Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Jak wpłacić gotówkę na konto bez wzbudzania podejrzeń o pranie pieniędzy?

Napisany przez DerNeugierige
Cześć droga społeczności,

od dzieciństwa oszczędzałem trochę pieniędzy tutaj i tam, zarówno na prezenty, jak i z kieszonkowego. W młodości sprzedałem też dodatkowo skuter, stare komputery i tak dalej. Obecnie mam 17 320 euro gotówki leżącej w domu. Chciałbym teraz wpłacić te pieniądze na swoje konto bankowe. Jednakże mam problem: nie mam żadnego dowodu na to, skąd te pieniądze pochodzą, a bank musi zgłosić podejrzenie prania brudnych pieniędzy do urzędu skarbowego, gdy kwota przekracza 10 000 euro, co może skutkować dalszymi dochodzeniami. Wydaje się mało wiarygodne, gdybym im powiedział no po prostu oszczędzałem te pieniądze. Moje pytanie brzmi teraz, jak najlepiej wpłacić te pieniądze na konto, aby nie wzbudzić podejrzeń. Czy powinienem wpłacić co miesiąc dwa lub trzy tysiące euro, aż cała suma trafi na moje konto, czy to zostanie zauważone? Jak już wspomniałem, głównym problemem jest dowód pochodzenia tej gotówki. Chciałbym mieć te pieniądze na koncie bankowym, ponieważ nie czuję się zbyt komfortowo z tak dużą ilością gotówki leżącej w domu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi...

Napisany przez Daukind
Zapłać po prostu rachunek w dwóch ratach.

Ale co z deklaracją podatkową? Jeśli pod koniec roku nie ma 40 000 euro, a 57 000 euro, to chcą wiedzieć, skąd pochodzi pozostałe 17 000 euro...

Napisany przez xlarge
Czy to, co wpłacasz na konto, jest uznawane za dochód? A czy możesz odliczyć to, co wypłacasz? Zawsze dobrze jest płacić gotówką i unikać płatności kartą, jeśli to możliwe... a następnie wpłacić część tego już na konto. Kto mógłby pytać, skąd pochodzi? A dlaczego pieniądze nie są na koncie od młodości? Przecież nie pojawiają się one tak nagle? Gdyby ktoś mnie zapytał, powiedziałbym, że pochodzą z wyprzedaży na straganie - posprzątanie piwnicy - sprzedaż starej kolekcji komiksów/jajek z zabawek/znaczków pocztowych... albo zakup samochodu.

Napisany przez 2tneub
Fiskusowi nie zgłasza się nic.
Jednakże zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy, od kwoty 15 tysięcy euro konieczne jest prowadzenie rejestracji.

Cytat z Wikipedii

Niezależnie od obowiązku zgłoszenia podejrzenia, istnieje obowiązek zidentyfikowania wpłacającego kwotę co najmniej 15 000 euro i zarejestrowania transakcji. Rejestracja sama w sobie nie jest przekazywana dalej, lecz musi być przechowywana przez pięć lat

.

Nie zgłasza się nic do urzędu skarbowego.
Jednakże zgodnie z ustawą przeciw praniu pieniędzy należy prowadzić zapisy od kwoty 15 000 €
.

Oznacza to więc, że nie podejmuję ryzyka, jeśli wpłacę te pieniądze na swoje konto w postaci małych kwot w nieregularnych odstępach czasu?

Napisany przez 2Escorpio

To oznacza, że nie podejmuję ryzyka, gdy wpłacam te pieniądze na moje konto małymi kwotami w nieregularnych odstępach czasu, tak?

Ale... Jeśli bank ma podejrzenia, może to spowodować pytania nawet przy sumach poniżej 15 tysięcy euro (bo inaczej można by ciągle wpłacać 14 999 euro, aby tego uniknąć.)
To zależy od konkretnego banku i oczywiście od twoich aktualnych dochodów / majątku... Ma znaczenie, czy wpłacasz 3 razy po 5000 euro i miesięcznie zarabiasz średnio 3000 euro, czy tylko 450 euro.
W tym roku wpłaciłem 9000 euro w Sparkasse (brak pytań), 18 000 euro w DKB (brak pytań) i 35 000 euro w ING (było zapytanie... Jednak samo udzielenie informacji bez żadnych dowodów było wystarczające).
Czy nie masz przypadkiem kilku zaufanych członków rodziny, którzy mogliby ci przelać te środki? Mama wpłaca 3000 euro, tata wpłaca 3000 euro, ty wpłacasz 3000 euro...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata