Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy warto kontynuować Riester?/ Złe doradztwo

Napisany przez Flitzpiepe
Cześć,
jak się niedawno okazało, zostałem źle doradzony w sprawie mojej emerytury. Od rozpoczęcia pracy zawodowej w 2014 roku płacę składki na emeryturę Riester. Mój doradca nie zauważył jednak, że jestem ubezpieczony w funduszu emerytalnym, a nie w ubezpieczeniu emerytalnym z ustawowego ubezpieczenia społecznego i w rezultacie nie otrzymuję żadnego wsparcia. Dopiero teraz, z informacją od urzędu skarbowego, stało się to widoczne.
Teraz mój doradca wyjaśnił mi, że wszystko poszło nie po jego myśli, ale mimo to istnieje nadal korzyść, mianowicie to, że spodziewam się pierwszego dziecka w lutym 2017 roku i od tego czasu będę mógł otrzymać dodatek dla dzieci.
Więc moje pierwsze pytanie brzmi: czy faktycznie go otrzymam? Czy to działa podobnie jak z dofinansowaniem, że nie mam do niego prawa? Niestety nie znalazłem na ten temat informacji w sieci.
Zgodnie z dalszym planem, według doradcy, podczas urlopu macierzyńskiego mogę obniżyć swoją składkę do 60 € / rok, ponieważ nie ma dochodu. Następnie można pozostawić umowę w zawieszeniu.
Jeśli jednak dobrze zrozumiałem informacje znalezione w sieci, nie otrzymam już dodatku dla dzieci, jeśli umowa zostanie zawieszona. Oznacza to dla mnie, że otrzymałbym dodatek tylko raz.
Jeśli umowa nie zostanie zawieszona, to po powrocie do pracy muszę ponownie płacić normalną dla mnie kwotę, ponieważ składka jest zawsze obliczana na podstawie dochodu z poprzedniego roku. Prawda?

Dla mnie pojawia się pytanie: czy to naprawdę się opłaca? Zwolnienie widocznie ma mało sensu, jak przeczytałem, lepiej poczekać do wieku emerytalnego. Czy kontynuować mimo braku wsparcia, ale z dodatkiem dla dzieci?
Czy ktoś ma jakiś pomysł dla mnie?

Napisany przez 2titan1981
Więcej informacji na temat Twojej osoby, dochodów, zawodu, stanu cywilnego oraz samej umowy byłoby pomocne, aby w ogóle móc coś powiedzieć. Ogólnie rzecz biorąc, nie byłoby to dobre, gdyby doradca nawet nie zauważał, że jego klient nie jest uprawniony do otrzymania wsparcia, a mimo to sprzedaje mu umowę.

Napisany przez Flitzpiepe
Co do mnie samego:
Lekarka
Dochody zmienne, ponieważ dotychczas roczne wzrosty, a w przyszłości planowana praca na pół etatu (ostatnio około 3000 netto)
W stałym związku, ale niezamężna, również w przyszłości nieplanowane małżeństwo

Co do kwestii doradcy: Muszę go trochę obronić, ponieważ w chwili podpisywania umowy istniały sygnały, że z powodu zmiany prawa nikt nowy nie zostanie przyjęty do instytucji emerytalnych. Wtedy nie było jasne, czy uda się to w moim przypadku. Rozmawialiśmy na ten temat. Uważam, że jego zaniedbaniem było to, że nie opóźnił podpisania umowy do czasu wyjaśnienia sytuacji, ani nie zapytał ponownie, jaki jest postęp i w zasadzie pozostawił po prostu wybór dotyczący ubezpieczenia społecznego.
Ale teraz nie chodzi o kompetencje doradcy, to inna sprawa.

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć spryciarze,

Mój doradca właśnie wyjaśnił mi, że wszystko poszło źle, ale mimo wszystko istnieje pewna korzyść - spodziewam się mojego pierwszego dziecka w lutym 2017 roku i od tego momentu będę otrzymywać dodatek dla dzieci.

Osoba nienależąca do uprawnionego grona (do którego właśnie należysz) nie otrzymuje żadnego wsparcia. Ani podstawowego, ani dodatku dla dzieci. Propozycja doradcy nie poprawia tej sytuacji, wręcz przeciwnie. Ze względu na konkretną sytuację (nie jesteście małżeństwem), również nie można wywnioskować pośrednich kwalifikacji do otrzymania wsparcia.

Zwolnienie nie ma sensu, jak przeczytałem, najlepiej poczekać do wieku emerytalnego.

To dla mnie niezrozumiałe...

Czy kontynuować mimo braku wsparcia, ale z dodatkiem dla dzieci?

Raz jeszcze: Nie otrzymujesz żadnego wsparcia, dopóki nie należysz do uprawnionego grona.

Więcej informacji na temat twojej osoby, dochodu, zawodu, stanu cywilnego i samej umowy byłoby pomocne.

Nawet jeśli chcesz powtarzać to jak mantrę, istnieją sytuacje, w których nie są wymagane bardziej szczegółowe informacje. Brak sensowności umowy ratalnej dla Ciebie nie zmienia się przez to.

Napisany przez 2titan1981
Że jest lekarzem, nie mogłem wywnioskować z Kasy Emerytalnej. Dlatego pytanie, czy MP jako specjalista w tej dziedzinie, zobaczy to szybko, jest jasne.

A po dwóch latach nie jest tak wiele uszkodzone... chyba że dla doradcy liczy się prowizja, jeśli umowa nie będzie kontynuowana....

Napisany przez Matthew Pryor
Że jest lekarzem, nie mogłem wywnioskować z funduszu opieki zdrowotnej.

Ja też nie. Ale tam wyraźnie napisane:

Mój doradca jednak nie zauważył, że jestem ubezpieczony w funduszu emerytalnym, a nie w zakładzie ubezpieczeń społecznych, co oznacza, że nie otrzymam żadnego wsparcia.

Napisany przez Tikonteroga
Czy mogę zapytać, kim był ten doradca? Czy był to pracownik samego ubezpieczyciela, czy może przedstawiciel organizacji dystrybucyjnej, takiej jak DVAG, ...

Napisany przez Hanomag
Flitzpiepe pisze: Dla mnie pojawia się pytanie: Czy naprawdę opłaca mi się to wszystko? Jak przeczytałem, wypowiedzenie prawdopodobnie ma mały sens, lepiej pozwolić mu spocząć do wieku emerytalnego. Czy kontynuować mimo braku wsparcia, ale z dodatkowym dodatkiem dla dzieci? Czy ktoś ma dla mnie radę?
Według tu opisanej rekomendacji, umowa Riestera jest opłacalna nawet bez państwowego wsparcia.

Napisany przez uwehaensch
Hanomag pisze: Po zaleceniach tutaj przedstawionych, warto zakładać umowę Riestera nawet bez dofinansowania państwowego.
Nie ma tu nic innego niż to, co dotyczy produktów Schicht III z gwarancją wpłat, bo nic innego to w zasadzie nie jest. A czy gwarancja wpłat, zwłaszcza w przypadku planów oszczędzania funduszowego, zawsze się sprawdza, pozostaje do podważenia.

Napisany przez Hanomag
uwehaensch pisze: Tutaj nie ma nic więcej niż to, co dotyczy produktów warstwy III z gwarancją wpłaty, bo niczym innym wtedy nie jest.
Ponieważ nie zajmuję się warunkami, nie wiedziałem, że istnieją produkty warstwy III z gwarancją wpłaty. Zazwyczaj obejmuje to gwarancję oprocentowania, która niestety często nie prowadzi do gwarancji wpłaty. Cytat autorstwa uwehaensch I czy gwarancja wpłaty, zwłaszcza w przypadku planów oszczędności w funduszach, zawsze jest korzystna, może budzić wątpliwości. Mogę potwierdzić z własnego doświadczenia, że w rzeczywistości może to przynieść straty. Ci, którzy są w stanie samodzielnie zarządzać swoimi inwestycjami, są faktycznie lepiej ustawieni. W tym zakresie powtarzane zalecenia od Bohlito i/lub Cuponschneider nie są bez znaczenia. Większość poszkodowanych nie może poświęcić czasu lub nie posiada wystarczającej wiedzy, aby zapoznać się z tematem i musi skorzystać z pomocy specjalisty. Niestety, nie zawsze jest ona odpowiednia. Często specjaliści są sami przytłoczeni lub działają w dużym stopniu w oparciu o prowizje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata