- wt wrz 20, 2016 5:39 pm
Witajcie, Od jakiegoś czasu zastanawiam się, ile powinno/szedłbym przeznaczyć na poszczególne pozycje, na przykład wyjściowo od zarobków. Często mam wrażenie, że powinienem móc zrobić więcej ze swoimi pieniędzmi, ale zawsze tylko częściowo znajduję powód. Do tej pory nie znalazłem żadnych wartości, z którymi mógłbym porównać moje wydatki i mam nadzieję, że tutaj uda mi się zgromadzić trochę informacji. Ogólnie: Dochód między 1500 a 1850€ netto, Singiel, Stanu wolnego. Wydatki: 172€ kredyt na samochód 70€ ubezpieczenie i podatki Około 260€ na paliwo/miesiąc dla około 60000km/rocznie 350€ na czynsz wliczając prąd i WSZYSTKIE koszty dodatkowe, w tym internet (prawdopodobnie będę poniżej średniej) 60€ na telefon i Spotify 20€ na netflixa itp. 120€ Diverse stałe koszty To wszystko. Prawie w ogóle nie robię zakupów spożywczych, zazwyczaj spożywam 3 posiłki w pracy za darmo. Może około 80€ na jedzenie i 30-80€ na wino, itp. Obecnie znowu używam karty kredytowej z około 100€. Czy ktoś mógłby być może podzielić się swoimi doświadczeniami/wydatkami ze mną? Do tej pory brakowało mi pomysłu, do kogo mógłbym się zwrócić, a przyjaciele są mało pomocni, ponieważ moje najbliższe otoczenie ma zupełnie inne warunki. Jeśli chodzi o udzielanie mądrych rad innym ludziom, jak zarządzać swoimi pieniędzmi, zawsze staram się być na pierwszym miejscu...... Z poważaniem