Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prawo do dodatków Riester w przypadku pracy dorywczej

Napisany przez Reini1972
Cześć, mam następujące pytanie:
Moja żona była normalnie ubezpieczona społecznie przez ostatnie lata i dlatego była bezpośrednio uprawniona do ulg związanych z jej zawartą umową Riestera. Ponieważ zawsze wpłacała wymaganą składkę minimalną, zawsze otrzymywała pełne wsparcie (154 € podstawowej ulgi + 2 ulgi dla dzieci po 300 € każda).
Od 01.01.2017 roku zrezygnuje z pracy i będzie tylko gospodynią domową.
Ponieważ wraz z tym kończy się obowiązek ubezpieczenia społecznego, traci się również bezpośrednie uprawnienie do ulg Riester.
Nie istnieje również pośrednie uprawnienie, ponieważ ja nie mam umowy Riester.
Teraz istnieje możliwość powrotu do grona uprawnionych osób poprzez pracę dorywczą, w której nie jest składany wniosek o zwolnienie z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego.
Moje pytanie brzmi teraz: czy ta praca dorywcza musi być wykonywana przez cały rok, czy wystarczy już miesiąc pracy dorywczej objętej obowiązkiem ubezpieczenia emerytalnego w 2017 roku, aby otrzymać pełne wsparcie dla Riestera (pod warunkiem wpłacenia składki minimalnej).
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia, Reini

Re: Prawo do dodatków Riester w przypadku pracy dorywczej

Napisany przez EasyD
Miesiąc wystarczy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata