Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedać mieszkanie czy zatrzymać na starość?

Napisany przez dan2704
Cześć,

Mam pytanie:

- kupiłem mieszkanie w Monachium
- wkład własny 100k
- teraz mam ofertę, w której po spłacie kredytu, który jest awaryjny, dostanę 250k.
- mieszkanie było zamieszkiwane przez siebie
- garaż jest wynajęty

Czy z tytułu sprzedaży mieszkania trzeba zapłacić podatek? Co byście zrobili? Zabralibyście 150k z zysku czy długoterminowo trzymalibyście nieruchomość jako zabezpieczenie na starość?

Dzięki

Pozdrowienia

Napisany przez Hanomag

- kupiłem mieszkanie w Monachium
- wkład własny 100k
- teraz mam ofertę, gdzie mam 250k po spłacie kredytu, odszkodowania.
- mieszkanie było własnością własną
- garaż wynajęty

Czy podatek zostanie pobrany od sprzedaży mieszkania? Co byście zrobili? Wzięlibyście zysk 150k czy długoterminowo trzymalibyście nieruchomość jako zabezpieczenie na starość?

Wynajęte obiekty muszą być utrzymywane przez co najmniej 10 lat. Dlatego powinieneś porozmawiać z doradcą podatkowym na temat udziału garażowego.

Ale jeśli nie potrzebujesz pieniędzy na coś innego, nie ma przeciwwskazań do ich trzymania. Nawet jeśli ceny spadną, Monachium pozostanie rentowne.

Napisany przez dan2704
Dziękuję. Mieszkanie było zamieszkiwane przez właściciela. Czy to ma jakieś znaczenie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata