Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie przejęcia WHEN Anschlussfinanzierung) budynku wielorodzinnego WHEN MFH) w 100% wynajętego.

Napisany przez Ramm
Cześć wszystkim,
poszukuję refinansowania dla budynku z wielorodzinnymi mieszkaniami od marca 2017 roku.
Mój obecny partner finansowy zaoferował mi 2% na 10 lat z możliwością dodatkowych spłat w wysokości 10%. Chciałbym jednak znaleźć innego partnera finansowego, ponieważ mamy tam 3 obiekty, a bank figuruje w 4 różnych księgach wieczystych. Niestety miałem negatywne doświadczenia w tej kwestii i chcę zdywersyfikować swoje kredyty w przyszłości. W przypadku nowo refinansowanego obiektu bank zwalnia obciążenie hipoteczne.
Teraz szukam banku do refinansowania, gdzie będę mógł sfinansować także Dom jednorodzinny bez wkładu własnego - tylko poprzez ustanowienie hipoteki na obu obiektach.
Dane dotyczące budynku z wielorodzinnymi mieszkaniami:
Szacowana wartość rynkowa: 350.000€ (moja szacunkowa wartość)
Pozostały zadłużenie i kwota do refinansowania: 200.000€ (50.000€ z programu KFW z 1% i 150.000€ w banku)
Rok budowy: 1955
Powierzchnia mieszkalna: 350m²
Działka: 220m²
Liczba jednostek mieszkalnych: 7
Roczne dochody netto z najmu: 35.000€

Ważne jest dla mnie znalezienie partnera finansowego, który pozwoli mi wkrótce sfinansować także Dom jednorodzinny bez wkładu własnego.

Czekam na propozycje i wskazówki jak najlepiej postępować i zachowywać się wobec banków.

Re: Finansowanie przejęcia WHEN Anschlussfinanzierung) budynku wielorodzinnego WHEN MFH) w 100% wynajętego.

Napisany przez NaTwoim13
3 Obiekty, 4 księgi wieczyste?

Mówisz o EFH jako o jednym EFH czy teraz w ramach refinansowania o jednym i jeszcze jednym??

Jakie jest pozostałe zadłużenie do spłacenia? Jaka jest cena zakupu nowego obiektu? Co masz na myśli mówiąc wkrótce? Jeszcze jeden?

Jeśli chcesz teraz kupić EFH, możesz wybrać refinansowanie. Obiekt zakupu może być obciążony hipoteką, podobnie jak MFH. Co do samego wniosku, nie widzę tu problemów, ale z uwagi na różnice podatkowe finansowanie dla nieruchomości przeznaczonej do własnego użytku różni się od finansowania nieruchomości przeznaczonej do wynajmu. Zachowanie harmonogramu spłat powinno być inne, co oznaczałoby raczej 2 moduły, które mogą być zabezpieczone na obu obiektach.

Jeszcze nie do końca rozumiem twoje zamierzenie.

Napisany przez Ramm
4 Różne obiekty, z których 3 są finansowane przez bank - ale bank jest zaangażowany we wszystkie 4. Teraz nieruchomość wielorodzinna opisana powinna być zrewitalizowana, a później również Dom jednorodzinny. Zamiast kapitału własnego, służyć mają księgi wieczyste nieruchomości wielorodzinnej i przyszłego domu jednorodzinnego. Szacowana wartość rynkowa to 350 000 € (przeze mnie oszacowana). Pozostały dług i kwota do sfinansowania na nowo to 200 000 € (50 000 € KFW z 1% i 150 000 € w banku). Nieruchomość wielorodzinna z niską/zmienną amortyzacją oraz spłatą dodatkową. Dom jednorodzinny nie jest jeszcze widoczny, ale powinien zostać uwzględniony przez tego samego partnera finansowego za pomocą udziałów wolnych w księdze wieczystej nieruchomości wielorodzinnej.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, czyli najpierw skonsolidować, a potem dodać nowe pieniądze z tyłu?
Dlaczego piszą o głównej kwocie zadłużenia i nowych pieniądzach? Główna kwota zadłużenia to jedno, nowe pieniądze to drugie, a to drugie może być dostępne tylko wtedy, gdy domek już został znaleziony.
Więc 4 różne obiekty warte są 350 000 euro? Jak wygląda podział poszczególnych nieruchomości? Dlaczego raz mówią o 4 obiektach, a potem znów o jednym budynku wielorodzinnym???

Napisany przez Ramm
Nein!:
Szukam refinansowania dla wielorodzinnego domu mieszkalnego od marca 2017 roku.
Mój obecny partner finansowy zaoferował mi 2% na 10 lat z dodatkową spłatą w wysokości 10%. Chciałbym jednak skorzystać z innej oferty finansowej, ponieważ mamy tam 3 obiekty, a bank figuruje w 4 różnych księgach wieczystych. Niestety miałem już negatywne doświadczenia w tej kwestii i chciałbym rozłożyć przyszłe pożyczki. W przypadku nowego obiektu do refinansowania bank zwalnia obciążenie hipoteczne.
Obecnie poszukuję banku, w którym będę mógł zrefinansować także Dom jednorodzinny bez wkładu własnego - jedynie z zabezpieczeniem hipotecznym na oba obiekty.
Dane dotyczące wielorodzinnego domu mieszkalnego:
Szacowana wartość rynkowa: 350.000€ (moja własna szacunkowa wartość)
Pozostały dług do refinansowania: 200.000€ (50.000€ KFW z 1% i 150.000€ w banku)
Powierzchnia mieszkalna: 350m2
Działka: 220m2
Jednostki mieszkalne: 7
Roczne dochody netto z czynszu: 35.000€

Napisany przez NaTwoim13
Całkowicie nie rozumiem sytuacji wyjściowej.

Więc 1 z 3 obiektów to MFH. Ponadto szukają nowego domu, jednak jeszcze go nie znaleźli? Nie rozumiem również, jak można mieć 3 obiekty, a banku zabezpiecza się w 4 księgach wieczystych. Czy jeden obiekt ma 2 księgi wieczyste?

Dlaczego piszą o pozostałym długu i o refinansowaniu? Odnieś się do pozostałego długu, wtedy druga część - czyli cena zakupu plus koszty dodatkowe - będzie jasna.

To już byłyby 2 elementy, jeden do użytku własnego, drugi do wynajmu.

Napisany przez hoehlenbewohner
Proszę sformułuj jeszcze raz całą sytuację wyjściową. Najlepiej w jasnych, krótkich zdaniach.
W ten sposób nikt nie będzie w stanie ci pomóc.

Napisany przez Ramm

Mój obecny partner finansowy zaproponował mi 2% na 10 lat z opcją nadpłaty w wysokości 10%.
Dane dotyczące budynku wielorodzinnego:
Szacowana wartość rynkowa, 350.000€ (moja szacunkowa wartość)
Pozostałe zadłużenie i do zfinansowania, 200.000€ (50.000€ KFW z 1% i 150.000€ w banku)
Rok budowy 1955
Powierzchnia mieszkalna 350m²
Działka 220m²
Jednostki mieszkalne 7
Roczne dochody netto z najmu 35.000€

okay, spróbuję jeszcze raz.
Opisany budynek wielorodzinny mogę zfinansować na nowo od 01.03.2017 z powodu wygasającego kredytu.
Partner finansowy powinien nie tylko oferować dobre warunki, ale także zgodzić się na późniejsze sfinansowanie domu jednorodzinnego bez kapitału własnego. Zamiast kapitału własnego na Dom jednorodzinny, może wpisać dodatkowe zastaw na księgę wieczystą nieruchomości wielorodzinnej. Naturalnie, dla finansowania domu jednorodzinnego może wpisać pełny zastaw do księgi wieczystej.

Szukam refinansowania dla budynku wielorodzinnego, gdzie partner finansowy ma także zamiar sfinansować Dom jednorodzinny bez kapitału własnego.

Zrozumiałe

Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
Jeśli dobrze zrozumiałem, posiada 4 obiekty.
Na 3 z nich trwają obecnie kredyty. Na czwartym obiekcie znajduje się jednak wpis o zastawie, który obecnie nie jest wykorzystywany.
3 z tych obiektów (2 z zaległą spłatą i 1 bez zaległej spłaty) pozostają poza tym. Chciał w ten sposób jedynie podkreślić, że oprócz budynku wielorodzinnego, o którym mowa tutaj, posiada więcej inwestycji kapitałowych.
Aby nie być narzędziem w rękach jednego banku, chce teraz rozłożyć swoje długi na kilka banków.

Rozpocznie od budynku wielorodzinnego, na który chce wpisać zastaw w wysokości 350 000 €, ale wykorzysta z tego tylko 200 000 €.
Wolne 150 000 € chce praktycznie wykorzystać jako kapitał własny do zakupu domu jednorodzinnego.
Przypuszczalnie dalsze finansowanie i refinansowanie będą przebiegać przez ten sam bank.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, ale musisz jednak określić kwotę wykupu, ponieważ dalsze środki w ogóle nie odgrywają roli. Teraz można uwzględnić tylko środki na refinansowanie, zabezpieczone na budynku wielorodzinnym. Jeśli znajdziesz już Dom, można wziąć dalsze pieniądze i budynek wielorodzinny może służyć jako kolejny obiekt zabezpieczenia. To zapewne powinien być ten sam bank, który już dostarczył finansowanie na rzecz refinansowania i zabezpieczył się na budynku wielorodzinnym.

Napisany przez Ramm
NIE, proszę zapomnieć o innych obiektach - chciałem tylko powiedzieć, że może to sprawić problemy, finansowanie wszystkich obiektów przez bank, ponieważ wszystkie obiekty są poręczycielami dla siebie nawzajem. Doświadczyłem tego po odwołaniu w przypadku 2 obiektów, zaproponowano mi wówczas refinansowanie bez opłaty za wcześniejszą spłatę gdzie indziej, ale ... bank nie chciał jednak zwolnić pierwszego miejsca w odpowiednich księgach wieczystych.

Teraz fakty:
Szukam dobrej kolejnej finansowania dla budynku mieszkalnego wielorodzinnego (MFH):
Dane dotyczące budynku mieszkalnego:
Szacowana wartość rynkowa, 350.000€ (moja szacunkowa)
Pozostały do sfinansowania dług, 200.000€ (50.000€ KFW z 1% i 150.000€ w banku)
Rok budowy 1955
Powierzchnia mieszkalna 350mkw.
Działka 220mkw
Jednostki mieszkalne 7
Roczny dochód netto z czynszu 35.000€

Teraz punkt dotyczący EFH:
Nie mamy tego, ale od dłuższego czasu szukamy.
Powinien to być ten sam partner finansujący jak dla opisanego wcześniej budynku mieszkalnego wielorodzinnego, ponieważ:
- Jako zabezpieczenie mają służyć tylko obie księgi wieczyste
- nie powinien być wniesiony kapitał własny
Proszę powiedz mi, że teraz to zrozumiałe ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Czemu ciągle wspominasz o KfW?? To jest mylące, ponieważ w przypadku refinansowania nie ma miejsca na KfW!

Co teraz zabierasz w MFH???

Napisany przez Ramm
Tak, zrobiłem to.

Kwota odprawy to około 200 000€, 150 000€ bezpośrednio w banku + 50 000€ w KFW z oprocentowaniem na poziomie 1%

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
W KfW nic nic nie zostaje spłacone, przecież hipoteka jest u instytucji kredytowej przekazującej środki. To całkowicie wprowadziło w błąd.

Ok, więc kwota spłaty 200 000 euro. Czy to są odwołane pożyczki?

Napisany przez Ramm
Do spłaty jest 200 000€, 150 000€ bezpośrednio w banku i 50 000€ w formie pożyczki KFW na termomodernizację
Nowy partner finansuje całą kwotę 200 000 lub płaci 150 000€ i przejmuje osobno pożyczkę KFW w wysokości 50 000€.

Napisany przez Ramm
Mogę spłacić kredyt KFW w pełnej wysokości w dowolnym momencie,
Nie, to jest kredyt połączeniowy z odwołanego kredytu.

Napisany przez NaTwoim13
kredyt KfW nie jest przejmowany.

Moje pytanie brzmi: Czy to kredyt wycofany? Twoja odpowiedź brzmi: Nie, to kredyt przyłączeniowy po odwołanym kredycie

Czy teraz mogę coś wybrać???

Napisany przez Ramm
nie ;-)
to zwykła pożyczka o okresie spłaty do lutego 2017 r.
Czy nowy bank może przejąć pożyczkę KFW, czy nie?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, pożyczka KfW nie może być przeniesiona.

Jaka jest sytuacja dochodowa? Jak długi ma być okres konsolidacji odsetek? Jakie będą miesięczne obciążenia odsetkami i spłatą kapitału?

Napisany przez Ramm
Jak już wspomniałem, obecny bank zaproponował mi oprocentowanie 2% na 10 lat z 10% zniżką.
Zmienna stopa pomiędzy 600€ a 1.000€ w finansowaniu powtórnym byłaby korzystna. Sytuacja dochodowa jest w porządku ze względu na przychody z najmu itd., ale zbyt skomplikowane, aby to teraz rozwinąć.

Napisany przez NaTwoim13
Czy jesteś jedynym właścicielem wszystkich nieruchomości?

Wyślij mi e-mail, a ja prześlę Ci lepszą ofertę, gdy będę dysponował dodatkowymi danymi.

Napisany przez Ramm
Nie, z moją żoną

Napisany przez Ramm
NIE, proszę, zapomnijcie o innych obiektach - chciałem tylko powiedzieć, że może być problem z finansowaniem wszystkich obiektów w jednym banku, ponieważ wszystkie obiekty są wzajemnie odpowiedzialne. Doświadczyłem tego po skorzystaniu z opcji odstąpienia od umowy w 2 obiektach, które kiedyś zaoferowano mi refinansowanie gdzie indziej bez opłaty za wcześniejszą spłatę, ale... bank nie chciał uwolnić pierwszego miejsca w odpowiednich księgach wieczystych.

Teraz fakty:
Szukam dobrej refinansowania dla budynku wielorodzinnego:
Dane dotyczące budynku wielorodzinnego:
Szacowana wartość rynkowa: 350.000€ (mnie oszacowana)
Ostatnie saldo do refinansowania: 200.000€ (50.000€ KFW z 1% i 150.000€ w banku)
Powierzchnia mieszkalna: 350m²
Działka: 220m²
Jednostki: 7
Roczny dochód netto z najmu: 35.000€

Teraz sprawa dotycząca domu jednorodzinnego:
Nie mamy jeszcze takiego, ale szukamy od dłuższego czasu. Powinien to być ten sam partner finansowy co dla opisanego wcześniej budynku wielorodzinnego, ponieważ:
- Jako zabezpieczenie mają być użyte jedynie oba księgi wieczyste
- Nie powinien być wniesiony wkład własny

Proszę powiedzcie mi, że teraz jest to zrozumiałe ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata