Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rürup czy stare ubezpieczenie na życie z ubezpieczeniem funduszowym

Napisany przez Bifihh
Cześć, mam pytanie: Jestem freelancerem i chciałbym zainwestować jednorazową kwotę w emeryturę w tym roku. Mam do wyboru dwie alternatywy:

A: Stara polisa na życie z funduszem inwestycyjnym
Mam starą polisę na życie z funduszem inwestycyjnym, którą wykupiłem w 2001 roku jako ubezpieczenie grupowe poprzez mojego pracodawcę. Po moim odejściu z firmy została ona przetransferowana na mnie osobiście. Jednak od około 2004 roku nie wpłaciłem już do tego ubezpieczenia. Teraz zastanawiam się, czy w tym roku powinienem wpłacić jednorazową kwotę. ubezpieczenie nie jest wypłacalne przed terminem zapadalności i dlatego nie można na nie zaciągnąć pożyczki.

B: Rürup
Ponieważ moje dochody podlegające opodatkowaniu w tym roku przekraczają 60 000 €, myślę także o przygotowaniu Rürup-Rente, zwłaszcza że w naszej rodzinie stajemy się dość starzy.

Nie jestem pewien, co do zalet i wad tych alternatyw, zwłaszcza pod względem podatkowym. Wydaje mi się, że stare ubezpieczenia na życie mają pewne korzyści podatkowe? Ponadto obawiam się, że w przypadku nowej umowy Rürup pewna część może zostać przeznaczona na koszty sprzedaży i prowizji dla firm ubezpieczeniowych?
Co sądzicie o tych alternatywach?

Dziękuję za wasze odpowiedzi!

Napisany przez Hanomag
A: Stara polisa inwestycyjna na życie

Polisy na życie związane z funduszem zazwyczaj wiążą się z wysokimi kosztami. Wypłata jest zwolniona z podatku, z wyjątkiem udziału w ubezpieczeniu bezpośrednim, gdy została zawarta przed rokiem 2005. Jednakże składki oszczędnościowe mają coraz mniejszy wpływ na zmniejszenie podatku, ponieważ od 2004 roku odliczenia od dochodu ze specjalnych wydatków są coraz bardziej zmniejszane.

B: Rürup
Składki zmniejszają dochód podlegający opodatkowaniu w ramach maksymalnych kwot. W 2016 roku dla osoby samotnej można odliczyć 82% z 22 172 €, a od 2025 roku osiągnięty zostanie maksymalny poziom odliczenia w wysokości 100%. Jednak późniejsza emerytura podlega pełnemu opodatkowaniu.

W zależności od planowanej wysokości oszczędności, kosztów produktu i ewentualnej maksymalnej stopy procentowej powinieneś obliczyć, który z kontraktów może generować wyższy zwrot i jaki może być efekt podatkowy. Z pewnością dobry doradca ubezpieczeniowy może ci w tym pomóc.

Napisany przez Matthew Pryor
Późniejsza emerytura jest jednak w pełni opodatkowana.

Nie. Dotyczy to osób, które zaczęły pobierać rentę od 2040 roku. Obecnie udział ten wynosi 72%. Do 2020 roku udział ten wzrasta rocznie o 2 punkty procentowe, a następnie do 2040 roku o 1 punkt procentowy. Należy jednak zauważyć, że kwota zwolniona z podatku zostanie zamrożona jako wartość bezwzględna. Jeśli renty są zwiększane w ciągu lat, wzrosty te podlegają pełnemu opodatkowaniu.

Napisany przez Hanomag

Nie.

Dobrze dla TS, że moje wpisy są krytycznie oceniane.

Cytat Matthewa Pryora

To dotyczy pierwszej emerytury od 2040 roku. Obecnie udział ten wynosi 72%. Do 2020 roku wzrasta on rocznie o 2 punkty procentowe, a następnie od 2020 do 2040 roku o 1 punkt procentowy.

Pomijając fakt, że TS prawdopodobnie przejdzie na emeryturę dopiero od 2040 roku, faktycznie nie uwzględniłem stopniowego przejścia do opóźnionego opodatkowania.

Niezależnie od tego, że TS prawdopodobnie przejdzie na emeryturę dopiero po 2040 roku, faktycznie nie uwzględniłem stopniowego przejścia do opóźnionego opodatkowania.

Nie ma przejścia na opóźnione opodatkowanie. Ten proces ma już obecnie zastosowanie. Stopniowo zmienia się tylko odpowiednia część świadczenia emerytalnego, która jest opodatkowana po obniżonej stawce.

Napisany przez Hanomag

Nie ma przejścia do opóźnionej opodatkowania. Ten proces ma już zastosowanie od dzisiaj. Stopniowo zmienia się tylko odpowiedni udział emerytury, który jest opodatkowany z opóźnieniem.

Formułowanie stopniowy przejście do opóźnionej opodatkowania nie może być w ten sposób błędne, ponieważ zaczerpnąłem je z porad podatkowych Akademickiego Stowarzyszenia Pracowników. Dla lepszego zrozumienia tematu, cytuje cały fragment tekstu dotyczący tego zagadnienia:

Stopniowy przejściowy do opóźnionej opodatkowania

Wszystkie renty z obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego są od 2005 roku traktowane pod względem podatkowym jednakowo. Nie ma już różnicy, czy jest to dożywotnia renta życiowa (np. emerytura wiekowa) czy skrócona renta życiowa (np. renta dla rencisty z powodu niezdolności do pracy). Decydujący nie jest już udział w zyskach, a udział podlegający opodatkowaniu w momencie rozpoczęcia renty. Druga wolna od podatku część renty rocznej jest ustalana przez urząd skarbowy jako kwota wolna od podatku i obowiązuje przez cały okres trwania renty. Dla rent już istniejących w 2005 roku (renty trwałe) udział podlegający opodatkowaniu wynosi 50%. Jednak kwoty podwyższeń wynikających z regularnych dostosowań rent po 2005 roku są w pełni opodatkowane. Dla rent rozpoczynanych od 2006 roku udział podlegający opodatkowaniu wzrasta - w zależności od roku rozpoczęcia renty (rocznik rencisty) - stopniowo o dwa punkty procentowe rocznie aż do roku 2020 na 80% i później o jeden punkt procentowy rocznie do 100% od roku 2040. Jednakże kwoty podwyższeń wynikających z regularnych dostosowań rent w kolejnych latach są w pełni opodatkowane.

Sformułowanie stopniowy przejście do opodatkowania zwrotów z emerytur po emeryturze sugeruje, że emerytury z umów Rürup miały inną podstawę podatkową. Tak nie jest, dlatego też sformułowanie w tej formie po prostu nie jest poprawne. Czerpanie treści z innego tekstu nie oznacza jeszcze, że nie można poprawić zapożyczonej formuły.

Napisany przez Hanomag

Formułowanie stopniowy przejście do opodatkowania z tytułu podwładności sugeruje, że płatności emerytalne z umów Rürup miały inną podstawę opodatkowania.

To będzie obowiązywać do 2040 roku, dopiero wtedy opodatkowanie z tytułu podwładności będzie w pełni obowiązkowe.

Cytat Matthew Pror

Gdy korzysta się z tekstu innego autora, nie oznacza to wcale, że nie można pogorszyć zapożyczonego sformułowania.

Jeśli chcesz poprawić

Jednak późniejsza emerytura podlega pełnemu opodatkowaniu.

, można czasem natrafić na efekt odwrotny niż zamierzony.

To jeszcze będzie obowiązywać do 2040 roku, dopiero wtedy opodatkowanie odroczone będzie w pełni obowiązywać. Nie ma jeszcze przejścia do opodatkowania odroczonego. To już obowiązuje dziś, więc nie można do tego przejść do 2040 roku. Zmienia się tylko procentowy udział opodatkowany odroczenie. To już mieliśmy.

Jeśli mowa o prawidłowej odpowiedzi.

Jeśli odpowiedź miałaby być prawidłowa tylko wtedy, gdybyśmy wiedzieli, kiedy TO planuje przejść na emeryturę i skorzystać z korzyści z umowy Rürup. Nie znamy tej informacji, więc odpowiedź też nie może być prawidłowa. Przyznajesz sobie przynajmniej, że w najlepszym wypadku możesz tylko spekulować.

Napisany przez Hanomag

Nie ma jeszcze przejścia do opóźnionego opodatkowania. To już obowiązuje dzisiaj, więc nie można do tego przejść do 2040 roku.

Upierasz się przy interpretacjach, które nie są prawidłowe. Najlepiej będzie, jeśli teraz włączymy zdrowy rozsądek i stwierdzimy, że renta jest opodatkowana po zakończeniu pracy, a składki na ubezpieczenie emerytalne są opodatkowane z wyprzedzeniem.

Do 2004 roku istniało głównie opodatkowanie składek na ubezpieczenie emerytalne z wyprzedzeniem, a w mniejszym stopniu - za pomocą składnika zysku - opodatkowanie emerytur z opóźnieniem. Ponieważ emeryci zawsze musieli opodatkować w pełni swoją emeryturę, uzyskali oni wyrok Trybunału Konstytucyjnego. W rezultacie ustawodawca musiał to zrównać i zdecydował o pełnym opodatkowaniu - również emerytur. Gdyby to natychmiast wdrożyć, emeryci, którzy opodatkowali w pełni swoje składki na ubezpieczenie społeczne, musieliby teraz także opodatkować w pełni swoją emeryturę. Ten sposób postępowania niesprawiedliwość została nieco złagodzona poprzez wybór stopniowego przejścia do opodatkowania z opóźnieniem. Stopniowe przejście oznacza stopniowe zwolnienie podatkowe składek na ubezpieczenie społeczne (zakończone w 2025 roku), jednocześnie rozpoczynając stopniowe zwiększanie opodatkowania emerytur aż do pełnego opodatkowania emerytur, które rozpocznie się później (2040 rok).

Mając tę wiedzę w tle, przejdę teraz do Twoich zarzutów:

O tak, patrz na moje wprowadzenie.

Cytat z Matthew Pryor

Sam procentowy udział opodatkowany z opóźnieniem się zmienia.

Oprócz procentowego udziału emerytury opodatkowanej, zmienia się także - jednak tylko do 2025 roku - procentowy udział składek na ubezpieczenie emerytalne opodatkowany z wyprzedzeniem. Dlatego można powiedzieć, że mamy tutaj do czynienia z stopniowym przejściem do opodatkowania z opóźnieniem.

Cytat z Matthew Pryor

Jeśli odpowiedź była była poprawna. Mogłaby być poprawna tylko wtedy, gdybyśmy wiedzieli, kiedy osoba planuje przejść na emeryturę i skorzystać z świadczeń z umowy Rürup. Nie mamy tej informacji, więc odpowiedź nie może być poprawna.

Odpowiedź jest jednakże prawidłowa, ponieważ osoba pytająca w każdym razie doświadczy zmian w opodatkowaniu składek na ubezpieczenie emerytalne i z chwilą przejścia na emeryturę (bez względu na termin) przechodzi na opodatkowanie z opóźnieniem.

Cytat z Matthew Pryor

Przyznajesz sobie przynajmniej, że w najlepszym przypadku możesz tylko spekulować.

Nie musiałem spekulować, zapomniałem jedynie wspomnieć, że pełne opodatkowanie emerytur zacznie się dopiero od 2040 roku.

TO rozważa możliwość zawarcia umowy Rürup. Dlatego nie przeżyje stopniowego przejścia do opóźnionego opodatkowania, lecz jedynie zwiększenie procentowego udziału swojej opodatkowanej renty z roku na rok. Dlatego dotyczy to kursywy i podkreślonej części

I dlatego można powiedzieć: Jest to stopniowe przejście do opóźnionego opodatkowania.

:
Złe pozostaje złe.

Napisany przez Hanomag
"
Der TO może być zainteresowany zawarciem umowy Rürup. W związku z tym nie doświadczy stopniowego przejścia do opóźnionego opodatkowania, ale tylko zwiększenia procentowej części swojej emerytury podlegającej opodatkowaniu z roku na rok.
To jest znowu zabawne: Więc nie doświadczy stopniowego przejścia do opóźnionego opodatkowania, ale procentowa część jego emerytury podlegającej opodatkowaniu zwiększa się z roku na rok. Jaka emerytura? Więc przyznajesz, że prawdopodobnie zawrze umowę Rürup, ponieważ obecnie ma tylko przekształconą rentę z zakładu pracy, która zgodnie z obecnym prawem jest zwolniona z opodatkowania przy wypłacie.
Dlaczego nie chcesz po prostu zaakceptować istnienia stopniowego przejścia do opóźnionego opodatkowania? Czy TO zawiera umowę Rürup czy nie, nie zmienia faktu, że to stopniowe przejście do opóźnionego opodatkowania, które dotyczy wielu osób, obecnie jest realizowane i zakończy się dopiero w 2040 roku. Ścisłe mówiąc, jest ono już zakończone nawet w 2025 roku, ponieważ od tego czasu składki na [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne w ramach maksymalnych kwot są całkowicie zwolnione od podatku, a tym samym dla tych produktów już nie występuje opodatkowanie na etapie wpłaty.
Proszę, przestań z tym pedantycznym podejściem. Jeśli chcesz wnieść coś sensownego, weź pod uwagę omówienie z TO produktów. Wyraźnie masz dobre umiejętności w tej dziedzinie. Przynajmniej ja nie zamierzam Cię w tej dziedzinie prześcignąć."

DLaczego nie chcesz po prostu zaakceptować istnienia procesu stopniowego przejścia do opodatkowania odroczonym w czasie?

Po prostu: Dla osoby rozważającej zawarcie ubezpieczenia emerytalnego Rürup, tego rodzaju przejścia po prostu nie ma. Wyjaśniłem to wystarczająco. Jeszcze raz: Oboje wiemy, co oznacza opodatkowanie odroczone w czasie. A jeśli ta osoba ma zawrzeć ubezpieczenie emerytalne Rürup, późniejsze wypłaty renty będą opodatkowane później, czyli odroczone w czasie. Nie ma mowy o przejściu. Możesz to uznać za spychologię. Ja jednak mówię: Poprawiam błędną informację. Nic więcej, nic mniej. I to jest wystarczająco sensowne.

A teraz uwaga na zabawną rzecz: Dlatego nie będzie doświadczał stopniowego przejścia do opodatkowania odroczonym w czasie, ale procentowy udział w jego opodatkowanej renty wzrasta z roku na rok.

To nie jest zabawne, taka powinna być poprawna formułacja.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata