Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy wpłata na VWL do BS / 40,00 = OBOWIĄZKOWA?

Napisany przez Christoph
Cześć wszystkim,

mam małe pytanie. Mam nadzieję, że moje pytanie nie wydaje się zbyt głupie.
Chciałbym znowu otrzymać świadczenia emerytalne w mojej nowej firmie (13,29 euro miesięcznie).
Kiedy kilka lat temu byłam jeszcze na stażu w innej firmie, również otrzymałam 13,29 euro. Wtedy wpłacałam 40,00 euro na oszczędności mieszkaniowe. Teraz chciałabym to znowu zrobić, ponieważ nie chcę oddać tych kilku euro.
Teraz moje pytanie brzmi, czy mógłbym wpłacić też mniejszą kwotę? Dotacje państwowe i tak nie wchodzą w grę, ponieważ trzeba by mieć bardzo niskie dochody... Chodzi mi tylko o to, żeby nie tracić tych kilku euro.

Czy moglibyście mi wyjaśnić, czy mógłbym po prostu wpłacić 15,00 lub 20,00 euro?

Dzięki!

Pozdrowienia
Christoph

Napisany przez uwehaensch
Jeśli dotyczy to istniejącej już umowy BSV, wtedy ta umowa staje się gotowa do alokacji w późniejszym terminie.

W przypadku nowej umowy ważne jest, jaką kwotę oszczędności budowlanych wybierzesz i kiedy chcesz uzyskać alokację. W tym przypadku 20 euro może nie wystarczyć.

Napisany przez Christoph
Cześć,

dzięki za odpowiedź.
Obecnie nie wpłacam nic na żadne z moich dwóch kont oszczędnościowych, ponieważ pieniądze leżą tylko i dobrze oprocentowane w wysokości 3%. Tylko kilka euro chciałbym tam wpłacić, aby skorzystać z programu oszczędności pracowniczych.

Podsumowując, mogę wpisać 20,00 euro w formularz mojej kasy oszczędnościowej. Następnie moja pensja zostanie zwiększona o 13,29 euro miesięcznie i opodatkowana, a ostatecznie zostanie potrącone 20,00 euro?

Napisany przez uwehaensch
Tak właśnie jest.

Napisany przez obelix

W skrócie można powiedzieć, że mogę wpisać 20,00 euro w formularz mojego kasy oszczędności budowlanych.

nie zapomnij złożyć tego formularza u pracodawcy (działu kadr).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata