Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czasochłonność przy małym biznesie, studiujący

Napisany przez Heldenhaft90
Cześć!

Mam małe pytanie. Załóżmy, że mamy następujące scenariusz:

Pracuję w niepełnym wymiarze godzin jako kelner w barze. Ogólnie rzecz biorąc, nie przekracza to 16 godzin tygodniowo. Dla studentów obowiązuje znana zasada 20 godzin pracy. Teoretycznie więc mogę pracować jeszcze maksymalnie 4 godziny tygodniowo, aby w dalszym ciągu głównie być uznawanym za studenta i cieszyć się korzyściami (np. ubezpieczenie emerytalne itp.).

Mam też małą działalność gospodarczą. Mam prostą stronę internetową i zarabiam pewną kwotę pieniędzy. Nie jestem w stanie określić, ile czasu zajmuje mnie to projektowo, ponieważ robię to w przerwach. Ponadto traktuję tę aktywność bardziej jako hobby. Inni grają w piłkę nożną lub bawią się, a ja pracuję nad moją małą stroną internetową. Ogólnie mówiąc, sądzę, że poświęcam na to mniej niż 4 godziny tygodniowo.

Jak to wygląda z punktu widzenia urzędu skarbowego? Jak się orientują, czy pracuję poniżej czy powyżej 20 godzin tygodniowo?

Pozdrawiam,

Patrick

Re: Czasochłonność przy małym biznesie, studiujący

Napisany przez Hanomag

Jak to teraz wygląda dla urzędu skarbowego? Jak teraz rozpoznają, czy pracuję mniej czy więcej niż 20 godzin tygodniowo?

To nie interesuje urzędu skarbowego. Istotne jest to dla ubezpieczenia społecznego reprezentowanego przez Twoje ubezpieczenie zdrowotne (hasło: utrata przywileju studenta pracującego). Można przekroczyć 20 godzin tygodniowo w okresie wolnym od zajęć, ale zostaje to ograniczone do 26-tygodniowej reguły rocznej.

Wartość 20 godzin tygodniowo jest również istotna dla osób pobierających zasiłek rodzinny, którzy odbywają drugie studia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata