Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy kobieta Riester jest bezpośrednio czy pośrednio uprawniona do wsparcia?

Napisany przez Martin79HN
Cześć,

moja żona ma własną umowę Riester (zawartą w 2015 roku) (do tej pory nie ubiegała się o żadną dotację 154 € + 3 x 300 €, można ubiegać się o nie do 2 lat wstecz)
ja mam własną umowę Riester (zawartą w 2015 roku) (w 2015 roku ubiegałem się o i otrzymałem dotację 154 €)

W latach 2015 i 2016 oraz obecnie moja żona pracuje na etacie objętym ubezpieczeniem społecznym. (W 2014 roku była gospodynią domową bez dochodu!)

Ja również pracuję na etacie objętym ubezpieczeniem społecznym. (bez wątpienia spełniam wymogi do otrzymania dotacji w wysokości 154 €)

Dotacja dla mojej żony (154 € + 3 x 300 € za dzieci) wygląda następująco.

Załóżmy, że rezygnuję z mojej umowy Riester, co wpłynie destrukcyjnie na korzyści
muszę zwrócić dotację Riester (1 x 154 € dotację, którą otrzymałem do tej pory) oraz opodatkować zysk odsetkowy jako inne dochody w zeznaniu podatkowym. (Dzięki moim wpłatom mam prawo do dotacji w 2015 roku w wysokości 154 € i w 2016 roku w wysokości 154 €, z których rezygnuję! Dotacja za 2015 rok została do tej pory wypłacona w ramach umowy.)

Czy moja żona może ubiegać się o dotację bezpośrednio dla siebie i dzieci za rok 2015? (Brak dochodu w 2014 roku!)
W latach 2015 i 2016 sumiennie opłacała minimalne kwoty związane z umową Riester.

Obaj mamy prawo do pobierania zasiłku rodzinne, jednak jest on wypłacany na moje konto!
Chcę uniknąć utraty praw do zasiłku na rzecz mojej żony za 2015 rok poprzez rezygnację z mojej umowy Riester, która nastąpi za kilka dni.

Otrzymam środki wypłacone za pośrednictwem rezygnacji, tak jak wpłaciłem!
Są one przeznaczone na pokrycie dodatkowych kosztów lub spłatę kredytu Ing Diba w wysokości 2,99%.

Rezygnuję, aby nie gromadziły się środki na koncie wsparcia mieszkaniowego.

W przyszłości zamierzam kontynuować oszczędzanie w ramach programu Riester!
Jednakże tylko na minimalnych kwotach i jako zabezpieczenie emerytalne
lub do spłaty kredytu hipotecznego na czas przejścia na emeryturę.

Napisany przez Hanomag

2015 & 2016 i obecnie moja żona podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego. (W 2014 roku była gospodynią domową bez dochodów!) .
.
.
Czy moja żona może ubiegać się o dodatek bezpośrednio dla siebie i dzieci za rok 2015? (W 2014 nie miała dochodów!)
W latach 2015 i 2016 opłaciła minimalne składki na Riestera.

Tak, ponieważ była zatrudniona na etacie podlegającym ubezpieczeniu społecznemu i opłacała minimalne składki.

Dziękuję Hanomagowi.
Premia w 2015 roku wymaga jednak minimalnej wpłaty z poprzedniego roku, czyli z 2014 roku.
Czyli nie ma znaczenia, że w 2014 roku była Pani domową i nie miała żadnego dochodu?

Napisany przez Hanomag

Dziękuję Hanomag.

Za to jest guzik.

Cytat Martina79HN

Przypłata za 2015 rok wymaga minimalnego wpłacenia z roku poprzedniego 2014.

Nie. Minimalna wpłata musi być dokonana w roku objętym wsparciem.

Cytat Martina79HN

Więc nie ma znaczenia, że Pani była gospodynią domową w 2014 roku i nie miała dochodu?

Tylko w tyle, że ten dochód jest istotny dla (minimalnego) wpłacenia.

Napisany przez Matthew Pryor
Na rok 2015, nie w 2015. Oczywiście możesz ubiegać się o dodatek na rok 2015, ponieważ masz do tego prawo. Dla 2014 roku oczywiście nie ma możliwości uzyskania wsparcia.

Napisany przez Hanomag

W 2014 roku oczywiście nie ma możliwości wsparcia finansowego.

Wsparcie byłoby możliwe, jeśli gospodyni domowa w 2014 roku spędziła czas na wychowaniu dzieci po uprzednio opłacalnej pracy ubezpieczonej społecznie i uiściła wymagany składkę zależny od poprzedniego roku.

Napisany przez Matthew Pryor
Wolę odnosić się do konkretnego przypadku przedstawionego sytuacji. Oczywiście można również przemyśleć bardziej lub mniej prawdopodobne fikcje co by było gdy.

Dziękuję za informacje.

Otrzymałem wniosek o stałe dodatki dla mojej żony od dostawcy.

Napisany przez obelix

Możliwe byłoby wsparcie, jeśli gospodyni domowa w 2014 roku, po wcześniejszym zatrudnieniu objętym ubezpieczeniem społecznym, skorzystała z czasu na wychowanie dziecka i zapłaciła wymaganą składkę zależną od poprzedniego roku.

tak, wsparcie dla roku 2014 byłoby możliwe. Szkoda, że wtedy nie istniała jeszcze wymagana umowa.

Napisany przez Hanomag

moja żona ma własną umowę Riester (zawartą w 2015 roku) (dotychczas nie złożyła wniosku o dodatek w wysokości 154 € + 3 x 300 €, można to zrobić 2 lata wstecz)

Cytat Hanomaga

Możliwe jest uzyskanie wsparcia, jeśli żona domowa w 2014 roku, po uprzednio zatrudnieniu podlegającym ubezpieczeniu społecznemu, skorzystała z urlopu wychowawczego i uiściła wymagany składkę zależną od poprzedniego roku.

Cytat od obelixa

tak, wsparcie dla 2014 roku byłoby możliwe. Szkoda, że wtedy jeszcze nie istniała umowa, która byłaby konieczna.

Masz oczywiście rację, prawdopodobnie to zdanie autora wątku skłoniło mnie do tej wypowiedzi.

Cytat od Martin79HN

Dodatek za 2015 rok wymaga minimalnej wpłaty z poprzedniego roku 2014.

Ale to było tak czy inaczej tylko mniej prawdopodobna fikcja o gdyby i abym mógł.

Cytat od Matthew Pryor

Wolę odwoływać się do konkretnie przedstawionej sytuacji. Oczywiście, można się bawić bardziej lub mniej prawdopodobnymi fikcjami o gdyby i abym mógł.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata