Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dotacja spłaty KfW 55 - Jak to działa?

Napisany przez DasMoritz
Cześć,

Mam dość proste pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w Internecie.

Zgodnie z programem kredytowym KfW 153 Energooszczędne Budownictwo - Dla budowy lub pierwszego nabycia nowego domu o efektywności energetycznej KfW istnieje dodatek do spłaty - 5%, maksymalnie 5 000 EUR.

Pytanie brzmi: Czy dodatek jest udzielany po prostu lub wypłacany przez grupę bankową KfW, jeśli udowodni się standard KfW 55?
Moim zdaniem pozostała kwota kredytu powinna po prostu zostać zmniejszona o 5 000 EUR, czy zgadza się to?

W obliczeniach przykładowych KfW nie mogę znaleźć tej wartości - nie sądzę, by została ona wypłacona.

Czy ktoś może mnie oświecić na ten temat?

Dzięki

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dotacja spłaty Po zakończeniu przedsięwzięcia udzielana jest obiecana dotacja spłaty zgodnie z umową kredytową (kredytowana kwota walutowa). Obecna wysokość każdej dotacji spłaty dla wspieranego poziomu energetycznego można znaleźć w Internecie pod adresem www.kfw.de/153, w sekcji Warunki. Dotacja spłaty udzielana jest w wysokości obowiązującej w KfW w chwili złożenia wniosku. Na podstawie oświadczenia w Potwierdzeniu po realizacji dotyczącego spełnienia celów wsparcia i minimalnych wymagań technicznych dotacja spłaty zostanie zaksięgowana. Zaksięgowanie nastąpi 3 miesiące po terminie płatności odsetek i/lub spłat, po przeprowadzeniu kontroli i uzyskaniu akceptacji Potwierdzenia po realizacji przez KfW. Dotacja spłaty zostanie obliczona na podstawie kwoty zobowiązania obowiązującej w chwili akceptacji Potwierdzenia po realizacji i zaksięgowana na ostatnie raty zgodnie z harmonogramem spłat (skrócenie okresu kredytowania przy stałych ratach analitycznych). Jeżeli kwota walutowa kredytu w momencie uzyskania zaksięgowania jest niższa niż kwota zaksięgowania, dotacja spłaty udzielana jest tylko w wysokości obecnej kwoty walutowej kredytu. Wypłata gotówki lub przelew dotacji spłaty nie jest możliwy.

https://www.kfw.de/KfW-Konzern/Servi...tt-ab-04-2016/

Napisany przez schunckt

Spłata ratalna z dopłatą

...
...
i zostanie zaliczona do ostatnich rat według harmonogramu spłat (skrócenie czasu trwania kredytu przy stałych ratach analitycznych).
...
...

https://www.kfw.de/KfW-Konzern/Servi...tt-ab-04-2016/

Dokładnie, mogę to potwierdzić. Tak było również wcześniej.
Zmniejsza się więc tylko pozostały czas trwania kredytu przy stałych miesięcznych ratach kapitałowo-odsetkowych.

T.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata