Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Badeńskie konto oszczędnościowe z dodatkową stopą procentową

Napisany przez tm16
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące mojej umowy oszczędnościowo-budowlanej i chciałbym uzyskać poradę co do dalszych działań. Oto dane dotyczące umowy:

Badenia ClassicSpar
Suma oszczędności budowlanych: 10 000 €
Czas trwania: od 01.12.2003
Oprocentowanie oszczędności: 2%
Stała kwota oszczędności: 50 €
Od marca 2011 możliwa wypłata
Na koniec roku dostępne jest oszacowane saldo w wysokości około 9890 € z odsetkami, więc suma oszczędności budowlanych prawdopodobnie zostanie osiągnięta w marcu przyszłego roku. kredyt nie był i nie jest planowany.

Zgodnie z warunkami, po przyznaniu i zrezygnowaniu z kredytu, uzyskuję dodatkowe oprocentowanie w wysokości 100% naliczonych odsetek od salda.
Do tej pory wpłynęło około 1200 € odsetek od salda.

Teraz moje pytanie (lub pytania):
Czy opłaca się kontynuować umowę po marcu przyszłego roku?
Z tego, co rozumiem warunki, bonusowe odsetki otrzymam tylko, jeśli suma oszczędności budowlanych nie zostanie osiągnięta. Czyli otrzymam kolejne około 1200 €?
Podejrzewam, że gdy suma 10 000 € zostanie osiągnięta, Badenia będzie chciała mnie szybko pozbyć się umowy i wypowie mi ją w przyszłym roku...

Dziękuję za wskazówki i porady

tm16

Napisany przez C. Andreas
Powinieneś natychmiast zaakceptować przydzielenie i zrezygnować z pożyczki. Twój kapitał w budżecie mieszkaniowym dotyka sumy budżetu mieszkaniowego i jest zatem gotów.
Jeśli nadal wszystko odkładasz, istnieje ryzyko, że zostaniesz zwolniony.

Napisany przez tm16
List zostanie wysłany jeszcze dzisiaj...
Czy zazwyczaj wypłacane są tylko odsetki (bonusowe) do sumy oszczędności budowlanych?
W moim przypadku, czyli do aktualnej kwoty około 9600€ wypłacane są tylko 400€, aż do osiągnięcia 10000€?
Jaka jest praktyka firmy Badenia w takich sytuacjach?

Napisany przez BenniG
Dodatkowe odsetki są dodawane do salda.
Teoretycznie możesz złożyć wniosek o kredyt budowlany do kwoty 9.999,99 € i do tej kwoty masz również prawo do dodatkowych odsetek.
W rezultacie możesz otrzymać wypłatę w wysokości prawie 11.200 €.

Napisany przez tm16
Więc czy nie byłoby rozsądniej rozwiązać umowę na początku przyszłego roku? Czy przegapiłem coś?

Napisany przez BenniG
Jaki jest obecny stan Twojego konta?
Pod koniec roku dołączy około 200 € odsetek, a każdego kolejnego miesiąca 16 €!
Czy nadal wpłacasz 50 € miesięcznie?
Jak szybko zostanie przyznane zasilenie przez kasy oszczędności?
Byłoby mi przykro stracić 1.200 € tylko dlatego, że być może musiałbym poczekać o jednego miesiąca za długo.

Dodatkowo:
Bonus jest uważany za dochód kapitałowy. W związku z tym, mam kilka pytań związanych z nadchodzącym nowym rokiem.
Jak wygląda sytuacja z Twoim zleceniem o zwolnienie z podatku?
Czy zostało ono wyczerpane na ten rok?
Czy zostanie wyczerpane w przyszłym roku?
Jaka jest wysokość Twojej stawki podatku dochodowego?
Czy w tym czy w przyszłym roku zapłacisz więcej podatku dochodowego?

Napisany przez tm16
Według moich obliczeń do 31.12 na koncie będzie 9876 € (gdy nadal będę regularnie wpłacać pieniądze), wliczając w to normalne odsetki za rok 2016.
Tak, co miesiąc wpłacane są 50 €. Myślę, że teraz je zaprzestanę.
Działanie zgodnie z informacją telefoniczną powinno nastąpić w ciągu 10 dni (ale mam wątpliwości...).

Dziękuję za informację o kwocie wolnej od podatku. W tym roku nie została jeszcze wykorzystana, ale oczywiście zostanie wykorzystana wraz z około 1100-1200 €. W przyszłym roku planowany jest ślub, co oznacza, że odsetki w dużej części (lub prawdopodobnie całkiem) będą wolne od podatku.
Mój aktualny podatek dochodowy na pewno przekracza 25%, zarówno w tym, jak i w przyszłym roku, jeśli ostatnie pytania dotyczą podatku od zysków kapitałowych.

Napisany przez tm16
Od teraz zatrzymałem wpłaty. Zgodnie z warunkami, ​​instytucja oszczędnościowa mieszkaniowa może mi wypowiedzieć umowę, jeśli nie wpłacę regularnej kwoty przez rok i nie dokonam płatności po wezwaniu.
Oznacza to, że do początku przyszłego roku powinienem móc jakoś sobie poradzić.

W styczniu wypłaciłbym sobie wówczas środki wraz z odsetkami premiowymi.

Czy to działa, czy może nie zwróciłem uwagi na ważny punkt?
Dzięki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata