Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy istnieje tani sposób?

Napisany przez Leo24
Witaj, właśnie skończyłem studia, dostałem pracę i staram się uporządkować moje życie codzienne. Obecnie szukam taniego ubezpieczenia samochodu, ale mam problem, ponieważ firmy, do których zwróciłem się o ofertę, odmawiają mi lub nie chcą uznawać przejechanego przeze mnie czasu. Oto co się dzieje: Od 18 roku życia miałem samochód. Był on zarejestrowany na nazwisko mojego ojca, ja także byłam współwłaścicielem. Po 8 latach wyjechałem na 3 lata za granicę (przerwałem studia, sprzedałem samochód i podróżowałem). Za granicą również miałem swój własny samochód (jako właściciel i zarejestrowany na mnie). Teraz wróciłem i od półtora roku jeżdżę starym autem mojej ciotki (tak to się ułożyło). ubezpieczenie i wszystko inne jest prowadzone na jej nazwisko, ponieważ gdybym chciał skorzystać z ofert innych ubezpieczycieli, miałbym wszędzie stawkę początkującego kierowcy - czyli 240 procent. Czy da się to zrobić inaczej?? Przecież jeździłem regularnie samochodem zarówno w Niemczech, jak i za granicą, co zostało udokumentowane, i nie jestem nowicjuszem ani początkującym. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Aha, mam 33 lata, jeśli to ma znaczenie.
Dzięki. Leo

Napisany przez xlarge
Czy istnieje ewentualna możliwość przejęcia umowy ciotki z klasyfikacją bezszkodową?

Napisany przez Hanomag

W następujący sposób: Od 18. roku życia miałem samochód. Był zarejestrowany na ojca, ja byłem współwłaścicielem. Po 8 latach wyjechałem za granicę na 3 lata (przerwałem studia, sprzedałem samochód i podróżowałem).

Oznacza to, że przez te 8 lat - zakładając brak szkód - Twój ojciec miał zawieszoną umowę na klasie bonusowej 8. Jeśli jej nie wykorzystał w inny sposób, ma sens, aby przeniósł ją na Ciebie poprzez przekazanie rabatu.

Cytat od Leo24

W czasie pobytu za granicą miałem także własny samochód (jako właściciel, wszystko było na mnie zarejestrowane).

Jeśli uzyskasz potwierdzenie od zagranicznej firmy ubezpieczeniowej o trzech latach bezszkodowej jazdy, możesz również zacząć od nich.

Cytat od Leo24

Teraz wróciłem i od 1,5 roku jeżdżę starym samochodem mojej cioci (tak się potoczyło). ubezpieczenie i wszystko prowadzone jest dotychczas na jej nazwisko, ponieważ wszędzie, gdzie próbowałem, wchodziłbym jako początkujący kierowca

Jeśli jesteś ubezpieczony na jej zniżce z drugiego pojazdu, może ona także przekazać Ci pełne lata (w tym przypadku tylko 1 rok) poprzez rabat. Wtedy zaczniesz od klasy bonusowej 1 (58%).

Cytat od Leo24

- czyli z 240 procentami.

Nie musi tak być. Początkujący kierowca, który ma 3 lata prawo jazdy, może rozpocząć z klasą bonusową 1/2 (70%).

Cytat od Leo24

Czy jest inny sposób??

Tak, jak opisano wcześniej.

Napisany przez katalog49
Problemem przy przeniesieniu opieki ubezpieczeniowej ojca na siebie będzie prawdopodobnie to, że większość ubezpieczycieli pozwala na taką zmianę tylko w ciągu pół roku (w kilku przypadkach 1 rok) po zakończeniu umowy. Po tym terminie przeniesienie nie będzie już możliwe.

Nawet zaświadczenie od zagranicznego ubezpieczyciela nie pomoże, ponieważ najprawdopodobniej dotyczyło ono Ciebie, a nie Twojego ojca.

Zalecam spróbować za pośrednictwem brokera przedstawić tę sytuację (przecież umowa ojca była faktycznie Twoją umową) ubezpieczycielowi i uzyskać pozytywne rozpatrzenie sprawy.

Zgodnie z warunkami, nigdzie to nie zadziała.

Napisany przez Hanomag

Problem związane z przejęciem zniżki za ubezpieczenie ojca przez wszystkich ubezpieczycieli będzie, że transfer jest możliwy tylko w ciągu pół roku (w przypadku kilku tylko w ciągu 1 roku) po zakończeniu umowy. Po tym czasie transfer już nie będzie możliwy.

Nie miałem jeszcze takiego doświadczenia. Nawet jeśli tak by było, ojciec mógłby aktywować uśpioną zniżkę z pojazdem dziecka dla siebie i przekazać ją dziecku w kolejnych latach.

Cytat od katalog49

Nawet zaświadczenie zagranicznego ubezpieczyciela nie pomoże, ponieważ najprawdopodobniej było ono na Ciebie, a nie na Twojego ojca.

Nic nie da, jeśli dokument ten nie pochodzi z kraju UE. W takim przypadku to nie ojciec zaczyna lata z tymi zniżkami, ale sam syn.

Cytat od katalog49

Spróbowałbym za pośrednictwem brokera, który przedstawi tę kwestię (w końcu umowa ojca była moją umową) ubezpieczycielowi i ten może podjąć pozytywną decyzję.

Nie trzeba do tego brokera. Spróbowałbym z góry o korzystne ubezpieczenie, na przykład HUK lub WGV.

Cytat od katalog49

Zgodnie z warunkami nigdzie to nie zadziała.

Bzdura.

Napisany przez katalog49
Ponowne aktywowanie nie ma sensu, ponieważ przekazanie zniżki za brak szkód odbywa się dopiero po ponownym wprowadzeniu jej w życie. Zamiast pisać nonsens, radziłbym po prostu rzucić okiem na warunki ubezpieczenia. Tam jest to jasno zapisane u tych ubezpieczycieli, którzy przeprowadzają transfer zniżki za brak szkód (co robią już nie wszyscy)

Napisany przez Hanomag

Reaktywacja nie ma sensu, ponieważ przeniesienie zniżki za szkodowość (SFR) zaczyna obowiązywać dopiero po ponownym jej wprowadzeniu w życie. Zamiast pisać bzdury, proponuję po prostu rzucić okiem na warunki ubezpieczenia. Tam jest to jasno określone u ubezpieczycieli, którzy realizują przeniesienie zniżki za szkodowość (dalecy nie robią tego wszyscy).

Nie wiem, gdzie jesteś ubezpieczony. Polecam Ci HUK lub WGV.

Napisany przez katalog49
I dlaczego WGV pisze w swoich warunkach ubezpieczenia, że przerwa nie może być dłuższa niż 1 rok?

A teraz pokaż mi, gdzie w warunkach HUK jest mowa o przeniesieniu zniżki za bezszkodową jazdę. W rzeczywistości nie ma tego w ich warunkach.

Napisany przez Hanomag

I dlaczego WGV pisze w swoich warunkach ubezpieczenia, że przerwa nie może być dłuższa niż 1 rok?

Gdzie dokładnie w warunkach jest to napisane? Gdzie jest napisane, że przeniesienie zniżki za bezszkodową jazdę następuje dopiero po przywróceniu jej?

W warunkach WGV znalazłem następujące informacje:

I.6.2.3 Przejmujemy przebieg szkód od innego użytkownika tylko w okresie, w którym pojazd był przez tego użytkownika używany głównie przez Ciebie, pod następującymi warunkami:
a ...
b ...
c ...
d korzystanie z pojazdu przez inną osobę nie może datować się dalej niż 12 miesięcy od chwili przejęcia.

Można to - jak już wspomniano - osiągnąć poprzez ponowne aktywowanie i późniejsze przeniesienie zniżki za bezszkodową jazdę przez pierwotnego ubezpieczającego. Ponadto ubezpieczyciele są niezwykle wyrozumiali, jeśli chodzi o zdobycie młodego klienta. Na przykład nie chciałbym wiedzieć, ile zniżek rocznie jest transferowanych od zmarłych ubezpieczających, bez tego, żeby osoba przejmująca kiedykolwiek użytkowała pojazd zmarłego.

Cytat od katalog49

A teraz pokaż mi gdzie w HUK jest coś napisane o przeniesieniu zniżki za bezszkodową jazdę. Bo akurat w ich warunkach tego nie ma.

Nie chcę i nie mogę w to uwierzyć. Wezmę to kiedyś pod rozwagę.

Napisany przez katalog49
Tutaj jest AKB od HUK. Nie ma tu nic do przeniesienia. W przypadku tych, którzy przenoszą, jest to zawarte w AKB,

To prawda, że ubezpieczyciele robią wiele dla nowych klientów. Ale jest to ich decyzja. Jednak w kwestii porad powinniśmy się skupić na tym, co jest zawarte w warunkach. HUK również być może dokona przeniesienia. Ale według ich warunków, niestety, to nie jest możliwe.

Moim zdaniem WGV także nie działa w przypadku reaktywacji. Jednakże, zainteresowany może spróbować tam.

Napisany przez Hanomag

Oto AKB HUK. Nie ma tu nic do przeniesienia.

Dziękuję, naprawdę nie ma tu nic do znalezienia.

W przypadku tych, którzy przenoszą, jest to określone w AKB,

Właśnie dzwoniłem do HUK. Zapewniono mi, że przejęcie zniżki jest oczywiście możliwe. Na pytanie o terminy, powiedziano mi, że stary kontrakt nie może pozostawać nieaktywny dłużej niż 7 lat w celu ponownego aktywowania. Oznacza to, że nie ojciec musiałby aktywować go w swoim starej polisie, lecz syn mógłby złożyć wniosek o przejęcie zniżki u nowego dobrego ubezpieczyciela za zgodą ojca. Dla samego ojca (CN) obowiązuje nawet termin 10 lat, ponieważ dane muszą być usunięte po tym czasie.

Powinniśmy jednak ograniczyć się do rad, które są zawarte w warunkach umowy.

Nie mam ochoty studiować warunków na forum na własną rękę. Zazwyczaj najważniejsze zapisy są dość identyczne we wszystkich warunkach. I jak widać na przykładzie, niektóre dobre rady w ten sposób nie zostałyby udzielone.

Nawet HUK może być skłonna do dokonania przeniesienia.

Zdecydowanie tak, potwierdzili mi to dwaj przedstawiciele działu umów samochodowych HUK.

Ale to po prostu nie działa zgodnie z ich warunkami.

Nawet przedstawiciele HUK nie wierzyli mi, ale też nie mogli znaleźć odpowiedniego zapisu.

Moim zdaniem WGV również nie zrealizuje reaktywacji. Ale pytający może spróbować tam.

Reaktywacja przez ojca może się powieść tylko u ubezpieczyciela, gdzie ukryta jest stara umowa. Prawdopodobnie nie w WGV. Niemniej jednak może on tam ubezpieczyć się z przejętą zniżką od ojca.

Napisany przez katalog49

Dziękuję, faktycznie nie ma tam nic do znalezienia.
Właśnie dzwoniłem do HUK. Zapewniono mi, że przeniesienie zniżki jest oczywiście możliwe. Pytając o terminy, powiedziano mi, że stary umowa nie może pozostać nieaktywna dłużej niż 7 lat, aby można było ją reaktywować. Oznacza to, że ojciec nie musiałby go aktywować w swoim stare ubezpieczeniu, ale syn mógłby zawnioskować o przeniesienie zniżki do nowego dobrego ubezpieczyciela za zgodą ojca. Dla samego ojca właściwie (VN) obowiązuje nawet termin 10 lat, ponieważ dane muszą zostać usunięte po tym czasie.
Nie mam ochoty studiować warunków dla forum na "wyrost". Zazwyczaj wszystkie najważniejsze informacje są w zasadach w dużej mierze identyczne. I jak widać na tym przykładzie, nie byłoby możliwe udzielenie wielu dobrych rad. HUK zdecydowanie to robi, potwierdzili mi to dwaj specjaliści z działu umów na pojazdy HUK.

Nawet specjaliści z HUK nie wierzyli mi, ale nie mogli znaleźć odpowiedniego zapisu.
Reaktywacja przez ojca może się udać tylko w ubezpieczeniu, w którym spoczywa stara umowa. Prawdopodobnie nie u WGV. Jednakże może on tam ubezpieczyć się z przeniesioną przez ojca zniżką.

To jest naprawdę wartościowa informacja. Osoba do kontaktu w HUK nie wie, że tego nie ma w warunkach, ale mówi, że się da. Jeśli więc nie zna własnych warunków, nie chciałbym polegać na takiej informacji.

Napisany przez Hanomag

To oczywiście jest naprawdę wartościowe. Osoba do kontaktu w HUK nie wie, że tego nie ma w warunkach, ale mówi, że jest to możliwe. Jeśli więc nie zna własnych warunków, to nie chciałbym polegać na takiej informacji.

Kwestia (przeniesienie zniżek) jest tak powszechna i szeroko stosowana, że nie ma potrzeby jej kwestionować.

Jedna z dwóch osób z SB powiedziała mi, że nawet jeśli tego nie ma w warunkach, to jest to rzeczywistość. Przenosi zniżki co najmniej dwa razy w tygodniu.

Napisany przez katalog49
Więc nawet wiem, że HUK ma formularz na to. Decyzja zależy jednak od przypadku. Nie ma gwarancji, że to zrobią. Dlatego nie jest to uwzględnione w warunkach umowy.

Napisany przez Hanomag

Wiem nawet, że HUK ma formularz na to. Decyduje się jednak w zależności od przypadku. Po prostu nie ma gwarancji, że to zrobią. Dlatego nie jest to zawarte w warunkach.

W związku z tym zostawiam Ci ostatni argument.

Napisany przez Leo24
Ok, więc teraz spróbuję przenieść zniżkę z klasy ryzyka ubezpieczenia mojej ciotki czy mojego ojca? Jestem trochę zdezorientowany, przepraszam

Napisany przez Hanomag

Ok, więc teraz zastanawiam się czy mam przenieść zniżkę z polisy ubezpieczenia samochodu mojej cioci czy taty? Trochę jestem zdezorientowany, przepraszam

To zależy. Jeśli Twój tata może przekazać zniżkę, wtedy przejmujesz więcej lat bezszkodowej jazdy. Wyraźnie zarobiłeś osiem lat na nazwisku taty. Jeśli ojciec nie wykorzystał tych ośmiu lat na jakimś innym pojeździe, na przykład na samochodzie matki, to mogą zostać one reaktywowane.

Napisany przez Leo24
Okej. Najlepiej doradzę mu, żeby porozmawiał ze swoim ubezpieczycielem i zapytał o możliwości. Przy przeniesieniu zniżki nie ma znaczenia, czy jesteśmy zgłoszeni do tego samego czy innego ubezpieczyciela, prawda?

Napisany przez BenniG
Ponieważ, jak już wspomniano, wszystko zależy od hojności ubezpieczyciela, warto jest wybrać to samo ubezpieczenie. Gdy ubezpieczenie będzie zawarte na twoje nazwisko, będziesz mógł skorzystać z najbliższej możliwej okazji do zmiany.

Napisany przez Logrono
Dlaczego nie najpierw szukasz bardzo taniego pojazdu, a potem taniego ubezpieczenia samochodu?

Napisany przez mari1978
Kiedy zaczynałem jeździć, zrobiłem to samo co ty. Dla mnie nie było problemem przejęcie lat bezszkodowej jazdy. Zapytaj w Itzehoe albo w Bayrischen. Mają naprawdę wysoką jakość obsługi i elastyczność.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata