Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Canada Life - stałe ubezpieczenie na życie z ryzykiem

Napisany przez Blackbird08
Cześć wszystkim,

Mój pośrednik polecił mi Canada Life jako ubezpieczenie na życie dla mojej dziewczyny ze względu na niewielką lub niewidoczną różnicę między kwotą netto a brutto.

Ten dostawca jest dość nowy na rynku, a koncepcja stałej kwoty (brutto = netto) nie jest dla mnie do końca jasna. Kwota brutto służy do kompensowania odpowiednich spadków dochodów, na przykład w okresie niskich stóp procentowych, poprzez podwyżki składek do maksymalnie kwoty brutto. Na przykład w przypadku Hannoverschen kwota brutto jest o ponad 300% wyższa niż składka netto.

Jak Canada Life radzi sobie bez tej kwoty zabezpieczającej lub rezerwy? Czy jest wiarygodna? Nie należy do żadnego funduszu zabezpieczenia, co oznacza, że mimo solidnej matki firmowej mogę zostać z pustymi rękoma w przypadku bankructwa? W niektórych testach (Focus Money) wypada całkiem dobrze.

Nie jestem pewien, czy można zaufać Canada Life, która jest irlandzką firmą. W internecie trudno znaleźć opinie.

Dziękuję za wasze opinie na temat Canada Life.

Napisany przez MagicMike
Więc na razie nie ufać.

Napisany przez uwehaensch

Nie ufaj od razu.

Ach ja, i dlaczego?

Cześć wszystkim,
Ten dostawca jest dosyć nowy na rynku, a koncepcja stałej kwoty (kwota brutto = kwota netto) nie jest dla mnie do końca jasna. Kwota brutto służy do zrekompensowania odpowiednich strat w dochodach, na przykład w okresie niskich stóp procentowych poprzez podwyżki składek do maksymalnej kwoty brutto. W przypadku Hannoversche różnica między kwotą brutto a netto wynosi na przykład ponad 300%.
Jak Canada Life radzi sobie bez tej kwoty zapasowej lub marginesu? Czy jest godna zaufania? Nie należy do żadnego funduszu gwarancyjnego, co oznacza, że mimo solidnego matczego przedsiębiorstwa w razie niewypłacalności mogę zostać z pustymi rękami? W niektórych testach (Focus Money) wypadła całkiem dobrze.
Nie jestem do końca pewien, czy można zaufać Canada Life, która jest irlandzką firmą. W internecie trudno znaleźć opinie.
Dziękuję za Wasze osądy na temat Canada life.

Firma Canada Life stoi na bardzo solidnych fundamentach, lepiej niż niektórzy niemieccy ubezpieczyciele na życie. Canada Life działa na rynku od dłuższego czasu.
Nie zrozumiałeś pochodzenia kwoty netto. Wynika ona z zaksięgowania (= natychmiastowa zniżka) nadwyżek w kwocie brutto. Jeśli nadwyżki w przyszłości będą znacząco mniejsze niż prognozowane, to faktycznie ubezpieczyciel może podnieść kwotę netto. W przypadku Canada Life nie ma dla Ciebie nadwyżek, składki są obliczone bez tych dodatków. Dzięki temu Canada Life postępuje identycznie w przypadku ubezpieczenia od chorób zawodowych. Wątpliwe jest, czy kalkulacje Hannoverscher i innych są bardziej solidne niż te Canada Life.

Napisany przez Blackbird08
Jeśli miałbym pozwać ubezpieczyciela, czy musiałbym to zrobić w Irlandii?
Czy coś wiadomo na temat wskaźnika akceptacji? Bo na popularnych portalach porównawczych nie jest on dostępny...

Może to pomóc i odpowiedzieć na Państwa pytania (również dotyczące bezpieczeństwa i zabezpieczeń).
https://www.canadalife.de/mc-downloa...1GBQVTB!Datei)

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli musiałbym pozwać ubezpieczyciela, czy musiałbym to zrobić w Irlandii?

Nie, nie martw się. Zasada dotycząca właściwości sądowej jest, że w przypadku gdy Ubezpieczający (to znaczy ty) mieszka w Niemczech, to właściwy jest sąd w Niemczech.

Napisany przez FragHarry
Cześć wszystkim,

Mój pośrednik polecił mi Canada Life jako ubezpieczenie na życie dla mojej dziewczyny ze względu na niewielką lub znikomą różnicę między kwotą netto a brutto.

Dostawca ten jest dosyć nowy na rynku, a koncepcja stałej kwoty (brutto = netto) nie jest dla mnie do końca jasna. Kwota brutto ma służyć do równoważenia ewentualnych strat dochodów, na przykład w okresie niskich stóp procentowych, poprzez zwiększanie składek do maksymalnej kwoty brutto. Na przykład w przypadku Hannoversche różnica między składką brutto a netto wynosi niemal 300%.

Jak poradzi sobie Canada Life bez tej rezerwy lub elastyczności? Czy jest godna zaufania? Nie należy do żadnego funduszu gwarancyjnego, co oznacza, że mimo solidności macierzystego przedsiębiorstwa mogę zostać z niczym w przypadku bankructwa? W testach (Focus Money) radzi sobie całkiem nieźle.

Nie jestem do końca pewny, czy można ufać Canada Life, która jest irlandzką firmą. W internecie trudno znaleźć opinie.

Dostawca sam w sobie nie jest aż tak nowy, funkcjonuje już od pewnego czasu. Ponieważ zawierasz umowę w Niemczech, ewentualny proces sądowy miałby miejsce tutaj. Niemniej jednak, nie sądzę, abyś miał się tego obawiać, ponieważ mimo że nazwa tej firmy nie jest tak znana w Niemczech, ubezpieczyciel istnieje od dłuższego czasu - łatwo to sprawdzić, po prostu googlując firmę. Jeśli jednak czujesz się niepewnie i szukasz czegoś innego, mogę polecić Ci tę ofertę. Same ubezpieczenie na życie ryzyka jeszcze nie było dla mnie konieczne, ale wydaje mi się, że warunki są całkiem przyzwoite.

Canada Life stoi na bardzo solidnym fundamencie, lepszym niż niektórzy niemieccy ubezpieczyciele na życie. Canada Life działa na rynku od dłuższego czasu.

Nie zrozumiałeś pochodzenia składki netto. Wynika ona z rekompensaty (= natychmiastowy rabat) nadwyżek odliczanych od składki brutto. Jeśli zyski w przyszłości będą znacznie mniejsze niż prognozowano, ubezpieczyciel faktycznie może podnieść składkę netto. W przypadku Canada Life nie ma dla Ciebie żadnych nadwyżek, składki zostały zabezpieczone bez takich obliczeń. Canada Life stosuje takie podejście również w przypadku ubezpieczenia OC zawodowego. Wątpliwe, czy obliczenia Hannoversche i innych są bardziej solidne niż obliczenia Canada Life.

Myślę, że ogólnie nie są to zła decyzja. Pod względem ich rentowności, warunki jeszcze nie zostały przeze mnie przeanalizowane. To na co zwróciłbym jeszcze uwagę.

Ale jeśli nie jesteś pewien i szukasz czegoś innego, mogę polecić Ci ten pakiet. Owszem, jeszcze nie byłem zmuszony skorzystać z ubezpieczenia na życie, ale moim zdaniem warunki wydają się dość dobre.

Jakie warunki? Przecież w ogóle nie znasz ich dla pytającego.

Napisany przez Hagiman2000
Nie pamiętam, która to była polisa, ale chyba ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Canada Life była zdecydowanie najgorsza, wypłaciła zaledwie 27,7%.

https://www.spiegel.de/wirtschaft/service/berufsunfaehigkeitsversicherung-vergleich-von-test-stiftung-warentest-und-focus-money-a-1047662.html

Zatem jak dobra jest polisa, jeśli w razie potrzeby nic nie dostanę? Polisę otrzymuje niecałe trzecie ubezpieczonych. Natomiast w przypadku Condor Versicherung prawie każdy. Mimo że Canada Life może być najtańszym ubezpieczeniem (było również najtańsze w porównaniu na portalu), to jeśli każdy euro składki miesięcznej, który wpłacam, jest zbyt wysoki. Wtedy ubezpieczenie moim zdaniem nie jest warte nawet papieru, na którym jest wydrukowane.

Od tego czasu, Canada Life Insurance jest dla mnie odpadkiem. Potrzebuję ubezpieczenia, które w razie potrzeby faktycznie wypłaci odszkodowanie, chętnie zapłacę za to trochę więcej.

Nie pamiętam, o jakie ubezpieczenie chodziło, chyba o ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. Wydaje mi się, że Canada Life wypłacała najmniej, bo tylko 27,7%
https://www.spiegel.de/wirtschaft/ser...a-1047662.html
Więc jakie to jest dobre ubezpieczenie, jeśli w razie potrzeby nic nie dostanę. Nawet niecała trzecia część ubezpieczonych otrzymuje sumę ubezpieczenia. Natomiast w przypadku ubezpieczenia Condor prawie każdy to dostaje. Nawet jeśli Canada Life jest tania (była również najtańszym ubezpieczeniem na portalu porównawczym), jeśli każdy euro składki miesięcznej jest za dużo, który wpłacasz. W moich oczach takie ubezpieczenie nie jest warte nawet papieru, na którym zostało wydrukowane.
Od tamtego czasu Canada Life jest poza moim zasięgiem. Potrzebuję ubezpieczenia, które w razie potrzeby wypłaci odszkodowanie, więc chętnie zapłacę trochę więcej.

Wyraźnie nie masz dużo wiedzy i nie znasz ani historii ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy w CL, ani powstania wspomnianej statystyki. Najpierw dowiedz się, jak dokładnie powstała ta statystyka, kiedy w ogóle wystąpiły przypadki niezdolności do pracy w Canada Life i przede wszystkim, jakie znaczenie ma taka statystyka. Twierdzenie, że nie otrzymuje nawet jedna trzecia ubezpieczonych sumy ubezpieczenia, jest kompletnym absurdem.

Napisany przez Hagiman2000
@uwehaensch
Brzmi niemal jakbyś był agentem ubezpieczeniowym CL, patrząc na to, jak osobiście czujesz się zaatakowany.
Przynajmniej podałem liczby, fakty i źródło.
Statystyka, w której CL wypada źle, więc nie ma znaczenia.
Mam więc zrozumieć, dlaczego CL wypadło tak źle (dla mnie brzmi to podejrzanie jak wymówka)?
Statystyka mówi, w ilu przypadkach ubezpieczeń zostały wypłacone świadczenia ofiarom. Dlaczego mam to jako potencjalny klient ubezpieczeń wiedzieć? To jedno z najważniejszych kryteriów ubezpieczenia.
Nawet jeśli obiecuje się mnóstwo świadczeń i oferuje niskie składki ubezpieczeniowe, to nic nie znaczy, jeśli ostatecznie za nic nie jest.
Gdzie są twoje fakty?
Tak, posunąłbym się nawet do stwierdzenia, że nie muszę znać się na tych sprawach. Tak samo jak głowa państwa nie musi znać się na wszystkich kwestiach, takich jak edukacja, finanse, wojsko, itp. Istnieją doradcy, którzy znowu bardzo dobrze znają się na tym obszarze i mogą doradzić w tej sprawie.
Tak samo jak istnieją agenci ubezpieczeniowi, doradcy ubezpieczeniowi, portale porównawcze ubezpieczeń, testy porównawcze itp., którzy jako zainteresowani odbierają mi pracę. To praca, której być może i tak nie mogłem bym wykonać.

@uwehaensch
Wydaje się, że jesteś agentem ubezpieczeniowym Canada Life, tak osobiście czujesz się zaatakowany.

nie, jestem agentem ubezpieczeniowym, miałem pozytywne doświadczenia z Canada Life w przypadku wystąpienia szkód (ciężkie choroby, zwolnienie z opłat w przypadku ubezpieczenia na wypadek trwałej niezdolności do pracy w związku z ubezpieczeniem emerytalnym itp.) i uważam, że Canada Life to bardzo solidny ubezpieczyciel. Ponadto znam się na problematyce wskaźników świadczeń (statystyka) i uważam, że tego rodzaju tabele i kolejności z różnych powodów są całkowicie mylące i nieistotne.

Cytat Hagimana2000
Więc mam się zatem dowiedzieć, dlaczego Canada Life wypadła tak słabo (wydaje mi się, że to podejrzanie brzmiące usprawiedliwienia)?

Nie, powinieneś najpierw dowiedzieć się o statystykach dotyczących wskaźników świadczeń, a konkretnie o ich powstaniu, pochodzeniu i porównywalności danych oraz ich istotności, zanim zaczniesz wierzyć w tabele w Fachmagazin Spiegel.

Cytat Hagimana2000
Statystyka mówi o tym, ile zdarzeń zostało zgłoszonych, a świadczenia zostały wypłacone.

Nie, tak może się wydawać, ale ogólnie rzecz biorąc statystyka nie mówi dokładnie tego.

Cytat Hagimana2000
Tak samo istnieją agenci ubezpieczeniowi, doradcy ubezpieczeniowi, portale porównawcze ubezpieczeń, testy porównawcze itp., którzy przejmują mnie jako potencjalnego klienta i oszczędzają mi pracę. Praca, której być może i tak nie mógłbym wykonać.

Pierwsze dwa tak, trzeci nie, a testy porównawcze - to bardzo zależy od tego, czy w ogóle jest co porównywać. W przypadku ubezpieczeń na życie jest to dość łatwe, ale wskaźnik świadczeń moim zdaniem nie jest odpowiednim kryterium wyboru. To samo dotyczy ewentualnych statystyk dotyczących czasu rozpatrywania przypadków świadczeń.
A, zupełnie nieprzejrzysta dla mnie statystyka Spiegla (również Morgan & Morgan nie jest tam o wiele lepszy) nie jest pomocna i może skupić uwagę na nieistotnych aspektach (i nie, cena nie jest jedynym decydującym czynnikiem, ale w przypadku ubezpieczeń na życie jest istotna ze względu na naturę i zasadę funkcjonowania produktu).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata