Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: kredyt na zabezpieczenie?

Napisany przez fluorid
Hej wszystkim,

jestem w trakcie poszukiwania kredytu zabezpieczonego. Niestety żadne z banków nie oferuje takiej opcji, chyba że chodzi o kredyt hipoteczny.

Moja sytuacja to: właśnie ukończyłem studia inżynierskie, obecnie nie mam umowy o pracę, szukam pracy
5000€ długu, który jest wymagalny.
Mam plan oszczędnościowy, który jeszcze przez 4 lata będzie miał wartość ponad 7000€.

Dla mnie byłoby bardzo niekorzystne zerwanie planu oszczędnościowego, ponieważ straciłbym dużo odsetek, a także nie chciałbym oddawać tej samej bankowi kwoty.

Czy ktoś ma jakiś pomysł / wskazówkę, gdzie mógłbym pożyczyć pieniądze?
Zwróciłem się już do osób prywatnych. Niestety, nic nie udało się uzyskać.

Pozdrowienia,
fluorid

Napisany przez Daukind
Żaden bank nie pożyczy ci pieniędzy. Prawdopodobnie nawet w Auxmoney nie dostaniesz niczego po okropnie wysokich odsetkach

Napisany przez 6Bankkaufmann
@fluorid, Poza Twoim obecnym bankiem domowym, nie sądzę, że istnieje partner bankowy, który by tutaj grał.

I coś w stylu Auxmoney lub podobne platformy... Trzeba by zbadać, ile to wszystko kosztuje i zestawić z Twoją utratą odsetek.

PS: Jesteś inżynierem poszukującym pracy? Gdzie mieszkasz w Niemczech? Trudno uwierzyć, że nie możesz znaleźć miejsca na rynku pracy.

Napisany przez fluorid
Cześć,

@Bankkaufmann: No cóż, ten tzw. Bank przyjmuje z radością, że wreszcie może pozbyć się tego ciężaru ze starego konta oszczędnościowego.
Oni mi nie pożyczą nic. Oczywiście spróbowałem tego jako pierwszego.

Myślę, że mogę dosyć szybko znaleźć pracę. Wtedy już nie byłoby problemu. Potrzebowałbym jednak teraz pieniędzy...

Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam, fluorid

Napisany przez fluorid
N.B.: Przy okazji, mieszkam w Berlinie.

Napisany przez credere
Kiedy mam zaległe długi w wysokości 5 000 euro, to w ogóle nie ma pytania, czy należy rozwiązać umowę oszczędnościową.... Jaka to postawa? Nie mam zrozumienia dla tego podejścia. A do tego argument, że nie można pozwolić bankowi na zaoszczędzone odsetki, to trzeba po prostu poradzić sobie z wierzycielami.

Napisany przez viktor
Czy nie ma możliwości przedłużenia „dotychczasowych długów” / pożyczek? Czy umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe nie może być zabezpieczona w inny sposób? Czy już zapytałeś rodziców, rodzeństwo, krewnych, przyjaciół?

Napisany przez Option
czy nie możesz się umówić z bankiem, aby zaprzestać oszczędzania na rachunku oszczędnościowym i zamiast tego użyć raty na spłatę i odsetki od nowego kredytu?
Czasami po prostu trzeba porozmawiać z bankiem.
Warto zwrócić uwagę, aby obie strony z tego miały korzyść.
Jako świeżo upieczony absolwent studiów, wkrótce powinny pojawić się spore wpływy. Prawdopodobnie jest to również w interesie doradcy bankowego, więc można również porozmawiać z nim o ubezpieczeniu od śmierci i niezdolności do pracy, aby pokazać doradcy, że kredyt mógłby być dobrą podstawą do dalszych interesów.
Jeśli jednak chcesz tylko korzystać, nie chcesz płacić opłat za prowadzenie konta, zawierasz wszystko inne tanio w internecie, to rozumiem zachowanie banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata