Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Lichtenstein Life - Funduszowa emerytura Riester... Doświadczenia z produktami?

Napisany przez tsvomsk
Hej droga społeczności,

ponieważ jestem tutaj nowy i chcę nadal zdobywać informacje w dziedzinie finansów, chciałbym zadać wam kilka pytań: Znajomy polecił mi swojego przyjaciela z firmy WIKA AG. Ten przeprowadził ze mną rozmowę doradczą i zaproponował mi kilka produktów finansowych. Ponieważ uważam, że bardzo ważne jest zapewnienie pewnego zabezpieczenia na przyszłość, doradca z WIKA zalecił mi Riester od Liechtenstein Life. Ponieważ nie znalazłem nic w internecie i dlatego nie jestem pewien, chciałbym zapytać, czy macie doświadczenia z Liechtenstein Life oraz jakie są korzyści związane z Riester z funduszami inwestycyjnymi, czy warto w to inwestować? Dołączam link do wspomnianego produktu: https://www.liechtensteinlife.net/best-value-rent/

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

P.S. Co możecie mi polecić w kwestii planowania emerytalnego?

Re: Lichtenstein Life - Funduszowa emerytura Riester... Doświadczenia z produktami?

Napisany przez MagicMike
Odpuściłbym drogi płaszcz ubezpieczeniowy i zamiast tego zdecydował się na plan oszczędnościowy w ETF-ach.

Pozdrawiam
M

Napisany przez tsvomsk
Cześć Magic Mike,
dziękuję Ci za radę. Czy mógłbyś polecić mi coś jeszcze?
Pozdrowienia

Napisany przez uwehaensch

Zrezygnowałbym z drogiego ubezpieczenia i zdecydowałbym się na plan oszczędzania ETF.
Pozdrowienia
M

Pytający mówi o Riesterze!

Napisany przez uwehaensch
Tutaj coś się nie zgadza, Lightenstein Life oferuje czystą prywatną ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami, bez wsparcia Riester.

Trzymaj się z daleka od nich, ponieważ jest tam mowa o polisie netto, ale to tylko złudzenie, umowa jest kosztowna. Dodatkowo istnieje umowa dotycząca osobistej opłaty, którą trzeba też zapłacić w przypadku wypowiedzenia umowy. To, że WiKa lub ta osoba takie coś poleca, zdecydowanie nie przemawia za nimi.

Jeśli już chodzi o ubezpieczenie emerytalne związane z funduszami (bez Riester), dlaczego więc nie mylife lub polisy netto InterRisk lub CosmosDirekt. To wszystko są kosztowne osłonki ubezpieczeniowe, a w mylife dostępnych jest wiele ETF-ów.

To wszystko nie działa jednak, jeśli chcesz Riester. W takim przypadku sugeruje się plan inwestycyjny z funduszami lub, jeśli chcesz dokładnie wiedzieć o rentowaniu od samego początku, to korzystna umowa (za honorarium?) z ubezpieczeniem emerytalnym z funduszami. Trzeba jednak bardzo dokładnie zrozumieć mechanizm gwarancji (dla ustawowo wymaganej gwarancji składki), ponieważ istnieje wiele różnych i moim zdaniem nie wszystkie są dobre.

Poza Riester i/lub osłonką ubezpieczeniową - dlaczego nie po prostu elastyczny plan inwestycyjny z funduszami?

Napisany przez Carina85
Tak więc mam tutaj zamówiony plan ETF Riester, myślę, że aktualnie jest to najtańsza opcja na rynku.
https://www.fairr.de/produkte/fairriester/

Napisany przez wiSeb
Life w Liechtenstein Life nie oferuje produktu Riester, mówi nasz ekspert finansowy.
Według mnie Fairriester nie jest tak korzystny, jak się wydaje, a dodatkowo symulacja przedstawiona na wykresie obiecuje coś zupełnie innego niż to, co można faktycznie osiągnąć na emeryturze, nawet bez dużych umiejętności specjalistycznych.

Dlatego pytaliśmy naszego eksperta finansowego o Riester, a on wszystko dla nas obliczył i bez dzieci to nie ma dla nas sensu. Dla jednego lub więcej dzieci, dla osób zarabiających mało lub średnio albo nawet nic, to może się opłacać, ale my mielibyśmy tylko korzyści podatkowe plus dodatki. Nawet w przypadku funduszy inwestycyjnych czy indeksowych Riester, po odjęciu kosztów wszystko było raczej skromne.

I dlatego zdecydowaliśmy się na umowę netto w Liechtenstein Life! Porównaliśmy 5 ofert, to było Priesma, czy coś w tym rodzaju, które zdaje się też znajdują się w Liechtenstein, potem Nürnberger Nettowelten, mylife i Inter. Nürnbergers byli najdrożsi spośród nich. Szybko było jasne, że wybierzemy albo Priesma, albo Liechtenstein Life, ponieważ tam otrzymamy zwrot kosztów na końcu, czyli praktycznie całość za darmo, dlatego nie rozumiem uwehaensch, trzeba się przecież najpierw dobrze zorientować zanim się coś powie, prawda? To, co nas przekonało, to fakt, że nasze pieniądze są traktowane jako specjalne aktywa i w odróżnieniu od Niemiec, nasze pieniądze nie znikną, jeśli firma zbankrutuje, co dla mnie było bardzo istotne. Nasz doradca pokazał nam, co oznaczają gwarancje i Paragraf 89 w Niemczech.

Czujemy się z tym bardzo komfortowo.
Może udało mi się nieco pomóc, choć trochę późno.
PS. Specjalnie się zarejestrowałem na to

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata