Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Założenie firmy offshore i oszczędzanie podatków.

Napisany przez MrOff
Witam wszystkich najpierw. Jestem nowy na forum i mam kilka pytań dotyczących zakładania firm offshore. Mam nadzieję, że forum pomoże mi zdobyć jasność.

Chciałbym założyć firmę za granicą w przyszłym roku, aby oczywiście móc oszczędzać podatki w Niemczech. Najprawdopodobniej zdecyduję się na Hongkong i założę konto bankowe w Niemczech, mam oczywiście niemiecki adres zameldowania, więc nie powinno to stanowić problemu. A jeśli tak, to po prostu zdecyduję się na zagraniczne konto bankowe. Powodem założenia firmy w Hongkongu jest tańsza opcja niż założenie firmy w Niemczech, gdzie trzeba mieć początkowy kapitał w wysokości 25000€, a do tego dochodzą jeszcze podatki od działalności gospodarczej i wiele innych opłat. W zależności od tego, ile się zarabia, od zarobionych powyżej 200 000€ w Niemczech płaci się podatek od bogatych, a to oznacza, że odzyskuje się ponad 60% zysku: 200 000 € odchodzi bezpośrednio do urzędu skarbowego (chcę powiedzieć, że to 64% podatek od bogatych, nie jestem całkiem pewien), czyli 128 000 € można ładnie oddać na Finansamt, a za swoje trudy można zachować tylko 72 000 €. Dlatego według moich obliczeń opłacalne jest założenie firmy za granicą od 30 000 zysku rocznie! Oczywiście oczywiste jest, że trzeba płacić podatki w Niemczech, ale trzeba wtedy zapłacić tylko 27,365%, czyli 54 730 € podatku od osób prawnych, więcej nie jestem świadom, więc więcej w twojej kieszeni jest 73 270 €.

Moje pytania dotyczące zakładania firm offshore:

1. Co stanie się z moim PRAWO JAZDY, jeśli wypiszę się z Niemiec, czy Niemcy muszę koniecznie opuścić? (Tylko teoretycznie, nie chcę opuszczać Niemiec)

2. Jeśli zakładam firmę offshore w kraju, w którym nie obowiązuje obowiązek prowadzenia księgowości, ale jestem obywatelem niemieckim i płacę podatki w Niemczech, czy muszę wtedy prowadzić księgowość?

Jeśli tak, to jak złożyć deklarację podatkową w Niemczech? Czy muszę podać, jakie produkty sprzedaję, czy mogę ogólnie powiedzieć, że suplementy diety i kosmetyki, czy to wystarczy? (Więc o tak, w Hongkongu obowiązuje prowadzenie księgowości, ale nie we wszystkich krajach, więc chciałbym to też wiedzieć, zastanawiając się nad założeniem firmy w kraju spoza UE, gdzie nie obowiązuje obowiązek prowadzenia księgowości, aby oczywiście zaoszczędzić mnóstwo pracy)

Czy Urząd Skarbowy chciałby zobaczyć wyciągi z mojego zagranicznego konta bankowego? Czy płacić po prostu wyliczoną przeze mnie sumę jako podatki, jeśli zdecyduję się na kraj, gdzie nie ma obowiązku prowadzenia księgowości? Pomyślałem, że po prostu zrobię rodzaj rachunku zysków i strat i to będzie wystarczające.

Ponieważ Hongkong zawarł umowę, Niemcy są informowane przez CRS, czyli automatyczną wymianę informacji. I znają obrót mojego konta za granicą

Według mojej wiedzy jest takie powiadomienie:
> Posiadacz konta
> Numer konta
> Numer podatkowy
> Obrót z numeru konta z całego roku, ale bez szczegółów, skąd pochodzą przelewy. Czyż nie?

Tak przeczytałem z innych źródeł. A zawsze na końcu roku, 01.01.2017, zatem! Wówczas również będzie podany cały osiągnięty obrót. Dla ułatwienia zrozumienia załóżmy, że wynosił okrągłe 30 000 € rocznie, ponieważ dopiero powyżej tej kwoty, według moich obliczeń, zakładanie firmy offshore miałoby jakikolwiek sens.

W Niemczech musiałbyś wtedy zapłacić tylko 27,365% podatku od osób prawnych, czyli 8209,50 € dla Finanzamt, plus oczywiście jeden raz założenie firmy offshore + konta bankowego około 2500,00 €
potem tylko około 500 opłat za prowadzenie konta bankowego rocznie. Poza tym nie ma innych opłat, jeśli jestem dobrze poinformowany, lub usług, takich jak przelewy itp., które pobierane są przez banki. Ale to już nie ma nic wspólnego z podatkami, ale są to koszty firmowe.
Czy to, co tu piszę, jest poprawne, jeśli nie, proszę, abyście mnie pouczyli i poprawili, aby inni i ja nie mieli niewłaściwych informacji.

Ponieważ wybiorę konto bankowe w Niemczech, fiskus może po prostu zażądać danych bankowych i je otrzymać, przypuszczam, ponieważ europejskie banki raczej nie przestrzegają tajemnicy bankowej.

Czy byłoby rozsądne zdecydować się raczej na bank, który nie udziela fiskusowi szczegółowych danych konta, czyli bardziej przestrzega tajemnicy bankowej niż Niemcy? Pytam to nie z kryminalnym zamiarem, to jest moje prywatne zdanie
o ochronie prywatności, którą chciałbym wtedy wykorzystać, jeśli to działa. Dopóki organy otrzymują cały obrót, uważam to za w porządku. Ale organy nie muszą wiedzieć, na co wydaję pieniądze.

3. Jakie jest kryterium prowadzenia księgowości, czy to jest lokalizacja założonej firmy, lokalizacja banku, czy ma to związek ze staatsangehörigkeitem i muszę prowadzić księgowość, ponieważ odprowadzam podatki w Niemczech?

4. Czy zaleca się korzystanie z pośrednika przy zakładaniu firmy? Czy lepiej jest pojechać do Hongkongu i załatwić wszystko samemu?

5. Co osobiście myślicie o zakładaniu firmy offshore, czy osobiście również rozważylibyście założenie takiej firmy za granicą? Ponieważ wielu nieświadomych ludzi uważa, że firma offshore oznacza równoznacznie zatajenie podatkowe i jest nielegalna.

Czekam na waszą opinię. Dziękuję. Lieforry

Napisany przez MrOff
Zajrzałem nieco w koszty zagranicznych przelewów i dowiedziałem się, że są one bardzo drogie. Jeśli klienci z Europy przesyłają pieniądze za granicę do kraju spoza UE, generują się bardzo wysokie koszty, ale można porozumieć się z zagranicznym bankiem, że samemu pokryje się opłaty i nie będą one naliczane klientowi! Teraz pytanie, czy istnieją usługi zagraniczne, które pobierają małe opłaty lub jeszcze lepiej nie pobierają żadnych opłat? Ponieważ planowane są płatności w wysokości 50-100€, jeśli trzeba zapłacić około 10€ prowizji, to już dużo.

Napisany przez Lars04
Nie sądzę, że przekazy międzynarodowe są wykonywane bez dodatkowych kosztów, banki na pewno chcą na tym zarobić. Nawet w Niemczech istnieją opłaty za przelewy.

Napisany przez Marc33
Jeśli napisałeś wątek po przyjęciu suplementów diety:
Weź ich mniej w przyszłości.

W przeciwnym razie, lepiej zrezygnuj z tego podejścia. Na przykład, jak zamierzasz zarobić 200 tysięcy euro na sprzedaży pigułek, nie mając działającej księgowości ani systemów handlowych?
Albo dlaczego firma powinna mieć siedzibę podatkową w rajach podatkowych, jeśli zarządzasz interesem z Niemiec (bez prawa jazdy - albo co ma to wspólnego?)...

Napisany przez Mar
To bardzo interesujący pomysł, czy już znalazłeś rozwiązanie? Najlepiej skonsultować się z doradcą podatkowym, aby uzyskać szczegółowe porady. Kiedy kilka lat temu zaczynałem prowadzić własną działalność, również od samego początku miałem wsparcie doradcy podatkowego z Hamm. Było to ogromną ulgą mieć doświadczonego doradcę, do którego można się zwrócić. Doradcę podatkowego z Hamm https://www.ecandes.de zdecydowanie polecam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata