentach zabezpieczone, zgodnie z umową, a jednocześnie możesz uczestniczyć na rynku kapitałowym! Dodatkowo, istnieje możliwość uzyskania korzyści podatkowej! Mogę to jednak zarekomendować tylko w przypadku Allianz, ponieważ jest to największy i najlepiej funkcjonujący dostawca! Jeśli masz pytania, śmiało napisz do mnie bez zobowiązań!

Napisany przez MagicMike
Ubezpieczenia są zazwyczaj drogie, nieelastyczne i nieodpowiednie do inwestowania.

Napisany przez Matthew Pryor
Polemika jest zazwyczaj tania, nierozważna i nieodpowiednia dla inteligentnych współczesnych.

Chciałbym udowodnić Ci przeciwnie! Jeśli chcesz bezpieczeństwa, oczywiście możesz się zabezpieczyć poprzez opcje itp., ale trzeba też uwzględnić koszty! Nie można uogólnić co do Dietera, ale ten, kto może sobie pozwolić na pozostawienie pieniędzy i skorzystanie z nich tylko w nagłych przypadkach, jest tu dobrze zabezpieczony! Chętnie udowodnię to również!

Chętnie udowodnię!

Proszę bardzo. W sposób przejrzysty i zrozumiały.

Transparent i zrozumiały, ale moim zdaniem w tym przypadku nie jest to łatwe, ponieważ jest zbyt skomplikowane i dotyczy warunków ubezpieczenia! Przekaż mi swój adres e-mail, a umówimy się na spotkanie online!

Przekaż mi swój adres e-mail, a umówimy się online!

Nie, dziękuję. Wszystkie dokumenty istotne dla oceny (warunki ubezpieczenia, karta informacyjna o produkcie...) można łatwo przesłać. Nic tu nie jest skomplikowane, nie ma potrzeby żadnych wirtualnych spotkań.

Napisany przez Bitte
Mówię, że złoto jest najlepszą inwestycją.

Napisany przez viktor
Właśnie odkryłem, że artykuły w degussa-goldhandel nie są tańsze. Niestety

Napisany przez katalog49
Czym jest to zdanie?

Napisany przez Bitte
Mówię o sztabce złota o wadze 500 gramów czystego złota (999,99). Cena zakupu od 5000 euro, aby było opłacalne.

Napisany przez 2tneub
A następnie zostawiasz go w szafce w salonie, czy wynajmujesz skrytkę bankową za 25-50 €/rok, co zmniejsza zwrot o 0,5-1%?

Napisany przez MagicMike
W przypadku złota stawiam na fizycznie zabezpieczone ETC.

Napisany przez tresor
Więc zainwestowałem w zarządzane konto jako możliwość inwestycji, które przyniosło mi około 8% zysku w 2015 roku, a stan na 2016 rok wynosi około 13%. Ryzyko straty inwestowanej kwoty wynosi 5%. Możliwość inwestycji od 1000 EUR. Pieniądze można wypłacić w każdej chwili, bez terminów.
Wolę polegać na profesjonalistach. Bez znaczenia czy chodzi o akcje, złoto czy inne rzeczy: jeśli ktoś nie ma pojęcia i kupuje w niewłaściwym momencie, albo musi czekać bardzo długo, albo ponosi znacznie większe straty...

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym zainwestować w prosty portfel ETF-ów. 2 ETF-y (rynki wschodzące + światowy) - jednorazowa inwestycja + plan oszczędnościowy. Po zostawieniu ich na 20 lat, wszystko gotowe. Ciężko uwierzyć, ale najprostsze rzeczy najczęściej są najbardziej przydatne w życiu.

Napisany przez Tikonteroga
"autor=""ZIDZ87""
Hallo razem,

to jest mój pierwszy post, więc kilka informacji o sobie. Mam 28 lat, pochodzę z północy i właściwie mało mam wspólnego z akcjami itp. Jedynie jedna inwestycja z portfela ojca w wieku od 14 do 24 lat jest do odnotowania. Ta inwestycja była jednak raczej porażką, ponieważ w roku 2002 nadszedł wielki krach (6 miesięcy po mojej inwestycji), a rynek załamał się. Fundusz się odrobił i sprzedałem go z niewielkim zyskiem.

Teraz tak, że mogę odłożyć około 1.000 € miesięcznie, ale nie chcę po prostu trzymać ich w banku, bo obecnie nie przynoszą one już żadnych odsetek. Zastanawiam się także nad zakupem działki i pozostawieniem jej na około 10 lat, aby sprzedać ją z zyskiem. Mieszkam w Hamburgu, gdzie ceny nieruchomości rosną w zawrotnym tempie. Oczywiście ryzyko jest bardzo duże, ponieważ [url]kredyty[/url] są obecnie bardzo tanie i nie wiadomo, jak będzie za 10 lat. Ponadto od około 1,5 roku obserwuję rozwój Facebooka i Apple... jaka jest wasza opinia?

Na pierwszy rzut oka myślałem o inwestycji w wysokości 10.000 €, zainwestowanych na co najmniej 10-15 lat z umiarkowanym ryzykiem.

Mam nadzieję, że możecie udzielić mi jakiejś rady... ach tak, platforma transakcyjna online czy tradycyjny bank?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie, ZIDZ87

Witam,

sugeruję, abyś poświęcił kilka tygodni lub nawet miesięcy na intensywne zapoznanie się z akcjami, obligacjami państwowymi, obligacjami korporacyjnymi, surowcami, ... Do tego należy także umiejętność oceny firm oraz analizy wykresu. Twoimi pierwszymi inwestycjami mogą być na przykład książki!

Możesz też przejrzeć firmy z indeksów S&P 500 i MSCI Europe. Aby nie musieć analizować i oceniać setek firm, możesz również eliminować firmy na podstawie kapitalizacji rynkowej lub branży. Niektórzy nie chcą na przykład inwestować w banki czy firmy z krajów południowoeuropejskich... Możesz także porównywać firmy, które są bardzo podobne i odrzucać gorsze (na przykład Coca Cola vs Pepsi Co, Visa vs Master Card, ...).

Jeśli planujesz wybierać akcje lub ETF-y na dłuższą metę i chciałbyś je trzymać, wybierz platformę, która przy określonej wartości aktywów nie pobiera opłat za prowadzenie depozytu i wypłaty dywidendy są bezpłatne. Opłaty transakcyjne są pobierane tylko raz i moim zdaniem są mniej istotne. Dla osób, które często kupują i sprzedają, może to być inaczej.

Sparplan z ETF także powinieneś przyjrzeć się krytycznie. To produkt przemysłu finansowego, który chce na nim zarabiać. Produkt ten prawdopodobnie został zaprojektowany z myślą o potrzebach przemysłu finansowego. Płacisz opłatę za zarządzanie ETF-em. Wydaje się być to niewielka opłata, ale w rzeczywistości rośnie wraz z gromadzonym majątkiem. Nie ma znaczenia czy osiągniesz zysk czy stratę. Często wypłacane są tylko dywidenty netto lub kapitalizowane. Oznacza to, że przy każdym wypłaceniu dywidendy wewnątrz ETF-a pobierana jest ukryta opłata. Ponadto dostawca depozytu może ponosić dodatkowe opłaty za transakcje, wypłaty dywidendy i prowadzenie depozytu. Przy tzw. efekcie średniej ceny, za pomocą regularnego oszczędzania, możesz kupić po lepszej cenie i uzyskać wyższy zwrot z inwestycji. Tak przynajmniej głosi reklama. Pamiętaj jednak, że dostawca depozytu może składać wszystkie plano oszczędzania dla danego ETF-a w jedno zlecenie i sam ponosić niskie koszty transakcyjne... Do zdecydowania pozostaje, czy inwestować w pojedyncze akcje czy w ETF-y lub kombinację obu. W zależności od tego, co w danym momencie jest bardziej opłacalne. Jednak nie polecałbym np. kupowania ETF-a w stałych kwotach np. co 5. miesiąca za 150 EUR. Lepiej kupować w dobrych okazjach w tak dużych ilościach, aby opłaty transakcyjne były jak najniższe i abyś np. nie był w zakresie, w którym musisz płacić opłatę minimalną.

Pozdrowienia"

Napisany przez lolania
Pytanie to pojawia się coraz częściej, a na każdym rogu oferowane są różne możliwości lokowania pieniędzy. Chodzi jednak o to, że chce się zainwestować pieniądze i zostać za to wynagrodzonym. Większości ludzi nie jest już jasne, czym właściwie jest inwestowanie. Wiele osób inwestuje swoje pieniądze i otrzymuje w zamian odsetki, bez wątpienia, i po kilku latach zarabia na tym więcej, ale czy naprawdę mają więcej pieniędzy? Czy po prostu nie zniszczyli pieniędzy? Niszczenie pieniędzy oznacza, że po 10 latach za więcej pieniędzy otrzymuje się tyle samo, co dzisiaj za mniej. Specjaliści od finansów wiedzą, o co mi chodzi. Natknąłem się na ten artykuł https://www.netz-magazin.com/finanzen...eldanlage.html, w którym wyjaśniono, jak inwestować pieniądze i na co zwracać uwagę. Podzielam tę opinię, ponieważ sam postępuję podobnie, aby móc w długoterminowej perspektywie również skorzystać. Uważam, że artykuł jest bardzo udany i każdy powinien go przeczytać i zastanowić się nad tym. ;-)

Wartość monety kolekcjonerskiej nie zależy od wartości samej monety, lecz od popytu i podaży. Klasycznym przykładem jest tulipan z roku 1637....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata