Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Działka z zezwoleniem na budowę

Napisany przez M4rvin
Cześć!
Właśnie zapytałem telefonicznie o działkę. Właściciel poinformował mnie, że dla działki zostało wydane pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego z piwnicą, parterem i poddaszem użytkowym, łączna powierzchnia mieszkalna: 145 m2.
Co dokładnie oznacza to pozwolenie? Czy teraz mogę zbudować tylko taki Dom? W zasadzie chcieliśmy Dom (ewentualnie Dom gotowy) o maksymalnej powierzchni 120 m2, aby otrzymać dofinansowanie LABO...
Z góry dziękuję
Marvin

Napisany przez Finanzspezi
Cześć!
Mająca miejsce decyzja o pozwoleniu na budowę oznacza, że jeśli kupisz działkę, możesz rozpocząć budowę w zatwierdzonym kształcie bezpośrednio (najlepiej po przekazaniu własności).
Jednak nie jest to konieczne.
Jeśli Twój wymarzony Dom jest w dużej mierze zgodny z istniejącym i zatwierdzonym planem, warto rozważyć złożenie wniosku o zmianę planu. Urząd musi oczywiście przeprowadzić ponowną analizę, ale jest to łatwiejsze, szybsze i tańsze niż składanie zupełnie nowego projektu budowlanego, ale oczywiście również to jest możliwe.
Ogólnie rzecz biorąc, jest to korzyść, jeśli ten plan jest dla Ciebie użyteczny. W przeciwnym razie z Twojego punktu widzenia nie podnosi ani nie obniża wartości (lub ceny zakupu).
Pozdrawiam

Napisany przez M4rvin
Dzięki za informację!
Teraz już to sprawdziłem i teraz wiem dlaczego jest tak tanie za 400€/m2. To jest swoisty L... nie mam pojęcia, jak można tam zbudować Dom! ?

Napisany przez Hanomag

W zasadzie to korzyść, jeśli ta plan jest dla Ciebie użyteczna. W przeciwnym razie z Twojego punktu widzenia ani nie zwiększa, ani nie zmniejsza wartości (lub ceny zakupu).
Pozdrowienia

Z punktu widzenia kupującego może nie, ale poprzedni właściciel wydał ładną sumę na planowanie i uzyskanie zgody, i naturalnie chce odzyskać ją z powrotem poprzez cenę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata