Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie zdrowotne prywatne - ale które?

Napisany przez Thomas101
Cześć,

Jestem prywatnie ubezpieczony, ale nie jestem zadowolony z mojego obecnego ubezpieczenia zdrowotnego. Obsługa pozostawia wiele do życzenia. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, gdzie jesteście ubezpieczeni i czy jesteście zadowoleni. I kolejne pytanie: Czy Fundacja Finanztest testowała ubezpieczenia zdrowotne (albo czy testowała je wcześniej)? Czy można zobaczyć najlepszych dostawców gdzieś indziej? Czy można to zrobić tylko, jeśli zamówi się odpowiednie czasopismo?
Dzięki!
Pozdrawiam, Thomas

Napisany przez HerrHubert
Cześć,

jestem w AXA. W zasadzie jestem całkiem zadowolony, ale cena rośnie o dobre 20 euro każdego roku.

Sprawdzę w numerach czasopisma Finanztest i wyślę Ci wiadomość.

M.H.

Napisany przez 2titan1981
Moja rada dla Ciebie to skontaktowanie się z niezależnym pośrednikiem, który przystosuje prywatne ubezpieczenie zdrowotne do Twoich potrzeb za określoną opłatę (honorarium). Jeśli zmienisz ubezpieczyciela, możesz stracić część zgromadzonych rezerw na starość... W rezultacie zmiana ubezpieczyciela może okazać się droższa w późniejszym wieku. Dlatego lepiej zatrudnić specjalistę, który umiejętnie zajmie się Twoją historią choroby... Działania podejmowane na własną rękę często kończą się niepowodzeniem. Być może nie jesteś już ubezpieczalny w innych towarzystwach ubezpieczeniowych.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

- ogólnie rzecz biorąc, stwierdzenia takie jak jestem niezadowolony są równie mało pomocne jak jestem świetnie zadowolony, zawsze jest to kwestia osobistego punktu widzenia, na pewno istnieje tysiące innych osób, które inaczej oceniają te sprawy
- dlatego te stwierdzenia niewiele pomagają (każdy Paśnik jeździ Oplem...zdziwaczały samochód.. Ja z kolei jestem całkowicie zadowolony z mojego Opla Zafiry, która ma zintegrowany uchwyt rowerowy - genialne dla triathlonisty..)
- mam nadzieję, że rozumiesz, o co mi chodzi? to samo jest z ubezpieczeniami jak z samochodami...
- moim zdaniem istnieje tylko jedna rozsądna droga do znalezienia odpowiedniego ubezpieczyciela:
1 - co jest dostępne na rynku, jakie warunki umów oferują poszczególni ubezpieczyciele (nie chodzi tu o takie błahe rzeczy jak 1 łóżko czy 2 łóżka, ile na okulary i zęby!)
2 - co z tego muszę/mogę koniecznie mieć? Na co jestem ewentualnie gotów zrezygnować?
3 - czy jestem gotowy zapłacić odpowiednią cenę? - jeśli nie ---> wróć do punktu 2
4 - równocześnie z 1,2,3: dokładne przygotowanie historii medycznej -> zapytanie o ryzyko -> pod jakimi warunkami przyjmie mnie mój preferowany ubezpieczyciel --> ewentualnie z powrotem do punktu 2

Wszystko inne to jedynie strzelanie w ciemno w kwestii stawek - równie dobrze można przybić na ścianę 10 ofert i rzucać na nie darami!

Takie rzeczy oferuje również Fundacja Testów Konsumentów... kiedy nie są zajęci ocenianiem karmy dla psów czy tamponów, próbują także ocenić ubezpieczenia zdrowotne.

Ogólnie rzecz biorąc: zmiana z jednego PKV na drugie powinna zawsze być bardzo, bardzo dobrze przemyślana! Naprawdę warta rozważenia, jeśli wynika z punktów 1 i 2, że muszę/chcę mieć coś konkretnego - czego nie mogę kupić u mojego obecnego ubezpieczyciela! Błagam, nie podejmuj pochopnych decyzji!

Napisany przez Akino
Uwagom/Poradom Pana Wolnitzy w zasadzie nie można nic dodać, ponieważ dokładnie opisują to, na co należy zwrócić uwagę. Szczególnie punkt dotyczący szybkich decyzji zdecydowanie powinien być brany pod uwagę, ponieważ później można tego żałować i tylko w bardzo rzadkich przypadkach to naprawić.

Jeśli ktoś chce, może porównać poszczególne stawki lub ubezpieczycieli. Niedawno sam to zrobiłem na stronie private krankenversicherungtests.de, ale ostatecznie zdecydowałem się nie zmieniać ubezpieczyciela, ponieważ roczna oszczędność byłaby bardzo niewielka. Najtańsza stawka nie zawsze jest najlepsza, więc warto dokładnie sprawdzić, jakie usługi sam się oczekuje. Jeśli ktoś tego nie wie, trudno mu naprawdę pomóc.

Napisany przez Peter Wolnitza

Komentarzom / wskazówkom Pana Wolnitza w zasadzie nie można nic dodać, ponieważ dokładnie opisują, na co należy zwracać uwagę. Szczególnie punkt Strzały na oślep zdecydowanie powinien być brany pod uwagę, ponieważ poźniej można żałować ich wykonania, a tylko w rzadkich przypadkach można je poprawić.

Jeśli ktoś chce, może oczywiście porównać poszczególne taryfy lub ubezpieczycieli. Sam to zrobiłem niedawno za pośrednictwem https://privatekrankenversicherungtests.de/, ale ostatecznie zdecydowałem się nie zmieniać ubezpieczyciela, ponieważ roczna oszczędność byłaby bardzo niewielka. Najtańsza taryfa nie zawsze jest najlepsza, dlatego należy dokładnie sprawdzić, jakie świadczenia się oczekuje. Jeśli ktoś tego nie wie, naprawdę nie można mu pomóc.

Przepraszam, jeśli teraz się wtrącam:
Odwiedzenie promowanej strony (prawdopodobnie główny cel cytowanego powyżej postu!) można z czystym sumieniem zignorować.

Tam na przykład jest napisane:
Cytat:
Zespół privatekrankenversicherungtests.de pomaga w znalezieniu najlepszego prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Oferujemy wiele bezpłatnych i natychmiast dostępnych online testów ubezpieczeń zdrowotnych. Najnowsze oceny PKV 2016 pochodzą z maja 2016 r. od Franke & Bornberg (pierwszy akapit), Map-Report z lutego 2016 r. (patrz drugi akapit) oraz Focus-Money 2/2016 (trzeci akapit). Do najbardziej popularnych testów PKV należą oceny Fundacji Warentest. Fundacja Warentest publikuje testy PKV wraz z czasopismem Finanztest. Aktualny test prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego został opublikowany przez test.de w maju 2014 r. Oprócz Fundacji Warentest są również wyniki testów PKV takie jak ... Koniec cytatu

Kilka uwag na ten temat:
Już samo pojęcie test w tym miejscu jest (świadomie?) mylące!
Jak przetestować odkurzacz? Jak pralkę? Dokładnie, podłączam urządzenie i mogę je przetestować, wypróbować i ocenić.
Jak proszę bardzo przetestować ubezpieczenie zdrowotne? Nikt z zaangażowanych w tę grę prawdopodobnie nie zawarł umowy z każdym ubezpieczycielem zdrowotnym, aby przetestować, czy na przykład pokrywają laserowanie oczu... czy przeszczep serca za granicą... czy coś innego...
Pojęcie test sugeruje jednak: Sprawdziliśmy dokładnie, wiemy wszystko. Brzmi lepiej niż: Oceniliśmy, co prowadzi do większego nakładu...
W rzeczywistości jest to bardziej niż wątpliwe drapanie po powierzchni warunków umowy - ocenianie, obliczanie i indywidualne ocenianie.
W sposób arbitralny zestawiane są kryteria oceny, warunki są powierzchownie analizowane, a nadawana jest ogólna ocena (trzy gwiazdki, 5 łyżeczek i co jeszcze tam jest przyznawane)
Za tym stoi interes ekonomiczny, aby sprzedawać wyprodukowane i rozpowszechniane znaki jakości (=chroniony znak handlowy danego domu oceny!!) drogo ocenianym firmom.
(Chcą umieścić to oczywiście na swoich ulotkach, na swojej stronie internetowej, gdziekolwiek)
Nawet Fundacja Warentest nie robi tutaj wyjątku: Aby opublikować dobrą ocenę, firmy muszą przelać znaczne roczne opłaty.
Jaki interes mają więc wszystkie te domy oceny, aby ujawnić jakiegoś ubezpieczyciela z fatalnymi warunkami umowy? Czy po prostu zwrócić uwagę na istniejące słabe punkty w warunkach umowy poszczególnych firm?

Niech każdy się zastanowi w spokojnej chwili, co myśleć o doradcy/maklerze/sprzedawcy, który w swoim spotkaniu sprzedaży (trudno to nazwać doradztwem) opiera się na takich gwiazdkach, punktach jakości i łyżeczkach do gotowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata