Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dochód i wysokość kredytu.

Napisany przez Berry
Cześć, jesteśmy małą rodziną składającą się z 3 osób. Mój mąż obecnie jest jedynym żywicielem rodziny. Jestem na urlopie rodzicielskim, a ponieważ planowane jest kolejne dziecko, mój urlop zostanie przedłużony. Mój mąż zarabia 2300 euro, a otrzymujemy 190 euro zasiłku rodzinengo. Ponieważ potrzebujemy większego mieszkania, a koszty takiego mieszkania byłyby podobne do kosztów spłacania kredytu na Dom, wolałibyśmy zbudować własny Dom. Planowana kwota finansowania wynosi 230 000 euro. Koszty dodatkowe mamy już odłożone. Ponieważ nie posiadamy kapitału własnego, chcemy wnosić wkład własny w postaci pracy przy budowie, szacowany na około 10 000 euro. Chcielibyśmy ustalić miesięczną ratę na 700 euro. Teraz Państwa ocena. Czy to jest możliwe i jak najlepiej to zrobić? Rozważamy uwzględnienie funduszy KFW oraz założenie konta oszczędnościowego budowlanego.

Napisany przez matti85
krótko mówiąc, 230 000 € nie wystarczą na Dom. Zawsze pojawia się wiele dodatkowych kosztów, na przykład za zagospodarowanie terenu itp. Nawet jeśli znasz kogoś, kto może to zrobić, materiały także kosztują sporo pieniędzy. I suma ta w porównaniu do dochodów jest jednoznacznie zbyt wysoka. Według mnie, z miesięcznym dochodem w wysokości 700 € nie wyjdziecie na to. Lepiej poszukać czegoś maksymalnie do 150-180 tysięcy i kupić mieszkanie.

Napisany przez Berry
Grunt kosztowałby 70, a Dom „pod klucz” 160. Jednakże zdecydowalibyśmy się na Dom do wykończenia i zaoszczędzilibyśmy kolejne około 10 do 15. Prace zewnętrzne mogłyby poczekać, zrobilibyśmy je samodzielnie później. Koszty materiałów pozostają oczywiście, ale trzeba postarać się, aby były jak najniższe. Już przeszukaliśmy oferty co do mieszkania własnościowego lub starszego domu, lecz z kosztami modernizacji cena wyniosłaby przynajmniej tyle samo. Wynajmując, z opłatami dodatkowymi kwota wyniosłaby również 1000 euro na miesiąc. Jako alternatywę pozostają aukcje, ale jest to także bardzo niepewna opcja.

Napisany przez Martin79HN
Działka 70t + podatek od nabycia nieruchomości 3,5t Geodeta: 1t Ekspert od gruntów: 1t Wywóz ziemi: 5-15t Prąd, woda, prąd budowlany, telekomunikacja, kabel: 5t Ponowne wypełnienie budynku: 2-5t Notariusz: 2t Ustanowienie obciążenia hipotecznego: 1t itd. itd. itd. Do 160t dochodzi kolejne 20-30t kosztów dodatkowych! (bez terenu zewnętrznego!) 190t + 70t = 260t potem 10t kuchnia, 5t meble = 275t Moim zdaniem, przy budowie powinno się uwzględnić zapas 5-10%! I spróbować oszacować koszty realistycznie. Dochód zbyt niski, aby uzyskać pożyczkę Brak wystarczającego kapitału własnego Rozwiązanie: Uważam, że mieszkanie własnościowe do 200.000 € jest dobrym rozwiązaniem. Pozdrowienia Martin

Napisany przez Berry
Koszty dodatkowe związane z budową, które podałeś, możemy opłacić gotówką. Podatek od nabycia nieruchomości jest już zawarty w kwocie 70 zł. Nasze meble zabieramy w całości. Nie są jeszcze tak stare, a kuchnia jest rozszerzalna. Nie wykluczyłbym zakupu mieszkania, ale tutaj zazwyczaj kosztują one powyżej 200 tysięcy.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Berry, tylko specjalista może dokładnie powiedzieć, co dokładnie zawiera się w umowie domowej. U nas 5t elektryka, 3t ogrzewania, instalacji sanitarnej, 2t tynku, dodatkowe koszty za płytki 3t itd. Chcę powiedzieć, że przy budowie domu pieniądze mogą szybko zniknąć! Planowaliśmy z zapasem i musieliśmy jednak pożyczyć dodatkowe 10-15t! Jeśli buduje się z małym kapitałem własnym, to bank może odmówić udzielenia kredytu! Ile przynoszą Państwo gotówki na pokrycie kosztów dodatkowych? Ile wnoszą w postaci własnej pracy? Najlepiej, gdyby eksperci wypowiedzieli się na ten temat.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Berry, Ile otrzymujesz zasiłku rodzicielskiego? Czy planujesz wrócić do poprzedniego pracodawcy po urlopie rodzicielskim - nawet jeśli planujesz więcej dzieci? Ile zarabiałaś wcześniej? Z którego landu pochodzisz, a gdzie znajduje się miejsce inwestycji? Szczerze mówiąc, nie wiem, jak zapewnić, że kwota inwestycji na budowę naprawdę wystarczy, zawsze mam trudności z uwierzeniem, że te obliczone sumy mają być wystarczające.

Napisany przez Berry
Na dodatkowe koszty przeznaczyliśmy w gotówce 20 euro. Prace własne szacujemy na około 10-15000 euro. Firma budowlana zapewne uwzględniła w cenie wszystko poza roletami, garażem i malowaniem. Istnieje również możliwość skorzystania z domu z gotowego zestawu. Ponieważ moi teściowie już zbudowali taki Dom, mogliby nam pomóc, co oczywiście zmniejszyłoby koszty. Jeśli naprawdę nie ma innej możliwości, byłoby to też alternatywne rozwiązanie. Obecnie nie otrzymuję już zasiłku rodzicielskiego i nie mogę wrócić do poprzedniej pracy. Najpierw chcieliśmy zakończyć planowanie dzieci, a potem szukałabym nowej pracy. Jeśli zacząłbym znów pracować na pół etatu, zarabiałabym około dodatkowe 600 euro. Pochodzimy z Nadrenii Północnej-Westfalii. Czy w takim razie 230, gdybyśmy pozostali przy tej kwocie, byłoby możliwe?

Napisany przez NaTwoim13
Czy masz 20 000 euro kapitału własnego?

Napisany przez Berry
Tak, na koszty dodatkowe związane z budową.

Napisany przez NaTwoim13
Koszty towarzyszące budowie muszą być zdefiniowane, ponieważ podnoszącym wartość nie są tylko podatek od nabycia nieruchomości i koszty notarialne. Warto zauważyć, że posiadają Państwo 20 000 euro wkładu własnego. Twój projekt zależy od starannie przemyślanego planowania kosztów budowy. Jeśli to się uda, liczby będą zrównoważone i wiarygodne, biorąc pod uwagę 20 000 euro wkładu własnego i 15 000 euro własnej pracy, we współpracy z Bankiem NRW, plan finansowy jest zdecydowanie wykonalny.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jesteśmy z Nadrenii Północnej-Westfalii. Czy kwota 230 tysięcy byłaby możliwa, jeśli suma pozostałaby taka sama? Cześć, Nie jestem ekspertem od oprocentowania, ale prawdopodobnie obecnie na papierze 100% finansowanie nie mogłoby zostać uzyskane poniżej 2% oprocentowania efektywnego. Z oprocentowaniem 2% i spłatą 2% otrzymujecie miesięczną ratę w wysokości 766 EUR. Dodając koszty dodatkowe (350-400 EUR), miesięcznie musicie mieć już gotowe 1100 EUR. Pozostaje wtedy 1 390 EUR (2 300 + 190 - 1 100) na życie, ale na pewno są jeszcze stałe koszty, takie jak abonament RTV, telefon, ubezpieczenia, ewentualnie przedszkole itp. Oznacza to, że nawet niewielka zmiana planu może szybko postawić Was pod ścianą, ponieważ zwykle 100% udział w finansowaniu już wyczerpuje Wasz ram finansowy. Zdecydowanie można przedstawić zakup nieruchomości w przedziale 150-200 tys. EUR. Mniejsze obciążenie, lepsza kalkulacja. PS: Ja również nie sądzę, że 160 tys. EUR wystarczy na budowę domu.

Napisany przez hoehlenbewohner
Ktoś znowu był w T&C, sprawdź w sieci dobre doświadczenia z nimi. W NRW nigdy nie dostaniesz domu gotowego do wprowadzenia za 160 000€ 15 000€ wkładu własnego to dużo pracy, bardzo dużo wieczorów po pracy, weekendów, urlopu, czasu, który brakuje rodzinie. W obecnych okolicznościach zrezygnowałbym z tego projektu. Jeśli pojawi się dodatkowy dochód, można jeszcze raz się nad tym zastanowić.

Napisany przez isasuhl
Zakup domu nawet bez wkładu własnego. Chętnie udzielę Państwu niezobowiązującej i darmowej porady. Proszę śmiało dzwonić. Tel.: 0800 3 35 17 03 lub napisz do mnie wiadomość. info@ihr-bankpartner.de Zapraszam także na naszą stronę internetową www.ihr-bankpartner.de Pozdrawia Sandra Schmidt z isasuhl

Napisany przez koruma
To powinno być możliwe. 700 € byłoby raczej krapkowato, ale z 730 € miesięcznie jesteście w dobrym miejscu. Nie widzę tu żadnych ograniczeń. U mnie udało się uzyskać wyższą kwotę kredytu.

Napisany przez Berry
Cześć,

najpierw dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Musimy zobaczyć, co zrobimy. Nadal szukamy tanich nieruchomości, ale w regionach, w których chcemy mieszkać, trudno znaleźć coś za 200 tysięcy.

Tak, chodzi o firmę Town & Country. Jednak w każdym regionie mają innego partnera franchisingowego. Jeśli trafi się na złą firmę budowlaną, może pójść wiele rzeczy nie tak. Przeczytałam różne opinie. W zależności od firmy raz dobre, raz złe. Wzięcie pod uwagę, że wykonanie prac własnych wymaga dużo czasu. Mamy wsparcie rodziny i ewentualnie trzeba wziąć urlop, żeby szybciej posuwać się do przodu.

Nadal szukamy korzystnych nieruchomości, ale w regionach, gdzie chcemy mieszkać, ciężko jest znaleźć coś za 200 tysięcy.

Ale przemyśl to:

Za 200 tysięcy nie znajdziesz używanej nieruchomości, ale za 230 tysięcy można postawić nowy Dom na działce......

Gdyby tak było, to za tę cenę dostalibyśmy luksusowe nieruchomości.....

Napisany przez Berry
Na rynku są już dostępne używane nieruchomości za 200, ale uwzględniam w tym koszty modernizacji i wyszłoby, że znów jesteśmy za wysoko. Oczywiście, cena 160 za Dom to korzystna oferta, ale podejrzewam, że wyposażenie wtedy nie będzie najwyższej jakości. Jestem gotowy zrobić pewne ustępstwa, na przykład mogą być to płytki za 10 euro. Jeszcze raz skonsultujemy się dokładnie z firmą i myślę, że wtedy też wyjaśni się struktura kosztów.

Berry,

zdejmij już te różowe okulary....

Jeśli byłoby tak, jak piszesz, to używane nieruchomości (wymagające modernizacji) nie byłyby droższe od nowej budowy.

Powinniśmy jeszcze raz dokładnie skonsultować się z firmą, a ja myślę, że wtedy wyjaśni się również skład kosztów.

Tak, na pewno zwrócą uwagę na wszelkie haczyki i nie pozwolą sobie na utratę tego interesu.....
Poproście o przekazanie umowy budowlanej i jej przejrzenie przez niezależnego specjalistę.

Nawet doświadczeni pośrednicy finansowi JakubNoel, o których często tutaj dyskutuje się, że zbyt szybko obiecuje pozytywną opinię finansową w przypadku projektów na granicy możliwości, pisząc tutaj, że raczej to się nie uda, to już powinno skłonić cię do namysłu.

I ten sposób myślenia: używane jest za drogie, więc muszę postawić nowy budynek -> nie wypali.

https://haus.kubein.info/kosten.html

Zabawne zestawienie....

Napisany przez Klaus1976
Chcę wam nie wyciągać zęba, ale jeśli chodzi o Ogólne Warunki Handlowe, niezależnie od tego, z jakim franczyzobiorcą macie do czynienia, nie trafiliście na przychylnego dewelopera. Tak, zgadza się, na rynku jest coś dla każdej kieszeni, ale zawsze trzeba pamiętać, co zrobić, jeśli coś pójdzie nie tak. Nie macie żadnych środków na ewentualne dodatkowe finansowanie, musiałbyś być gotowy/ta być gotowa pracować na pół etatu/na pełen etat. To jest jedyne narzędzie.

W przeciwnym razie T&C nie będzie ulegał wam finansowo w przypadku specjalnych promocji. Franczyzorzy są tak wydrenowani, że dodatkowa praca oznacza również marżę, której z góry nie ma, a potem jest osiągana.

Powodzenia!

Napisany przez florianmeier
Znalazłem to:

https://dabonline.de/2011/03/31/haus-...eigenschaften/

Napisany przez nexttry
Wow, pytania tutaj stają się coraz bardziej nierealistyczne. To przedsięwzięcie nie tylko jest praktycznie nierealizowalne, ale też przekracza granice rozsądku. Dom nie będzie nawet zbliżony do gotowości za podaną sumę, a przy bardzo niskim poziomie dochodów nie ma również żadnej poduszki finansowej, aby stopniowo robić wszystko rozsądnie.

Przy ratach w wysokości 800 (oczywiście całkowicie nierealistyczna rata dla nowego budynku praktycznie bez wkładu własnego), 300 kosztów dodatkowych, a przecież trzeba także jakoś przeżyć, gdzie w takim razie pozostanie coś na rezerwę na przyszłe konserwacje, nie wspominając już o pozostałych rzeczach, które nie są jeszcze ukończone w domu...

W skrócie: Budowa nowego budynku jest niemożliwa bez znacznie większego wkładu własnego i/lub dochodów.

Napisany przez Berry
Można spojrzeć na firmę z różnych perspektyw. W naszym regionie wiele budynków powstaje z ich udziałem, a jest tam także wielu zadowolonych inwestorów. Wiedziałem, że nie jest to Dom architektoniczny i nie było to nasze oczekiwanie. W raporcie znajdują się również komentarze na dole, które są również interesujące. Skorzystaliśmy z porady banku i otrzymalibyśmy odpowiednie finansowanie. Jednak oparte na kilku filarach. Zamierzamy także ustalić realistyczne koszty z firmą budowlaną. Nasz doradca finansowy zwrócił nam uwagę, że mogą pojawić się dodatkowe koszty, które zostaną dokładnie omówione z nim i firmą budowlaną. Następnie moglibyśmy określić sumę finansowania. Nasza rata nie przekroczy 700 przy oprocentowaniu 2%, ponieważ dzięki własnym pracom udało nam się uniknąć 100% finansowania. Musimy teraz poczekać i policzyć, ile kosztuje Dom wraz z kosztami dodatkowymi.

Jednak zbudowany na kilku filarach.

Pozwól, że zgadnę:

Produkt kombinowany z umową oszczędnościową na cele mieszkaniowe ???

Napisany przez Berry
Umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe również zostanie zawarta, to prawda

Będzie też umowa oszczędnościowa na budowę, to prawda

No, doradca bankowy jest tak samo bezinteresowny jak franczyzobiorca T&C..... Wszyscy chcą tylko waszego najlepszego interesu......

Berry,

naprawdę życzmy wam własnego domu, ale liczby się nie zgadzają. Można coś tam skonstruować, żeby wszystko wyglądało pięknie, ale jak coś się wydarzy, to naprawdę będziecie mieli poważne problemy. 3-6 miesięcy na zasiłku dla bezrobotnych -> koniec igrzysk..... Zalążek zasiłku chorobowego -> bankructwo....

I jak już zostało wspomniane, koszty budowy nie pozostaną takie same.

Napisany przez Berry
Z Ryzykami masz rację. Stałoby się to naprawdę problematyczne. Choć mało prawdopodobne, że mój mąż straci pracę, warto o tym pamiętać. Nadal rozważamy, co teraz zrobić. Za kilka lat mogłabym także wrócić do pracy. Wtedy sytuacja wyglądałaby lepiej.

Napisany przez siscos
Zanim Twoja sytuacja finansowa się nie poprawi ani zanim nie będziesz miał pewności co do powrotu do pracy, powstrzymaj się od budowy własnego domu, zwłaszcza w opisanych warunkach!

Napisany przez Save
Teraz spojrzyjmy na to z perspektywy kogoś, kto ma podobną sytuację. Mój mąż zarabia nieco więcej, mamy 3 dzieci i znacznie więcej własnego kapitału. Skonsultowaliśmy się w sprawie domu Town and Country. Cena, która została podana, zdecydowanie nie jest ceną końcową. Musisz liczyć się z dodatkowymi wydatkami, niezależnie od tego, co ci mówią. Wszystko jest dobrze ukryte we klauzulach. Płacenie za wykończenie terenu z własnej kieszeni jest również niemożliwe, ponieważ rata za Dom + koszty dodatkowe pozostawia niewiele miejsca na oszczędności. Trzeba także pamiętać, że zawsze trzeba mieć coś na boku na wypadek, gdyby coś się stało w domu, samochód się zepsuł, pralka itp. Na wykończenie terenu trzeba wydać dodatkowe 15 000 €. A chcecie przecież, aby ogród był teraz użyteczny, kiedy dziecko jest jeszcze małe. Teraz kupiliśmy Dom za 225 000 €, gdzie wszystko jest gotowe i wymaga tylko niewielkich remontów. To było lepsze wyjście. Wszystko jest gotowe, wymagane tylko niewielkie remonty w kilku pokojach. Nie musicie się śpieszyć, lepiej obserwować rynek nieruchomości i zareagować, gdy znajdziecie coś odpowiedniego.

Napisany przez brainy
Istnieje również zalecenie dla domu używanego, chociaż lokalny partner T&C nie wydaje się być najgorszym wyborem.

To po prostu lepiej przewidywalne.

Dzienniki budowy w internecie dowodzą, że staje się to coraz droższe. A dzienniki są już kilka lat stare, zanim przybyszom się to przytrafiło i ceny zaczęły znacząco rosnąć.

A proszę: jeśli doradca proponuje teraz w sytuacji niewystarczającej finansowania korzystanie z kasy oszczędnościowej, powinieneś szukać dalej.

P.S: Domy T&C wyglądają zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz jak mieszkania socjalne. Ale to kwestia gustu.

P.P.S: A jak się prezentuje Dom prefabrykowany? Powinny być bardzo dobre, choć wyglądają jak drewniana skrzynia.

Napisany przez NaTwoim13
Ja szczerze mówiąc też już nie wiem o co w ogóle chodzi. Uważam jednak, że to przykład doskonale potwierdza, dlaczego zawsze zwracam uwagę na to, aby w przypadku konieczności finansowania towarzyszył mu rozważny, odpowiedzialny i doświadczony pośrednik finansowy.

Wypowiedziałem się na temat tego wątku, wykonalne, ale niebezpieczne, ponieważ koszty mogą uciec, wiele nie zostanie wziętych pod uwagę, a wiele rzeczy zostanie pięknie opisanych przez finansistów, w szczególności przez sprzedawców domów. Przy tak szczegółowych kalkulacjach nie będzie środków na badania geotechniczne, ekspertów budowlanych ani rezerwy, ale w przypadku takich szczupłych finansowań/projektów budowlanych powinno to być właśnie uwzględnione. Jedno można przewidzieć wcześniej, że prace zewnętrzne prawdopodobnie nie zostaną rozpoczęte nawet za 5 lat, o ile nie pojawi się niewytłumaczony przypływ gotówki. Jeśli zostanie jakaś nadwyżka finansowa, pieniądze będą musiały zostać przeznaczone na zupełnie inne cele, które zapewnią funkcjonalność domu lub będą związane z jego wnętrzem, ponieważ nie zostały uwzględnione.

Co jednak budzi moje obawy, to fakt, że szuka się tutaj porady, informacji, wierzy się w to, co przeważa w opinii publicznej, ale w sprawie finansowania decyzje podejmuje doradca na miejscu. W jednym z poddziałów forum mówi się o finansowaniu budowy i sensowności samej w sobie, ale finansowanie jest podawane pobieżnie, to - decydujący element w tak szczegółowej kalkulacji - jest omawiane na miejscu, oczywiście z oszczędzaniem na budowę, bez środków KfW, a przede wszystkim bez uwzględnienia dotacji krajowych!

Wrażenie jakie powstaje, to że chodzi wyłącznie o realizację projektu za wszelką cenę. Być może się mylę, ale nie mogę pozbyć się wrażenia, że projekt ten nie jest traktowany w sposób całościowy i właśnie tutaj zaczynają się błędy, właśnie tutaj zazwyczaj rozpoczyna się dramat budowlany. W dalszej kolejności pomijane, niedoszacowywane i błędnie oceniane będzie jeszcze wiele innych kwestii.

Napisany przez Berry
Cześć,

Dłużej się zastanawialiśmy i zdecydowaliśmy się nie budować nowego domu. Macie rację, że trzeba się liczyć z wyższymi kosztami, a miesięczne obciążenia przy naszych dochodach byłyby zbyt duże. @noelmaxim, zastanowiliśmy się nad waszymi opiniami przez pewien czas, ale myślę, że nie ma nic złego w zapytaniu również w miejscowym banku. Nawet jeśli bank zgodziłby się udzielić nam kredytu, już nie chcemy. Wasze opinie zmusiły nas do refleksji, i teraz zastanawiamy się, co byśmy mogli zrealizować zamiast budowy nowego domu.
Zasugerowano nam zakup starszego domu. Choć może to być trudne tutaj, być może to lepszy wybór? Do jakiej ceny myślicie, że powinniśmy sięgać?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Berry, bez wcześniejszego sprawdzenia czy pożądana stopa w Waszen kalkulacji budżetowej pasuje i czy można udzielić pozytywnej oceny kredytowej, warto byłoby, gdybyście nam ponownie powiedzieli, czy pożądana stopa dla rat odsetkowych i kapitałowych wynoszących 700 euro nadal ma obowiązywać. Tak samo czy 20 000 euro kapitału własnego nadal jest dostępne. Na podstawie tego można wyliczyć sumę kredytu - zakładając indywidualną i rozsądną koncepcję finansowania pod względem okresu wiązania oprocentowania i bezpieczeństwa - której można finansować. Należy sprawdzić, czy obliczona suma ta wystarczy na zakup (po odjęciu kosztów nabycia i wykorzystania wcześniej wspomnianych 20 000 euro kapitału własnego), czy też cena zakupu musi być niższa, ponieważ mogą pojawić się dodatkowe prace remontowe i modernizacyjne. To zależy od stanu nieruchomości i kosztów nabycia (ew. pośrednika). Miło, że jesteście tak wyrozumiali i że forum wniosło swój wkład w to!

Cześć,

Moim intuicyjnym oszacowaniem byłoby do 200 000 EUR. Wtedy pozostajesz przy oprocentowaniu 2% + 2% spłaty, co daje ratę poniżej 700 EUR. Ale myślę, że ktoś taki jak Noelmaxim na pewno, gdy pozna więcej szczegółów, będzie w stanie dokonać lepszej oceny.

Napisany przez Berry
Chcielibyśmy pozostać przy maksymalnej rata 700 euro. Obecnie wkład własny wynosi 16 000 euro, ponieważ potrzebowaliśmy nowego samochodu.

Z góry dziękujemy za pomoc!

Napisany przez NaTwoim13
Tak, Panie Herrmueller, widzę to tak samo. Być może jednak konieczne będzie wprowadzenie pożyczki dłużnej w celu uzyskania korzystnych warunków - należy to również wziąć pod uwagę, podobnie jak ewentualne koszty pośredników, wtedy kapitał własny nie wystarczy już do pokrycia kosztów nabycia, co sprawia, że wycena przedmiotu całkowitego wypada poniżej 100% wartości. W związku z tym proponuję jednak rozważyć skorzystanie z dotacji krajowych.

W sumie, całkowite koszty w wysokości około 220.000 - 230.000 euro pomniejszone o kapitał własny - zatem około 215.000 euro cena zakupu/cena plus modernizacje-remonty to dobry i przedstawialny koszt.

Napisany przez Berry
Za 200000 otrzyma się u nas prawie tylko domy, które wymagają modernizacji. Ile pieniędzy moglibyśmy na to jeszcze wydać? KFW oferuje program efektywnej termicznie renowacji. Czy warto byłoby dodatkowo ubiegać się o ten kredyt od KFW?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata