Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Dywidendowe fundusze indeksowe WHEN ETF)

Napisany przez Miguel
Cześć wszystkim,

obecnie interesuję się możliwościami inwestycyjnymi w ETF-y i chciałbym stworzyć plan oszczędnościowy dla funduszu składającego się z akcji firm wypłacających dywidendę. Na rynku jest obecnie wiele takich funduszy, które można porównać ze sobą na podstawie standardowych wskaźników.

Poza całkowitym kosztem, metodą replikacji i rodzajem wypłaty dywidendy ETF-y praktycznie nie różnią się od siebie. Decydującym kryterium jest raczej to, na jakim indeksie opiera się dany ETF, dlatego też mówimy o funduszach indeksowych. Porównanie między poszczególnymi indeksami często, moim zdaniem, jest zbyt powierzchowne w licznych publikacjach na ten temat, zwłaszcza w przypadku ETF-ów skupionych na dywidendach. Istnieje np. indeks STOXX Global Select Dividend 100, MSCI Europe High Dividend Yield, S&P Global Dividend Aristocrats oraz tradycyjny DivDax, które różnią się swoją metodologią w istotny sposób. Ten aspekt moim zdaniem jest mało uwzględniany w porównaniach między całymi ETF-ami, co mnie dziwi.

Strony internetowe, na których porównuję dotychczas ETF-y, nie dają nawet możliwości wyboru preferowanego indeksu w opcjach wyboru, a te informacje można znaleźć dopiero później, gdzieś schowane w szczegółowych informacjach o funduszu. Ponieważ mam ograniczone doświadczenie z funduszami akcyjnymi, możliwe, że po prostu nie dostrzegam istotnych kwestii.

Interesuje mnie, jak to widzą ci z Was, którzy mają doświadczenie z (dywidendowymi) ETF-ami. Czy dokładnie analizowaliście indeksy i dopiero potem wybraliście fundusz oparty na preferowanym przez Was indeksie? Czy było to dla Was raczej drugorzędne pytanie?

Miłego weekendu dla wszystkich!

Napisany przez MagicMike
Hej Miguel,

interesujące pytanie.

Po pierwsze, moja opinia na temat ogólnej tematyki. Indeksy o mocnych dywidendach nie przynoszą żadnych korzyści w porównaniu z nieważoną inwestycją. (patrz Wykres)

Kiedyś także wierzyłem, że to argument sprzedaży (akcje o mocnych dywidendach - bezpieczeństwo - stopa zwrotu itp.) da mi przewagę w inwestowaniu. Okazało się jednak, że nie było tak. Dzięki miłemu doradcy bankowemu za to.

Zajmij się naukowymi osiągnięciami w zarządzaniu portfelem (Nowoczesna Teoria Portfela) i opieraj na tej podstawie swoje portfele. Nie kupuj aktywnych funduszy, które są reklamowane jakąś cudowną mądrością. Większość z nich przynosi jedynie piękną nową zegarki dla doradcy/pośrednika.

Jeśli nie chcesz zająć się tą tematyką, udaj się do jednego z naprawdę niezależnych doradców https://finanzkun.de/berater-finden/searchGeo/Expert/

Powodzenia

Napisany przez Miguel
Dziękuję Ci za odpowiedź Mike!

Tak czy siak, aktywny fundusz nie wchodzi w grę, lecz ETF oparty na indeksie akcji o wysokich dywidendach. Jeśli wezmę pod uwagę, jak tworzone są indeksy akcji dywidendowych (tutaj: Stoxx Global Dividend), dostrzegam pewne podobieństwa do aktywnych funduszy, z tą różnicą, że tutaj zarządza się indeksem, a nie funduszem, ponieważ jest to ETF. Na to zmierzało też moje pytanie, czy ktoś się zajął różnymi indeksami.

Niezależnie od tego pytania, porównanie w Twoim wykresie wydaje mi się interesujące, ale nie wyciągnąłbym z tego prognoz na przyszłość. Ostatnie 5 lat były bardzo dobrymi latami na giełdzie, co moim zdaniem wynika także z kryzysu z lat 2008/2009, co sprawiło, że kursy zaczęły od niskiego poziomu. W takiej fazie normalne wydaje mi się, że firmy o wysokich dywidendach mają tendencję do osiągania gorszych wyników niż rynek ogólny, ponieważ takie firmy zazwyczaj są już ustabilizowane na dłuższy okres i mają niewielki potencjał wzrostu lub niską zmienność, co jest korzystne w czasach spadku. Ale ponieważ, jak już powiedziałem, mam bardzo niewielkie doświadczenie z funduszami akcyjnymi, moje wypowiedzi są raczej strzałem z biodra niż przemyślaną analizą.

Napisany przez MagicMike
Cześć Miguel,

masz rację, nikt nie zna przyszłości.

Przeanalizowałem ETF-y przez długi czas i z dużym zaangażowaniem. Znalazłem dla siebie odpowiednie.

Należy wziąć pod uwagę ograniczoną liczbę aktywów (100) w przypadku Stoxx Global Div.

Z naukowego punktu widzenia, w przeciwieństwie do Stoxx Global 1800, istnieje znaczna utrata efektów dywersyfikacji zmniejszających ryzyko.

Osobiście rozważyłbym dalsze rozproszenie ryzyka jako inwestycję podstawową i dodałbym na przykład ETF z dywidendami jako uzupełnienie.

Pozdrowienia, Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata