Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oświadczenie Sparkasse z 2008-10 Nie dotyczy transakcji zawieranych na odległość

Napisany przez thejoker
Cześć towarzysze,

w wątku doświadczeń często pojawia się powszechna informacja o pouczeniu oszczędności Sparkassen z lat 2008-2010, dlatego pomyślałem, że może sensowne jest zgromadzenie wszystkich informacji/wyroków dotyczących tego szczególnego pouczenia (które dotyczy wielu osób) w osobnym wątku (który nie ma 780 stron).
Mam nadzieję, że jest to zgodne z waszymi intencjami, w przeciwnym razie usuniemy to...

Chciałbym poznać wasze doświadczenia, jak zareagował bank na odwołanie, czy udało wam się osiągnąć ugodę, czy czekacie na rozprawę?

W czerwcu 16 roku złożyłem odwołanie i dotychczas otrzymałem tylko potwierdzenie otrzymania (z prośbą o cierpliwość). Odwołałem się bez prawnika.
Mój przypadek: viewtopic.php?p=128265

Najnowszy wyrok to chyba wspomniany tutaj
https://www.widerruf.info/allgemein/widerrufsjoker-olg-bamberg-knickt-widerrufsbelehrung-der-sparkassen-aus-20092010/
Czy ktoś może posiada bardziej szczegółowe informacje na ten temat?

Pozdrowienia.
thejoker

Re: Oświadczenie Sparkasse z 2008-10 Nie dotyczy transakcji zawieranych na odległość

Napisany przez Foxy
Cześć thejoker!
Fajnie, też jestem ciekawy recenzji....

Liseł

Napisany przez thejoker
Cześć Foxy,

wspaniale! Czy masz jakieś zetknięcie z nauką?

thejoker

Napisany przez Foxy
Mam również umowę obowiązującą z tamtego okresu. Bank nie zaakceptował odwołania... Termin w sądzie jeszcze nie został ustalony!

Napisany przez benre
Cześć,
jestem również zwolennikiem otwierania oddzielnego wątku. Wniosek o unieważnienie umowy WRB został przez mnie złożony w lutym, ale bank go nie zaakceptował. Aktualnie toczy się postępowanie sądowe w pierwszej instancji i czekam na termin rozprawy. Jak dotąd, z mojej wiedzy wynika, że wszystkie postępowania dotyczące WRB tutaj w Szlezwiku-Holsztynie zostały odrzucone. Jednak od wyroku BGH z 12.07.2016 roku znowu mam nadzieję, szczególnie jeśli chodzi o przypis. Czasami pojawiają się decyzje OLG, które zakończyły się korzystnie dla konsumenta. Najnowsze decyzje pochodzą z OLG Celle z 18.01.2016 roku, OLG Düsseldorf z 13.05.2016 oraz ostatnio z OLG Bamberg. Niestety trudno znaleźć (przynajmniej ja) wyroki, w których konsument przegrał, ale zdaje się, że już wielokrotnie taka sytuacja miała miejsce. Dlatego bardzo ciekawe byłoby dowiedzieć się, czy komuś udało się doprowadzić sprawę dotyczącą WRB aż do BGH.
Jestem zaciekawiony dalszymi doświadczeniami i wymianą informacji.

Napisany przez Foxy
Początkowo myślałam, że ze względu na aktualne wydarzenia musimy pogrzebać nasze marzenia dotyczące naszego planu WRB, czyż nie?!?!?!?

Napisany przez thejoker

Jeśli ktoś potrzebuje, cały tekst dotyczący OLG Bamberg jest dostępny tutaj.

To nie jest mój link i nie wiem, czy ta osoba chce to publicznie udostępnić. Jednak różne wyszukiwarki pokazują ten wynik. Ciekawe jest to, że w stopce strony o tej samej nazwie wymieniony jest doradca przedsiębiorstw o nazwie Dipl.-Sparkassenbetriebswirt. Być może warto podejść do tej strony z ostrożnością.

Cześć wszystkim,
tak, ostatni tydzień był dla nas trudny.
Najpierw miałem jeszcze nadzieję dzięki wyrokowi OLG Bamberg:

viewtopic.php?p=137045
Następnie jednak przyszła decyzja BGH:
Choć mi się to nie podoba i nie mogę tego zrozumieć, muszę to chyba zaakceptować. WRJ dla mnie na razie umarł. Być może ktoś teraz zaskarży specjalnie paragraf Finanzierte Gschäfte, co doprowadzi do nieważności WRB. Odwołanie się do wzorca, na szczęście, już nie wchodzi w grę, ze względu na przypis.
W związku z tym, jak to wpłynie na Wasze bieżące postępowania? Czy pozwałyście tylko z powodu zamieszania związanego z przypisem, czy też macie już coś dotyczące Finanzierte Geschäfte w pozwie? Jeśli nie, czy możecie to jeszcze zmienić? Czy ma sens?
Dobrego początku tygodnia!
thejoker

Napisany przez benre
Cześć,
więc w pozwie mieliśmy białą przestrzeń za 2 tygodnie i przypisy dolne. Pewnie teraz można to zapomnieć!? Myślę, że sekcja dotycząca finansowanych transakcji to praktycznie jedyna możliwość, jaka nam pozostała. W przeciwnym razie trzeba jak najszybciej właściwie zakończyć umowę (po dziesięciu latach i 6 miesiącach przy wiązaniu z oprocentowaniem na 15 lub 20 lat) i zaciągnąć kredyt z opcją forward, co o tym myślicie?

Napisany przez thejoker

Cześć,
We wniosku o wytoczenie sprawy mieliśmy białą przestrzeń za 2 tygodnie i przypisy dolne. Obie te rzeczy można teraz zapomnieć!? Myślę, że rozdział o sfinansowanych transakcjach jest praktycznie jedyną możliwością, która pozostała.

No, poczekajmy. Nie podejmę już żadnych kolejnych kroków. Raczej uważam, że bank wkrótce przyjdzie i powie: nie można.

Cytat od benre
W każdym razie, wydaje się, że jak najszybciej trzeba złożyć właściwe wypowiedzenie (po dziesięciu latach i 6 miesiącach przy okresie wiązania 15 lub 20 lat) i podpisać zobowiązanie do przyszłego kredytu lub co o tym myślicie?

Najszybciej możemy wyjść z umowy w grudniu 2020 r., więc na razie nie zaczniemy jeszcze żadnych nowych zobowiązań. Być może Trump wygra wybory i w 2020 roku ludzkość już nie będzie istnieć. Tak wiele może się wydarzyć.
thejoker

Napisany przez 3eugh
Oto gdzie się to kontynuuje: Joker odwoławczy - doświadczenia

Nie ma sensu, że znów są otwierane nowe wątki dotyczące WRJ. Wątek Doświadczenia służy do wymiany doświadczeń. Jeśli ktoś czuje się wykluczony z powodu zbyt złożonych dyskusji, chętnie napiszcie miły komentarz na ten temat. Myślę, że zostaniecie wysłuchani.

Moim skromnym zdaniem, dyskutowanie tutaj równolegle ma niewiele sensu, ponieważ osoby z największym doświadczeniem (w tym także o tle prawniczym, a nawet adwokaci) prawdopodobnie nie będą mieć czasu czytać innych wątków, nie mówiąc już o pisaniu.

Mam nadzieję, że zrozumiecie, dlatego zamykam ten wątek tutaj. Dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata