Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt dla samotnie wychowujących dzieci.

Napisany przez Lucia88
Cześć wszystkim,
Mam 28 lat i jestem samotną matką prawie 10-letniej córki.
Od kilku miesięcy jestem rozdzielona od ojca i obecnie mieszkam z córką w dawnej wspólnej mieszkaniu.
Teraz chciałabym się przeprowadzić z córką. Sytuacja mieszkaniowa w okolicy jest bardzo napięta. Na jedno mieszkanie w wymarzonym miejscu wpływa około 50-200 podań.
Nie składałam jeszcze aktywnie podań, ale sądzę, że jako młoda samotna matka często wypadam gorzej.
Zastanawiam się teraz, czy nie byłoby łatwiej/rozważniej kupić mieszkanie.
Oto kilka danych:
Obecny czynsz (wszystko) wynosi 1200€ (płacę sama za 4-pokojowe mieszkanie, które jest zbyt duże dla nas), oszczędności miesięczne 500€.
Moje obecne wynagrodzenie to 3200€ netto przy 14 pensjach rocznych. Pracuję w dziale IT w dużej korporacji i obecnie jestem jeszcze 2 stopnie tarifowe poniżej celu i w programie wsparcia, więc moje wynagrodzenie w ciągu najbliższych 2 lat wzrośnie do co najmniej 3500€.
Do tego dochodzi alimenty w wysokości 370€ oraz zasiłek rodzinny w wysokości 190€.
W sumie obecne dochody wynoszą 3780€.
Nie mam żadnych kredytów, moja ocena w BIK wynosi 99,7%. Opieka nad dziećmi pochłania większą część budżetu miesięcznego, około 400€. Poza tym tylko zwykłe bieżące wydatki. Urlop opłacany jest z dodatkowych bonusów świątecznych i urlopowych.
Miejsce, które chciałabym, znajduje się między moim miejscem pracy a miejscem zamieszkania ojca dziecka. Istotne jest również, aby szkoła średnia dla mojej córki oferowała opiekę popołudniową.
Czynsze za mieszkania, które wchodzą w grę, wynoszą od 900 do 1200€/wszystko. Mieszkania do kupienia kosztują między 280 a 320 tys. €. Nie chciałabym i nie mogłabym wziąć więcej. Rata, jaką chciałabym płacić, to 1100€ za kredyt.
Oszczędziłam 20 tys. € kapitału własnego, moi rodzice mogliby dorzucić kolejne 20 tys. €. Powinno to wystarczyć na koszty dodatkowe.
Co sądzą eksperci tutaj?
Czy warto kontynuować myśli o zakupie? Czy bank udzieliłby mi kredyt jako samotnej matce na wymienionych warunkach? Czy macie jakieś dodatkowe wskazówki, których do tej pory nie wzięłam pod uwagę?
Jestem naprawdę wdzięczna za każdą sugestię i radę.
Pozdrowienia
Lucia

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
Myślę, że Twoja sytuacja wyjściowa jest dość dobra. Opłaty dodatkowe możesz pokryć z własnych środków, a jeśli Twoi rodzice jeszcze dołożą coś do tego, dzięki niższemu wskaźnikowi obciążenia kredytowego nawet otrzymasz dość dobre oprocentowanie. To, że jesteś samotnie wychowującym dzieckiem, nie powinno odgrywać dużej roli, wręcz jest to raczej zaleta, ponieważ w innych rodzinach główny żywiciel musi utrzymać partnera oraz dziecko(a) z tej kwoty. (Myfinansowaliśmy kwotę prawie 120 000 EUR przy 100% wskaźniku obciążenia kredytowego, zarabiając 3 500 EUR netto + 1 018 EUR zasiłku rodzinne)
W tej chwili nie widzę żadnych problemów i myślę, że możesz śmiało uderzyć w stół, najlepiej skorzystaj z dobrej koncepcji finansowania, ale na pewno specjaliści jeszcze coś doradzą.

Napisany przez NaTwoim13
To byłby lekkomyślny pomysł, gdybyś wynajął zamiast kupił. Obecna sytuacja - jak słusznie opisał Herrmueller - jest całkiem dobra, a nawet powiedziałbym doskonała.
Warto sprawdzić, czy dostępne są pożyczki pracodawcy i/lub środki finansowe od państwa.

Napisany przez Bitte
Mieszkanie własnościowe zawsze jest dobre, ale należy dokładnie przemyśleć, gdzie chce się je kupić i jakie powinno mieć udogodnienia, w tym garaż lub miejsce parkingowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata