Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu.

Napisany przez spide
Cześć,

w skrócie:

Moja żona i ja posiadamy działkę (około 1000 m², o wartości około 250.000€), którą chcemy zabudować.
Wkład własny: 60.000€
Moje dochody: 13 x 2800€
Jej dochody: 12 x 1200€ (na pół etatu)
Chcielibyśmy zbudować Dom za 400.000€, z rezerwą w wysokości 50.000€. Oznacza to, że potrzebujemy pożyczki w wysokości 400.000€.
Gdy wprowadzam te dane do kalkulatora online, otrzymuję wynik w przybliżeniu: 1% oprocentowanie, 3,5% spłata kapitału, 24 lata, przy miesięcznej racie w wysokości 1500€. Czy to rozwiązanie jest prawidłowe? Wybierając pożyczkę KfW55, sytuacja ta powinna się poprawić.
Co sądzicie o pożyczaniu pieniędzy od rodziny (bez odsetek) w celu zwiększenia kapitału własnego?
Jak to będzie wyglądać dla banku, czy działka jest uznawana jako kapitał własny?
Dziękuję i pozdrowienia,
André

Napisany przez hoehlenbewohner
Wygląda na to, że planujesz 10 lat okres kredytowania. Nikt nie zaleci ci tego przy obecnie niskich stopach procentowych. Polecam minimalnie 15 lat, wtedy masz około 1,35% oprocentowania. Ogólnie wygląda to dobrze, o ile nie stracisz żadnego źródła dochodu. Gdybyście mieli dziecko, a twoja żona zostałaby w domu, rata kredytowa wraz z spłatą kapitału byłaby zbyt wysoka. Oczywiście wartość działki będzie w pełni uznana jako wkład własny. Jeśli macie możliwość pożyczenia pieniędzy bez odsetek, to oczywiście jest to również korzystne, choć moim zdaniem nie jest to już istotne dla limitu kredytowego.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Z podanymi wartościami mielibyście dość niski wskaźnik obciążenia.
250 000 nieruchomość + 60 000 WK = 310 000 EUR ogółem WK

Z pewnością specjaliści mogą lepiej oszacować, czy dużo można osiągnąć, gdy uwzględnia się rodzinę, ale warunki z pewnością są bardzo korzystne.

Napisany przez spide
Oczywiście, liczyłem na wiek 10 lat. W wieku 15 lat jest trochę więcej, ale (moim zdaniem) nadal w granicach rozsądku. Pozostałbym przy kwocie 1500 €/miesiąc i odpowiednio zmniejszyłbym spłatę. Nie potrafię jednak dokładnie uwzględnić pożyczki KfW. Dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez hoehlenbewohner
Z KFW jest podobnie.
Całość zostanie rozłożona na trzy pożyczki.
kredyt bankowy 250 000 przy 1,35% na 15 lat
KFW 124 50 000 przy 1,16% na 10 lat
KFW 153 100 000 przy 0,75% na 10 lat
Razem daje to miesięczną ratę w wysokości prawie 1600€, jednak po 10 latach musisz spłacić pożyczki KFW.

Napisany przez spide
Ach so, to mi pomogło, super, dziękuję bardzo!

Napisany przez NaTwoim13
10 oder 15 Jahre, dlaczego nie kredyt pełny? Dlaczego okres kredytowania jest taki sam jak okres kapitalizacji odsetek?

Kredyt KfW chciałbym przenieść do Alte Leipziger, ponieważ całkowita stopa obciążenia (w tym KfW) wynosi mniej niż 80%. W rezultacie stopa obciążenia zostanie dalej zmniejszona, ponieważ teraz tylko główny kredyt jest brany pod uwagę przy obliczaniu stopy obciążenia. Możliwe jest uzyskanie najlepszych warunków. Celem jest:

- Rabaty na odsetki za wariant pełnej spłaty
- Stopa obciążenia poniżej 40% (przeniesienie kredytu KfW)
- Rabaty od sumy kredytu (powyżej 200 000)

Napisany przez spide
Dobrze, notowane. Skontaktuję się ponownie za kilka tygodni, gdy sytuacja z finansowaniem będzie bardziej konkretna.
Jeszcze raz dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata