Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Bank odrzuca mediację

Napisany przez glamau
Cześć,
w przypadku kredytu samochodowego zauważyłem, że klauzula odstąpienia od umowy była wadliwa.
Napisałem do banku i poprosiłem o anulowanie umowy.
Bank odmówił.

Następnie szukałem organu mediacyjnego, ale nie znalazłem takiego, w którym uczestniczyłby bank samochodowy.

Ministerstwo Sprawiedliwości wskazało mi jednak na organ mediacyjny, który został utworzony całkiem niedawno, w 2016 roku.

Skontaktowałem się z tym miejscem, obsługa była bardzo przyjazna i zadeklarowała pomoc w mojej sprawie.

Następnie dostałem informację, że bank samochodowy oświadczył, iż nie zamierza uczestniczyć w postępowaniu mediacyjnym.

To nie może być koniec.

Jeśli się nie mylę, Republika Federalna musiała zgodzić się na istnienie tego organu mediacyjnego zgodnie z wymogami UE. Byłem zadowolony, że odnalazłem kogoś, kto mógłby mi pomóc, a teraz to.
Czy to tak łatwo podważać i sprawy na niekorzyść konsumenta zostają zamiecione pod dywan?

Niestety nie mam ubezpieczenia prawnej ochrony i nie mogę sobie pozwolić na adwokata.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Dziękuję.

Napisany przez Daukind
Jeśli jesteś pewny, że wina leży po stronie WRB, to jaka jest rola kosztów adwokata?

Napisany przez glamau
Cześć,
pouczenie jest błędne.
Jeśli zdecyduję się skorzystać z pomocy adwokata, muszę zapłacić z góry, a nie mam pieniędzy, dlatego liczyłem na mediację.

Napisany przez Inkasso-Henry
Cześć Glamau, o jakim dokładnie ośrodku mediacji mówimy? Znane są mi tylko te dla banków spółdzielczych oraz z tego, co wiem, istnieje również ośrodek dla banków oszczędnościowych oraz dla mieszkańców Berlina w przypadku sporów z dostawcami energii, z własnymi regułami. Decyzja mediacji nie jest koniecznie wiążąca jak wyrok sądowy, a proces mediacji może zostać zakończony w każdej chwili przez strony poprzez złożenie pozwu w tej sprawie, na przykład w przypadku Ośrodka Mediacji w sprawach energetycznych.
Może się więc zdarzyć, że sprawa zostanie załatwiona w ten sposób, co jest dla konsumenta bezpłatne, najlepiej zapytać bezpośrednio mediatora.

Napisany przez BenniG
Czasem zastanawiam się, co się dzieje w ludziach. Kupują samochód, który muszą sfinansować. Biorą na to zbyt drogi kredyt. Znajdują sposoby na uzyskanie tańszego kredytu, ale uważają to za zbyt kosztowne. Dlaczego nie kupią od razu tańszego samochodu albo zaoszczędzą, aż będą mogli sobie na niego pozwolić? To oszczędza pieniądze, pracę i ryzyko.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@BenniG, po prostu ludzkość: Chciwość pustoszy umysł Chce się koniecznie ten samochód, chociaż tak naprawdę nie można go sobie pozwolić.

Napisany przez schunckt
Bankkaufmann pisze: @BenniG, całkiem prosto ludzko: Chciwość pożera mózg Chce się koniecznie tego samochodu, chociaż tak naprawdę nie stać nas na niego.
No i potem reklamują jeszcze te wspaniałe tylko 99€ miesięcznie, zwłaszcza w przypadku samochodów. T.

Napisany przez BenniG
I na ostateczną ratę nie jest w ogóle patrzone!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata