Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zamknąć konto Sparkasse. Co się stanie z Riesterem?

Napisany przez Joem901
Cześć, chcę złożyć wypowiedzenie w Sparkasse. Chciałbym pozostawić swoje ubezpieczenie Riester nieaktywne. Jak to zrobić? Czy wiąże się to z jakimiś kosztami, czy mogę po prostu pozostawić umowę w Sparkasse? Czy może przenieść ją do nowego banku? Jestem zdezorientowany... ?

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,

Jak z tym postępować?

wystarczy miły dwuwiersz.

Czy jest to związane z kosztami, czy mogę po prostu zostawić umowę w banku?

Czy powstaną koszty, zależy od konkretnej umowy. Powinny być w stanie to wyjaśnić właściwe kasy oszczędnościowe.

Czy można to przenieść do nowego banku?

Ogólnie rzecz biorąc, kapitał można przenieść do innego dostawcy usług. Czy to bank/ firma ubezpieczeniowa/ kasa oszczędnościowo-budowlana... Dostawca również musi chcieć tego dokonać.

Zdezorientowany...

Ja też...

Napisany przez Joem901
Tak. Czy ktoś już przeprowadził taką akcję? Czy ktoś zrezygnował z usług Sparkasse mimo posiadania konta Riester?

Z pewnością.

Napisany przez siscos
Ostatnio to zrobiłem. Riester nadal działa normalnie i można go zobaczyć za pośrednictwem Twojego dostępu online do Sparkasse. Logowanie odbywa się za pomocą numeru konta z rozwiązanej karty.
Dzieci neostrady z Sparkasse są nadal dostępne do dokonywania zmian w Riesterze. Ale możesz także samodzielnie zarządzać tym przez infolinię.

Doradcy z kasy oszczędności nadal są do Twojej dyspozycji, jeśli chodzi o dostosowania Twojego planu Riestera.

Jeśli chcesz być wulgarny, znam niejednego doradcę z kasy oszczędności, który zna różnicę między ubezpieczeniem chorobowym a ubezpieczeniem rezygnacyjnym. W odróżnieniu od niektórych dyletantów lub neologizmów tutaj na forum.

Napisany przez siscos
Co powiesz na to, żebyś przestał dokuczać każdemu tutaj? Czy w rzeczywistości również masz taki negatywny charakter? Musisz być dosyć samotną osobą.

Czy w realnym życiu też masz tak negatywną postawę? Musisz być dość samotną osobą.

Nie, ale zauważyłem, że z negatywnym podejściem nie zajdziesz daleko. W tym sensie:

Napisany przez siscos

Nie, ale odkryłem, że z dftt nie zawsze można zajść daleko. W tym sensie:

Nie rozdawaj ich zbyt hojnie. Następny odcinek Greys Anatomy na pewno nadchodzi.

Napisany przez siscos

Nie powinieneś rozdawać ich zbyt hojnie. Następny odcinek Greys Anatomy na pewno nadchodzi.

Od kwietnia 2017 pracuję w wyższej służbie, więc można sobie pozwolić na rozrzucanie rzeczami takimi jak chusteczki, zwłaszcza gdy ma się do czynienia z izolowanymi bohaterami internetowymi.

Chcesz rzucać sobie chusteczkami? Kuriozalne, ale każdy ma swoje dziwactwa.

Napisany przez siscos

Chcesz rzucić na siebie chusteczkami higienicznymi? Dziwaczne, ale każdy ma swoje dziwactwa.

Dotychczas Twoje odpowiedzi były dość zabawne, ostatnia była jednak jakoś w kierunku wstydu obcego.

Napisany przez Daukind

Dotychczas Twoje odpowiedzi były w miarę zabawne, Twoja ostatnia była jakby w kierunku wstydu obcego.

A to właśnie od kogoś, kto chce się chwalić pracą w służbie publicznej?

Napisany przez Joem901
Super. Bardzo zabawnie tutaj. Czy zarządzanie Riester po zaprzestaniu wpłat nadal generuje koszty? Nawiasem mówiąc, niekoniecznie lubię chodzić do banku. Uważam, że ludzie tam są mało przyjaźni i mają niską kompetencję społeczną. Mówię tutaj o naszej banku. To naprawdę dyletanccy.

W celu wyjaśnienia: Co by się stało, gdybym zadał pytanie na forum, czy powinienem zatankować mój samochód benzyną czy dieslem? Czy mogłoby się zdarzyć, że ktoś zapytałby, jaki model prowadzę?
Tutaj nikt nie wie, o jaki rodzaj umowy chodzi. Założenie: plan oszczędnościowy w banku. Prawdopodobna odpowiedź: nie, nie ma opłat za zarządzanie w przypadku wykupu składki. Inne założenie: ubezpieczenie emerytalne. Moje przypuszczenie: Tak, dalej są naliczane opłaty za zarządzanie.
Rozwiązanie: Zadzwoń do banku lub sprawdź w broszurze informacyjnej o produkcie (jeśli jest dostępna).

Napisany przez siscos

A to akurat od kogoś, kto chce się chwalić pracą na usługach publicznych?

Naprawdę powinieneś wyciągnąć głowę z d*py Mattisa (tak postanowiłem nazwać ten zgorzkniały stary pan).

Napisany przez BenniG
Ale w przypadku emerytury Riester musi być dostępna co najmniej wpłacona suma i środki dodatkowe na początku emerytury.
Więc jeśli do tej pory wpłaciłeś 5 000 € i otrzymałeś 1 000 € zasiłków, to na początku emerytury powinno być dostępnych nie mniej niż 6 000 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata