Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy warto zawierać ubezpieczenie WWK na podstawowe umiejętności, czy nie?

Napisany przez buffetlookalike
Cześć,
właściwie szukałem ubezpieczenia na życie z powodu kilku istniejących chorób, wszystkie zapytania o ryzyko zostały jednak odebrane. Jedyne co mi zaproponowano, to ubezpieczenie WWK na utratę zdolności do pracy, które kosztowałoby mnie netto około 100, a brutto około 160 euro. Jednakże średnio mnie to przekonuje, ponieważ ubezpieczenie na życie oferuje zazwyczaj coś więcej. Niestety nie spełniam kryteriów do jego uzyskania.

Teraz pytanie, które się pojawia: Czy WWK jest lepsze niż nic, czy może lepiej byłoby zaoszczędzić te pieniądze?
Wiem, że to jest bardzo indywidualna decyzja i każdy musi ją podjąć samodzielnie, ale jestem nieco zagubiony w tej decyzji i być może potrzebuję kilku opinii lub sugestii.

Napisany przez xlarge
No cóż - 100 (Cent?) (dziennie/tygodniowo/miesięcznie/rocznie/jednorazowo?) na pewno można znieść - ale jaka jest zawarta w tym wysokość usługi?

Napisany przez EasyD
Kilka dodatkowych informacji byłoby świetnych, buffetlookalike, aby w ogóle mieć pojęcie, co najlepiej pasuje.

O jakie dokładnie schorzenia chodzi?
W jakiej pracy się Pan/Pani zajmuje?
Ile ma Pan/Pani lat?

@ xlarge
Byłem nieco nieprecyzyjny. 100/160€ miesięcznie.
WWK w przypadku upośledzenia podstawowych umiejętności wypłaci rentę w wysokości 2 000 € do wieku emerytalnego.

@ easyD
Nie chcę teraz szczegółowo opisywać moich wcześniejszych chorób. To, co już się wydarzyło, zostało wyleczone i nie będzie miało wpływu na moje przyszłe zdrowie. Jedynie kilka dolegliwości kręgosłupa, które niesie ze sobą praca biurowa, są warte uwagi. Ponieważ moje wcześniejsze choroby wystąpiły w ciągu ostatnich 5 lat, ubezpieczyciel oczywiście uwzględnia je. Dlatego moją refleksją jest złożenie kolejnego wniosku za 5 lat i w międzyczasie skorzystanie z WWK.
Co do moich danych. W połowie trzydziestki, zdrowy styl życia, praca biurowa bez negatywnego stresu.

Napisany przez EasyD
Bez szczegółowych informacji na temat chorób przewlekłych, konkretne zalecenie jest oczywiście niemożliwe.

W przypadku pracy biurowej raczej zalecam mieszankę polisy na wypadek poważnych chorób i ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków, niż ubezpieczenie zdolności do pracy, ponieważ osobiście preferuję to drugie w zawodach związanych z pracą ręczną. Ale to również kwestia indywidualnych preferencji.

Dobrym początkiem byłoby także zabezpieczenie wynagrodzenia chorobowego. Istnieją dostawcy oferujący produkty bez lub z niewielką liczbą pytań dotyczących zdrowia.

Czy zawnioskowali Państwo o kalkulacje ryzyka dla ubezpieczenia zdolności do pracy bezpośrednio u ubezpieczycieli? Ile zapytań zostało złożonych?

Rekomendacje również by nie pomogły, ponieważ nie jest powiedziane, że je otrzymam.
Złożyłem zapytania o ryzyko poprzez brokera ubezpieczeniowego. Tak jak z grubsza pamiętam, zapytaliśmy o około 10 ubezpieczeń na życie związane z niezdolnością do pracy.
Dodatkowo zapytaliśmy też o około 5 ubezpieczeń typu Multi-Risk.
Niestety, wszystko zostało odrzucone. Jedyną akceptację, jaką otrzymałem, było wspomniane wyżej WWK.

Napisany przez EasyD

Nie wiedziałbyś czy ta rekomendacja by pomogła, ponieważ nie ma gwarancji, że ją otrzymasz.

Oczywiście, że nie ma gwarancji. Ale czego oczekujesz, jeśli ujawniasz tylko ułamek istotnych informacji?!

W przypadku świadczenia z tytułu ubezpieczenia chorobowego bez sprawdzania stanu zdrowia nie otrzymasz odmowy ze względu na stan zdrowia.

Mimo to nie powinieneś zakładać, że za x lat, kiedy twoje choroby z okresów kwestionowania znikną, otrzymasz ubezpieczenie na życie. Po pierwsze dlatego, że najprawdopodobniej masz poważniejsze schorzenia, a po drugie z powodu tego, że twój kręgosłup i ogólny stan zdrowia raczej się nie poprawią.

Dlatego moje pytanie dotyczyło wyłącznie ubezpieczenia GF w WWK, czy ma sens skorzystanie z niego jako jedynej opcji, czy też lepiej odłożyć pieniądze.

Napisany przez Tikonteroga
Czy może być opcją ubezpieczenie niezdolności do pracy? Takie ubezpieczenie mogłoby zwiększyć twoje prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy w przypadku pełnej niezdolności do pracy.

Nie zdecydowaliśmy się na ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ponieważ postanowiłem wybrać Multi-Risk jako alternatywę. Jednakże również to zostało odrzucone, dlatego jestem pewien, że w przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy sytuacja byłaby podobna.

Napisany przez EasyD

Dlatego moje pytanie odnosiło się wyłącznie do ubezpieczenia GF WWK, czy ma sens skorzystanie z niego jako jedynego wyboru, czy po prostu oszczędzanie pieniędzy.

Ale i to nie można uczciwie odpowiedzieć, nie znając wszystkich faktów.

Poza tym, zrobiłbym to samo co Ty i zasięgłbym drugiej opinii u innego doradcy, czy naprawdę istnieje tylko ta jedna opcja.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata