Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nowej budowy - Czy podstawowe dane są zgodne?

Napisany przez marcello13
Cześć wszystkim,

moja dziewczyna i ja planujemy nową budowę wraz z zakupem działki. Oto dane:

Działka: 228 500€
Dom: 320 000€ (KfW40+ z dopłatą 15 000€)
Koszty dodatkowe: 60 000€
Wkład własny: 80 000€
Dom moich rodziców (jestem jedynakiem) może/zostanie uwzględniony jako zabezpieczenie: wartość około 350 000€
KfW 124 + 153 (50 000€ + 100 000€) zostaną wykorzystane (powinny być łączalne)

Dochody: 2000€ + 2500€

Brak innych kredytów (ostatnio spłacone; lub jeden zostanie spłacony w przyszłym tygodniu, pozostała kwota 2500€)

Nasz podstawowy wynik w rejestrze Schufa wynosi: 91,50% i 90,75%
Ten słaby wynik wynika z nadmiaru kont oszczędnościowych. Zostały one zamknięte tydzień temu i powinny zniknąć z rejestru Schufa w ciągu najbliższych dni, czyż nie?
kredyty zostały spłacone lub jeden jeszcze będzie, wtedy zostaną one oznaczone jako spłacone (Przepraszam, nie znam dokładnego fachowego terminu). Czy mimo to będą one uwzględnione w ocenie przez banki?

Czy nasze kryteria i parametry będą wystarczające w okrutnym świecie finansów??? (chętnie przy dobrej lub topowych warunkach oczywiście)

Dziękujemy za Wasze opinie/wsparcie.

Marcel

Napisany przez hoehlenbewohner
To może się udać, ale szczerze mówiąc, to dla mnie za dużo.
Musicie trochę zwiększyć kapitał własny, aby osiągnąć wartość finansowania poniżej 95%, wtedy dostaniecie około 2% na 15 lat. Rata wyniesie wtedy około 1700 € miesięcznie.
A jak wyglądają plany związane z weselami, a przede wszystkim z planowaniem dzieci? Z jednym dochodem sytuacja byłaby od razu trudna.
Nie jestem w stanie ocenić, czy wasza rzeczywiście niska podstawa punktowa wpłynie na finansowanie budowy. Zwolnienie kont nie spowoduje natychmiastowej poprawy punktacji. Punkty są obliczane kwartalnie i stopniowo rosną. Sama liczba kont nie powinna mieć negatywnego wpływu na punktację, musiałoby być coś związanego z trudnościami w płatnościach.

Edycja: Na razie nie biorę pod uwagę domu rodziców. Gdyby został on całkowicie uwzględniony jako zabezpieczenie, warunki finansowania wyglądałyby zupełnie inaczej. Podstawowe koncepcje jednak pozostają bez zmian.

Napisany przez marcello13
Dziecko nie jest obecnie planowane.
Podczas ślubu jeszcze nie do końca zrozumiałem sytuację. Jak wpłynie to na finansowanie? Szczególnie jeśli miałoby to miejsce za kilka lat?!
Do osiągnięcia progu 95% brakuje jeszcze ile? Trochę szukałem informacji na ten temat, ale nie znalazłem kwoty.

Czy banki nie sprawdzają bieżącej oceny kredytowej? Czy dostarczone mi informacje z internetu są błędne? Jeśli to prawda, to kredyty i konta bieżące nie byłyby brane pod uwagę.

Edycja: W naszym raporcie z Schufa online nie widać żadnych negatywnych wpisów. Umowy telefoniczne, nasz dostawca prądu, nasza jednak trochę zbyt duża liczba kont i kredytów, z których jeden został oznaczony jako spłacony. W przypadku mojej dziewczyny są 4 poprzednie adresy, a w moim tylko obecny.

Edycja2: Czy Dom moich rodziców (który stanowi moje dziedzictwo) ma znaczenie tylko dla warunków czy też dla przyznania kredytu?

Napisany przez nexttry
To znowu jedno z tych planów, których należy absolutnie odradzać. Dochód w wysokości 4 500€ i kredyt w wysokości 500 000€? Po przepraszam, to po prostu zbyt duża liczba. Gdy pojawią się dzieci, miesięczne wydatki znacznie wzrosną.

Co do ostatniego komentarza co stanowi moje dziedzictwo: Nigdy nie polegaj na dziedzictwie. Nikomu tego nie życzę, ale potrzeba opieki jest obecnie bardzo powszechna i może zniszczyć potencjalne dziedzictwo w ciągu kilku lat. Jeśli się pojawi, ciesz się, ale nie zakładaj, że tak będzie, chyba że twoi rodzice od razu podarują ci Dom. Ludzie żyją coraz dłużej i wraz z wiekiem pojawiają się schorzenia...

Pewnie już otrzymałeś różne prywatne wiadomości od pośredników finansowych tutaj. Chociaż wszystkim zależy tylko na twoim dobrym interesie (tj. twoich pieniądzach), i można pewnie znaleźć sposób na przedstawienie finansowania (relatywnie niski spadek itp.), to jednak pytanie, czy zaciągnięcie tak dużej sumy kredytu przy (jak to nazwałeś) przystępnym dochodzie jest sensowne, to zupełnie inna sprawa.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Marcel, zakładam, że to Panie/Pani były adresatem wczorajszej rozmowy na WhatsApp. Podane tutaj informacje pokrywają się z wczorajszym zapytaniem.

Biorąc pod uwagę Dom rodziny jako dodatkowe zabezpieczenie, mają Państwo szansę na naprawdę dobre warunki. Czy nie warto poczekać do ponownego obliczenia w styczniu 2017 r., aby Państwa dane w Schufa zostały ponownie obliczone?

Dochód w wysokości 4500 EUR jest naprawdę potrzebny do finansowania. Dzieci oraz ewentualna utrata dochodu znacząco wpłynęłyby na bilans domowy. Pytanie: Czy mają Państwo dostęp do Schufy online? W takim razie moglibyście samodzielnie sprawdzić swoją Schufę i zobaczyć, co dzieje się z wpisami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata