Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Specjalne wypowiedzenie umowy kredytu hipotecznego.

Napisany przez Heinrich123
Cześć wieczór!

Dzisiaj dostałem email od kierownika oddziału mojego banku domowego, informujący mnie, że nie otrzymamy nowej oferty dotyczącej finansowania budowy (Forward w ciągu 36 miesięcy).

Cytat: Niestety, nie jesteśmy w stanie przygotować nowej oferty. W wyniku niedotrzymania umów kredytowych powstała dla nas tzw. szkoda z tytułu braku odbioru, co blokuje dalsze postępowanie.

Tłem tej historii jest to, że około 4 miesiące temu złożyłem zapytanie o Forward i dałem sygnał, że chcę przyjąć ofertę. Nie podpisałem jednak umowy ani wyraźnie się nie zgodziłem. Moje sformułowanie było raczej takie: Brzmi dobrze, na pewno się dogadamy.
Następnie w kolejnych tygodniach miałem bardzo dużo pracy zawodowej i nie znalazłem czasu na tę sprawę.
Ale po tym, jak bank zaczął naciskać i ciągle pytać, zająłem się tematem bardziej szczegółowo.
W tym czasie zauważyłem, że bank (ten sam kierownik oddziału) popełnił dwa błędy. Po pierwsze, ustalił termin wykupu o cztery miesiące za wcześnie, a po drugie, kwota wykupu została obliczona o około 15 000 EUR za nisko.

Przepraszam brzmiało następująco:
Cytat: Wycofuję refinansowanie Forward, chociaż ponoszę stratę, ale Forward nie przyniesie nam korzyści, to byłby błąd doradczy. Mamy szczęście.

Według Was, czy odrzucenie możliwości przygotowania kolejnych ofert upoważnia do skorzystania z prawa do wcześniejszej spłaty kredytu?

Pozdrawiam!

Napisany przez NaTwoim13
Na czym chcesz to opierać?

Jakie dokładnie zostało ci złożone oferty? Który bank tworzy takie niekompetentne oferty i zachowuje się potem jak pies, któremu zabrano kość?

Napisany przez Heinrich123
Zdaniem banku, odrzucenie naszej prośby o stworzenie nowej oferty oznacza, że nie będą nam udzielane kolejne oferty.

Uważam, że podawanie nazwy banku tutaj nie ma większego sensu. Jest to zdecydowanie jedna z dużych niemieckich instytucji bankowych.

Napisany przez NaTwoim13
Ale żadne inne dyspozycje zastawu nie zostały podjęte, ani rozszerzenie zaangażowania kredytowego nie zostało odrzucone, na razie mają Państwo ważną umowę kredytową, która wydaje się trwać jeszcze 3 lata. Państwa osobiste warunki nie wymagają obecnie wypowiedzenia, raczej cztery miesiące temu powinni Państwo rozważyć odwołanie od kredytu ze względu na wadliwe pouczenie o prawie do odstąpienia.

Podstawą do specjalnego wypowiedzenia byłaby próba złożenia wniosku kredytowego na kwotę, która nie zostałaby udzielona, a bank odpowiedziałby tak samo mądrze, jak w przypadku nowej oferty forwardowej.

Mogę jednak zapewnić, że 450 banków czeka na Państwa kontakt. Zapewniam Państwu również, że niektóre oferty będą znacznie lepsze niż te, które można byłoby Państwu teraz zaoferować, ponieważ wśród wiodących oferentów na rynku forwardowym nie ma banku z dużą siecią oddziałów.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Heinrich123, jeśli dotychczasowy bank odrzucił kredyt terminowy, możesz bez problemu refinansować go w innym banku. Jak wyglądała twoja płynność finansowa tam? Czy były zaległości czy zawsze płaciłeś bez problemu? Nie przejmuj się, ale załatw szybko sprawę z innym rozwiązaniem bankowym. Jednakże brakuje jeszcze kilku kluczowych informacji, aby w ogóle móc dokonać takiej ogólnej wstępnej oceny. Jest jednak interesujące czytanie, jak nawet kierownicy oddziałów popełniają takie fundamentalne błędy.

Napisany przez NaTwoim13
@Specjalista bankowy

Na czym opierasz swoje stanowisko?

Napisany przez 6Bankkaufmann

Zapewniam Państwa również, że niektóre oferty będą znacznie lepsze niż te, które mogliby Państwu teraz zaoferować, ponieważ wśród czołowych dostawców na rynku terminowych nie ma banku z dużą siecią oddziałów.

@Noelmaxim, na jakich podstawach opiera się Pani/Pana twierdzenie? Czy zna Pani/Pan stopę procentową, którą otrzymał prelegent z forum?

Napisany przez NaTwoim13
Boże.....nie mogę, po prostu jestem lepszy, a najlepsze obecnie oprocentowanie odnawialnych pochodzą od 2 firm ubezpieczeniowych!

Chcesz teraz porównać moją ocenę z prawna deklaracją??

Powiedz mi, na czym opierasz swoje stwierdzenie, że OP mógłby wyjść ze swojej istniejącej umowy i teraz byłby niewinny.

Moje uzasadnienie, do którego dodam, że w ostateczności - jeśli chodzi tylko zasadniczo o przestrzeganie mojej deklaracji - wszystkie marże zostaną wycięte, znasz, teraz wytłumacz mi, gdzie chcesz wpłynąć na tę - dla mnie jasną - sytuację prawną. Proszę, uzasadnij mi to.

Napisany przez 3eugh
@Heinrich123:

Od kiedy jest twój obecny trwający nadal DV? Możesz go ewentualnie nadal odwołać. Nie zarabiam na tym temacie nic (oprócz ewentualnego dziękuję), ale jako dotknięta osoba mogę polecić, abyś zajrzał do różnych wątków dotyczących odwołania - zobacz również moją sygnaturę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata