Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Postbank oferuje nowe umowy, ale nie udostępnia warunków umowy WHEN AGB).

Napisany przez forsbert
Cześć wszystkim.

po tym, jak wszyscy klienci Postbank, którzy mają tam rachunek bieżący, zostali poinformowani, że od listopada obowiązywać będą nowe taryfy, rozpowszechniono ulotki z odpowiednimi wnioskami o taryfę.
Jako klient, teraz można zastanowić się nad zmianą taryfy. Niestety nie ma tu żadnych regulaminów!!!!!

Innymi słowy:
Ma się złożyć wniosek o umowę, której ogólne warunki nie są znane.
Dzisiaj otrzymałem pisemne powiadomienie od Postbank, że te warunki mogą być udostępnione dopiero od 01.11.2016.

KTO SIĘ ZNA, CZY TAKIE POSTĘPOWANIE JEST PRAWIDŁOWE Z PUNKTU WIDZENIA PRAWNEGO? Moje obawy dotyczą tego, że jako klient zgadzam się na warunki umowy podczas jej zawierania, które jednak jeszcze nie zostały opublikowane.

Proszę o rzeczowe odpowiedzi, Dziękuję
Pozdrowienia Bert

Napisany przez Daukind
Ponieważ regulaminy zazwyczaj nie służą klientowi, dobrze jest, gdy ich nie ma. Oczywiście nowe warunki umowy (po jej zawarciu) nie mogą stać się częścią umowy bez zgody klienta.

Napisany przez forsbert
@ Daukind
Witaj, dziękuję za odpowiedź.
Regulamin to podstawa umowy, której obie strony muszą się trzymać, dopóki któraś z nich jej nie rozwiąże. To, czy są dobre czy złe, jest całkowicie nieistotne, chociaż raczej powinny być relatywnie dobre, w przeciwnym razie nie zawarlibyśmy umowy.

Co do Pańskiego drugiego zdania: dlaczego nawias: ( po zawarciu umowy ). Dotychczas podpisywałem umowy wszelkiego rodzaju oparte na regulaminach!

Pozdrowienia, Bert

Napisany przez Daukind
Regulamin (nie Regulaminy) zazwyczaj jest narzucany przez firmę. Z pewnością nie zawsze jest to na korzyść klienta. Jednak nie są one niezbędnym elementem umowy, oczywiście można także zawrzeć umowę bez Regulaminu.
Jeśli podpisujesz umowę 14.09., Regulamin z 01.11. nie stanie się częścią umowy. A jedynie za Twoim zgodzeniem. Na jaki Regulamin więc się powołujesz w swojej umowie?

Napisany przez forsbert
@ Daukind

Twoje pytanie jest dość trudne do odpowiedzenia. Obecnie obowiązują przepisy, które określają ważność danego produktu w zależności od formy umowy.
Dla programu kont, który będzie obowiązywał od 01.11.2016, jeszcze nie opublikowano regulaminu. Dlatego należy pomyśleć o zmianie konta bez obowiązującego regulaminu!

Napisany przez Daukind
Jeśli dzisiaj podpisujesz umowę, to obowiązuje to, co jest w umowie. Można odnieść się tylko do istniejących Regulaminów. Jeśli są one prawnie dopuszczalne, staną się częścią umowy. Regulaminy opublikowane 1.11. nie stanowią automatycznie części umowy. Oznacza to, że jeśli Postbank opublikuje nowe Regulaminy, możesz swobodnie wybrać, czy je akceptujesz, czy nie. Jeśli złożysz sprzeciw, prawdopodobnie umowa zostanie anulowana.

Napisany przez forsbert
@ Daukind

DOKŁADNIE!

Uważam, że ten rodzaj zmiany warunków, gdzie po raz pierwszy nakłada się opłaty na klienta, jest FORMĄ PRZYMUSU albo zachętą do przyjęcia bezpłatnej umowy z odpowiednimi warunkami, przy czym nawet nie ma dostępnych ogólnych warunków umowy.

Pytanie brzmi, czy należy pozostać przy obecnie bezpłatnym koncie do 31.10.2016 roku, aby wtedy złożyć sprzeciw. Następnego dnia można zobaczyć nowe ogólne warunki umowy i wtedy zdecydować, czy zrezygnować czy też zmienić. Tylko nie wiem, jaki jest obecnie okres wypowiedzenia.

Jedno jest pewne, bardzo mnie to w tej chwili irytuje.

Napisany przez Daukind
Jeśli nie ma regulaminu, to nic strasznego. Wtedy nie obowiązują żadne warunki umowy. Obowiązuje więc jedynie kodeks cywilny.

Jeśli jesteś tak niezadowolony z postępowania Banku Pocztowego, powinieneś rozważyć, czy jest to nadal odpowiedni bank.

Napisany przez forsbert
@ Daukind

Tak, to co piszesz, wydaje się mieć sens. Nie mam jeszcze ostatecznej odpowiedzi na to rozważanie. Klient musiał już przejść przez wiele zmian. Ale tym razem czuję, że jest to znacznie bardziej znaczne.

Jeszcze raz dziękuję

Jednak pytanie brzmi, czy zmiany umowy na 01.11.2016 roku są dopuszczalne przez Postbank bez regulaminu?
Coś mi podpowiada, że tutaj coś nie do końca się zgadza. Intuicja.

Napisany przez credere
Cześć,

czego chcesz dowiedzieć się z Regulaminu? Informacje dotyczące modeli kont znajdziesz w cenniku usług oraz gdy teraz to sprawdzę, tam będą zarówno obecne warunki, jak i warunki obowiązujące od 01.11.2016 r. dla na przykład modelu konta Postbank Giro plus.

Jeśli w ogóle dojdzie do zmiany Regulaminu, to nowe obowiązujące od 01.11.16 r. będą opublikowane z wyprzedzeniem.

Pozdrowienia

Napisany przez forsbert
@ credere

Cześć,
W odpowiedzi na Twój ostatni zdanie: ... W razie zmiany regulaminu, obowiązujący od 01.11.16 regulamin zostanie również opublikowany z wyprzedzeniem. ...

NIE, niestety nie zostaną opublikowane przed 01.11.2016. Tak napisał do mnie Postbank. Ale jeśli masz jakieś źródło, chętnie przyjmę te regulaminy także drogą mailową.

Pozdrowienia, Bert

Napisany przez credere
Nie mam dostępu do Regulaminu, nie jestem tam też klientem. Kiedy jednak otwieram Regulamin Banku Pocztowego (źródło: strona internetowa), pod numerem porządkowym 2 znajduję następujące informacje:

(2) Zmiany

Przyszłe zmiany w tych warunkach

oraz szczególnych warunkach

będą zaoferowane Klientowi w formie tekstowej nie później niż dwa miesiące przed proponowanym terminem ich wejścia w życie.

W związku z tym Bank Pocztowy nie może twierdzić, że Regulamin lub zmiany nie są dostępne przed 01.11.2016. Wystarczy tutaj odwołanie do ich aktualnego Regulaminu.

Pozdrowienia

Napisany przez forsbert
Postbank publikuje tylko Regulaminy dotyczące aktualnie obowiązujących usług, a nie Regulaminy obowiązujące dopiero w przyszłych miesiącach.
Pozdrowienia, Bert

Napisany przez credere
Myślę, że jasno odpowiedziałem na pytanie dotyczące regulaminu - nie odpowiedziałeś na moje inne punkty z pierwszego posta, więc niestety nie jestem w stanie Ci dalej pomóc.
Podsumowując: Powinieneś mieć wszelkie niezbędne informacje, jeśli w regulaminie nastąpią zmiany od 01.11.16.

Pozdrawiam

Napisany przez forsbert
Podkreślam wyraźnie, że celowo pominąłem odpowiedź, ponieważ nie służyła ona mojemu pierwotnemu pytaniu.
Ulotka Postbanku nie jest wiążąca prawnie! Od 01.01.16 nie ma obowiązujących nowych umów, a jedynie propozycje zmian warunków umowy bez możliwości zmiany obowiązującej umowy.
Przed zmianą z dnia 01.11.16 nie ma Regulaminu, który miałby obowiązywać od 01.11.16. Jeśli chcę dokonać zmiany umowy ze względu na potencjalne pogorszenie warunków, które mogą wystąpić w mojej obecnej starej umowie od 01.11.16, musiałbym ślepo polegać na treści ulotki. Niestety, nie można odwołać się do treści reklamowej ulotki, ponieważ wszystko jest uregulowane w obowiązującym Regulaminie. Nowe Regulaminy będą obowiązywać dopiero od 01.11.16.
Twierdzenie: Podsumowując, .... nie podpiszę w taki sposób!

Więc zostaje mi tylko złożyć wniosek o zmianę przed 01.11.2016, jednak w ramach terminu odwoławczego, aby zmienić kwestię w taki sposób, który mi odpowiada. I uważam, że to smutne.
Chciałbym zauważyć, że nie pytam tutaj o wygranie quizu: kto ma rację!

Dziękuję

Pozdrowienia, Bert

Napisany przez credere
Dobrze, spróbuję jeszcze raz przedstawić to z mojego punktu widzenia.

To, że nie chcesz polegać na ulotce reklamowej, jest w porządku. Wszystkie ceny i opłaty można znaleźć w cenniku usług https://www.postbank.de/privatkunden...oadcenter.html. Zawiera on zarówno warunki kont przed 01.11., jak i obowiązujące warunki od 01.11.16 roku.
Ten cennik usług jest wiążący w przeciwieństwie do ulotki reklamowej.

Regulamin nie musi zmieniać się ze względu na dostosowania warunków konta osobistego. Wszelkie niezbędne informacje dotyczące kont znajdują się w wspomnianym wyżej cenniku, co jest również zgodne z prawem. Jeśli z jakiegoś powodu Regulamin zmieni się także od 01.11.16 roku, Postbank musi poinformować klientów najpóźniej na dwa miesiące przed wejściem w życie o nadchodzących zmianach. Zmiana taka może dotyczyć kilku zdań, jeśli jest to wymagane przez przepisy prawne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata