Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: kredyt na zakup mieszkania na wynajem dla prostytutki.

Napisany przez kamamachn
Mam kilka podstawowych pytań dotyczących kredytów.

Mam zamiar wraz z partnerem nabyć mieszkanie w ramach dwuosobowej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością i wynająć je prostytutkom. W branży nazywa się to mieszkanie terminowym.

Miasto, w którym planujemy to zrobić, jest również znane jako miasto burdeli. Pod względem przepisów dotyczących działalności gospodarczej i budowlanych nasz plan jest możliwy do zrealizowania. Nasza firma miałaby przewagę, jeśli chodzi o analizę rynku. Również wyróżnialibyśmy się poprzez liczne USP (o ile można to tak nazwać w tej branży), np. poprzez wiedzę i kontakty w lokalnym rynku nieruchomości (patrz poniżej), oszczędności przy pracach restauracyjnych i remontowych dzięki moim znanym Polakom, którzy wykonują wiele rzeczy bardzo tanio, oraz bliskie kontakty z zainteresowanymi kobietami (na to nie chcę się bardziej zagłębiać).

Co do mnie: Pracuję od sześciu lat w branży medycznej. Od dwóch lat prowadzę jednoosobową firmę (GmbH), która produkuje i dystrybuuje instrumenty chirurgiczne na rynku międzynarodowym.

Mój partner jest samozatrudnionym pośrednikiem nieruchomości.

Pomysł jest planowany od dwóch lat i staje się coraz bardziej konkretny. Nie spieszymy się, analizujemy nasze możliwości w spokoju. Obecnie jesteśmy tuż przed pierwszą próbą, w której testowo reklamujemy i oceniamy zainteresowanych, wyliczamy wszystkie liczby oraz sprawdzamy wszystkich partnerów i dostawców pod względem solidności. Ponieważ wszystko to dzieje się w głowie lub na kartce papieru, i nie zamierzamy jeszcze działać przedsiębiorczo, nie założyliśmy jeszcze firmy ani nie zainwestowaliśmy. Do tego jeszcze daleka droga.

Na zakup odpowiedniej nieruchomości chcemy wziąć kredyt. Ponieważ nigdy wcześniej nie skorzystałem z takiej usługi bankowej (lub innego kredytodawcy), jest to dla mnie zupełnie nowa dziedzina. W związku z tym mam wiele pytań:

Zakładam, że ktoś bez doświadczenia w danej branży nie otrzyma kredytu niezależnie od planu biznesowego. Jednak w naszym przypadku nie bylibyśmy operatorami burdelu, a wynajmującymi. W branży kobiety pracują jako niezależne prostytutki. Dla każdej nowej lokatorki jest zawierana umowa najmu w określonych cyklach (zazwyczaj 1-2 tygodnie). Lokatorki więc się zmieniają.

Czy w takich warunkach możliwe jest otrzymanie kredytu?

Czy z prawnego punktu widzenia należy poinformować bank, że planuje się wynajmowanie nieruchomości jako mieszkanie terminowe, czy można sugerować, że będzie to zwykła inwestycja kapitałowa?

Czy istnieją alternatywy dla znanych dużych banków, w których można uzyskać wiarygodny kredyt na lepszych warunkach?

Czy i ile sami zainwestujemy, zostanie omówione później. Najpierw chcielibyśmy wiedzieć, czy zasadniczo możliwe byłoby uzyskanie takiego kredytu. Oboje nie mamy długów, nie byliśmy nigdy w Biurze Informacji Gospodarczej, jesteśmy finansowo niezależni. Z góry dziękuję.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Kamamachn,

nie znam się na branży.
Konkurencja w przypadku wynajmu na termin nie będzie łatwa.

Jeśli naprawdę chcesz zrealizować swoje plany, sugeruję
nie informować banku o wynajmie na termin.

Na pytanie, mieszkanie jest od czasu do czasu używane przez partnera, Ciebie
i przyjaciół. Późniejsze podnajem jest również możliwy.

Jednak te przychody z najmu nie są uznawane jako dochód wobec banku.
Wówczas może być trudno założyć spółkę z o.o. dwuosobową, aby generować wydatki (kredyt na mieszkanie)
i dochody (wynajem na termin).

Czy to właściwa droga dla dyrektora zarządzającego spółką z o.o. i agenta nieruchomości, aby zająć się taką romansidłą?
Reputacja łatwo może zostać zniszczona!

Napisany przez Lars04
Kiedy zostaniesz zapytany, czy mieszkanie jest również czasami używane przez partnera, Ciebie i przyjaciół. Późniejsza podnajem jest również możliwy.

Tak samo myślę, że wszyscy inni zadają tylko dziwne pytania. Chodzi tylko o to, aby dostać kredyt, bankowi nie przeszkadza, co się dzieje w nieruchomości, o ile raty są regulowane. Kupując nieruchomość nawet agent nieruchomości nie zadaje pytań.

Napisany przez kamamachn

Jeśli naprawdę chcesz podjąć swoje działanie, zalecam nie podawać bankowi wynajmu jako mieszkania na terminowe pobyty.

Jeśli zostaniesz zapytany, powiedz, że mieszkanie jest od czasu do czasu używane przez partnera, ciebie i przyjaciół. Późniejsze podnajemowanie jest również możliwe.

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź.

Jeśli zgłoszę prywatne użytkowanie, bank z pewnością zapyta, dlaczego chcę nabyć mieszkanie poprzez spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. To nie miałoby sensu, chyba że zakładałbym, że stanę się niewypłacalny i spółka z o.o. pójdzie na upadłość.

Cytat od Martin79HN

Dochody z najmu nie będą wtedy uważane za dochód wobec banku.

Tak też sądzę.

Cytat od Martin79HN

Jednak utworzenie spółki zatrudniającej dwie osoby w celu generowania wydatków (kredyt na mieszkanie) i dochodów (wynajem na terminowe pobyty) byłoby trudne.

Rozumiem, że mówisz o banku? Wydatki i dochody generowane są przez działalność gospodarczą. Przypuszczam, że chodzi ci o to, że nie mogę tego powiedzieć bankowi, jeśli zgłoszę prywatne użytkowanie.

Dlatego zastanawiam się, czy nie lepiej zadeklarować to jako inwestycję kapitałową, którą można od razu wynająć. W ten sposób byłoby jasne, dlaczego transakcja odbywa się poprzez spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością.

O ile zrozumiałem, nie powinno sprawić to bankowi żadnej różnicy, czy dochody generowane byłyby przez stałych najemców, podróżnych (wynajem na wakacje, AirBnB) czy prostytutki.

Napisany przez 2tneub
Generalnie musisz pamiętać, że mimo założenia spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, musicie podpisać prywatną kaucję. Kwestia upadłości nie stanowi więc dla banku przeszkody, ponieważ posiada on zabezpieczenie w postaci nieruchomości i waszej kaucji. W przypadku naszej spółki deweloperskiej banki naszych partnerów również wymagają minimalnego wkładu własnego. W przypadku nieruchomości komercyjnych moim zdaniem wymagany kapitał własny jest wyższy niż w przypadku nieruchomości mieszkalnych. Nie mogę powiedzieć, czy jest to takie samo dla wszystkich banków. Pytanie brzmi, jak można zakwalifikować waszą nieruchomość. Jeśli zamierzalibyście sami korzystać z mieszkania jako osoby prywatnej, musielibyście generować dochód z najmu, ponieważ są to dwa różne przedmioty prawne. Jeśli spółka z ograniczoną odpowiedzialnością chce wykorzystywać pomieszczenia jako biura, bank będzie już mieć uzasadnione zainteresowanie tym, jak spółka z ograniczoną odpowiedzialnością zamierza zarabiać pieniądze (zdolność do obsługi kapitałowej). Bez względu na to, jak to obrócisz, będziesz musiał deklarować dochody.
Ponadto należy zauważyć, że nie każde mieszkanie może być wykorzystywane na przykład jako pensjonat/kwatera wakacyjna itp. Przeczytałem kiedyś raport z regionów turystycznych nad morzem, gdzie podejmowano działania przeciwko krótkoterminowym wynajmom (kwatera wakacyjna) w czystych dzielnicach mieszkaniowych. Dlatego należy to wcześniej ustalić z miastem oraz wspólnotą mieszkaniową. W przeciwnym razie mogą szybko pojawić się problemy. Muszę przyznać, że jako sąsiad nie byłemby zachwycony ciągłym przychodzeniem i odchodzeniem różnych użytkowników.
Wątpię również, że panie chciałyby zajmować się typowymi obowiązkami najemcy, takimi jak sprzątanie klatki schodowej, odśnieżanie, wystawianie pojemników na śmieci itp. Na temat sprzątania mieszkania zbyt mało się znam.
Jeśli jednak chcecie się za to zabrać, zalecam sprawdzenie reakcji banku na pierwszej rozmowie, gdy wspomnisz o planach. Jeśli od razu wycofają ręce, przejdź do następnego i opowiedz o pensjonacie i kwaterze wakacyjnej.

Napisany przez kamamachn
Jeśli dobrze rozumiem, istnieją dwie możliwości:

1. Jeden z nas bierze prywatny kredyt, samodzielnie odpowiada za nieruchomość i deklaruje chęć jej prywatnego nabycia jako inwestycji kapitałowej. Tutaj nie można uwzględnić dochodów z wynajmu.

2. Wkładamy kredyt przez naszą spółkę UG i deklarujemy użytek komercyjny. Dochody z najmu są uznawane za przychody.

Która z tych dwóch opcji jest bardziej obiecująca?

Rozumiemy, że nieruchomość musi być do tego odpowiednia. Jesteśmy dobrze poinformowani o przepisach dotyczących działalności gospodarczej oraz prawa budowlanego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata