Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy Schufa Basisscore nagle mocno spadł?

Napisany przez SuperMeyer
Cześć, moje Schufa Basisscore zawsze był powyżej 99% (99,2-99,3). Do tej pory zawsze płaciłem rachunki i raty terminowo. Teraz zalogowałem się ponownie na stronie Schufy i zauważyłem, że mój Basisscore spadł nagle do 96?! Nie mam jednak pojęcia dlaczego, nic się wyjątkowego nie stało w międzyczasie. Czy mogę jakoś dowiedzieć się, dlaczego ten wynik spadł? Poprosiłem teraz o bezpłatne sprawdzenie informacji o sobie, czy będę mógł to zobaczyć tam? Dziękuję.

Napisany przez Daukind
Zmieniłeś adres zamieszkania? Zapytania o kredyt?
Nikt nie będzie w stanie precyzyjnie powiedzieć dlaczego Twój wynik spadł

Cześć,
nie, nie przeprowadziłem się, również nie złożyłem żadnych wniosków kredytowych. Mam tylko jedno możliwe wyjaśnienie, otóż około roku temu założyłem konto online w Postbanku, gdzie miałem debet w wysokości 500 euro i często go dosyć mocno wykorzystywałem. Czasami miałem więcej niż 500 euro debetu (tylko niewielkie kwoty), około -520 lub maksymalnie -530, ponieważ nie spłacałem konta na czas. Szczerze mówiąc, nie zastanawiałem się nad tym zbyt wiele i zawsze później to spłacałem. Krótko po tym Postbank wysłał mi informację, że zwiększa mój debet do 1000 euro (bez mojego wniosku). No cóż... ale czy Postbank zgłosił każdą przekroczenie limitu 20 lub 30 euro do Biura Informacji Kredytowej?? W takim razie po prostu nie powinni tego zapisywać lub powinni mi napisać, abym uregulował swoje saldo... Ale mimo to moje debet został zwiększony. Czy taki ekstremalny spadek wyniku kredytowego z powodu tej historii jest możliwy?

Napisany przez BenniG
Czy korzystanie z debetu czy przeładowanie go nie ma wpływu na Twoje informacje w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa).
Z kolei otwarcie konta tak - rok nie jest wystarczający, żeby uznać to za trwały związek biznesowy.
Ustanowienie debetu jest w zasadzie postrzegane przez Biuro Informacji Gospodarczej jako kredyt.
Jeśli poziom debetu jest bardzo niski, to Biuro Informacji Gospodarczej sądzi, że Twoje dochody są niskie (3-krotność miesięcznych dochodów).

Hmmm tak, być może to dlatego, że teraz mam drugie konto? No cóż, ale z drugiej strony nie jest to chyba zabronione. Ale debet został mi zaoferowany dobrowolnie przez Postbank, nie musiał być dla mnie. Ponadto jestem jeszcze studentem, więc myślę, że limit debetu w wysokości około 500 euro powinien wystarczyć. Dziwne w każdym razie... nie mam żadnych innych rachunków/notyfikacji. Jestem trochę zszokowany, że wynik spadł tak drastycznie. 96% to nie jest zbyt dobry wynik według Google, prawda? A co z nowymi umowami (telefon itp.), czy mogę już teraz mieć problemy?

Napisany przez BenniG
96% nadal jest dobrą wartością. Nie powinieneś mieć żadnych problemów.

No cóż, 96% zgodnie z Twoim stwierdzeniem wciąż jest dobrą oceną, chociaż znacznie gorszą niż 99,3. Ale kto mi powie, że mój wynik nie spadnie jeszcze bardziej i nagle będzie wynosił 93% lub jeszcze mniej? Bardzo dziwne, w każdym razie złożyłem już wniosek o informację, przynajmniej muszę najpierw dowiedzieć się, jaki jest problem.

Napisany przez BenniG
Możesz tu sobie trochę poczytać:

Jeśli wszystko pozostanie bez zmian, twój wynik powinien się nieco poprawić. Czy uda ci się wrócić do swojego wyniku 99,3 posiadając 2 konta, pozostaje niewiadomą.

Napisany przez patte_ricke

Czy korzystanie z debetu czy też jego przekroczenie nie ma wpływu na rejestr SCHUFA.
Jednak otwarcie konta ma - 1 rok to nie jest jeszcze trwały związek biznesowy.
Ustanowienie debetu jest dla SCHUFA praktycznie traktowane jako kredyt.
Jeśli debet jest również tak niski, SCHUFA zakłada niskie dochody (3-krotne miesięczne dochody).

Postbank NIE przekazuje informacji o debecie do SCHUFA. Dlatego ta wypowiedź jest totalnie bez sensu! w kontekście 3-krotności dochodu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata