Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: UB, zabezpieczenie emerytalne i Deka Depot

Napisany przez Florian90
Cześć wszystkim,
od pewnego czasu z zainteresowaniem czytam posty na Waszym forum i zawsze cieszę się z fachowych odpowiedzi wielu członków. Aktualnie planuję zawarcie kilku ubezpieczeń i bardzo chętnie przyjmę kilka porad z forum. Ale najpierw kilka słów o mnie:
Mam 26 lat i jestem w drugim roku doktoratu z dziedziny nauk przyrodniczych. Moje stanowisko jest finansowane stypendium, co daje mi dużą swobodę w pracy. Jednak ponieważ nie jest to zatrudnienie, nie opłacam składek do ubezpieczenia emerytalnego i dlatego chciałbym zabezpieczyć się własnymi oszczędnościami. Ponadto od wielu lat chcę zawrzeć ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy (BU) i zostałem szybko skierowany przez znajomą do doradczyni finansowej. Ta poleciła mi Strategię Renty Podstawowej Nr 1 oraz Plan Oszczędzania i Zabezpieczenia Aachen Münchener. Musiałem podać kilka informacji o sobie, lat dwadzieścia kilka, brak wcześniejszych chorób, nawet nie mam lekarza rodzinnego, itp. Na moje pytanie pani zapewniła mnie, że nie jest to jeszcze umowa, i że otrzymam ją w ciągu kilku najbliższych dni. Ponieważ zawodowo zawsze staram się choć spróbować zrozumieć, co właściwie zawarłem, otworzyłem więc dwa dni temu kopertę i byłem naprawdę zszokowany. Faktycznie otrzymałem umowę, która była już nawet podpisana, więc mój wcześniejszy podpis był już ważny. Ponadto opłata za BU oraz oszczędzanie, biorąc pod uwagę moje dochody i stan zdrowia, wydała mi się zbyt wysoka, bo wszystkie kalkulatory online wskazały cenę za ubezpieczenie na niezdolność do pracy między 20 a 45 euro.
Przeszukując forum znalazłem wiele postów na temat tych dwóch pakietów ubezpieczeniowych i natychmiast wysłałem e-mailem odwołanie umów. Problem zdecydowania się zbyt szybko na proponowane umowy został dla mnie rozwiązany, jednak nadal pozostaję bez ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy oraz prywatnego funduszu emerytalnego. Czy ktoś ma może jakiś wskazówkę, jak znaleźć odpowiednią ofertę ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy w jednej z firm ubezpieczeniowych? Czy taki prywatny fundusz emerytalny w mojej sytuacji ma sens? Osobiście jeszcze nie zdecydowałem, czy po obronie doktoratu pójdę do służby publicznej, do biznesu czy podejmę własną działalność. Ponadto wszystkie moje oszczędności zostały ulokowane w Depozyty Deka, gdzie zauważyłem, że mimo że są one bardzo bezpieczne, to również są bardzo nierentowne. Też tutaj bardzo doceniłbym wskazówki. Moją dotychczasową koncepcją w tej sprawie było rozwiązanie depozytów i przekazanie pieniędzy na konto oszczędnościowe.
Mam nadzieję, że te informacje są wystarczające i dają Wam pogląd na moją sytuację. Cieszę się z każdej pomocnej wskazówki.
Pozdrowienia,
Florian

Re: UB, zabezpieczenie emerytalne i Deka Depot

Napisany przez uwehaensch
Zabezpieczenie ryzyka oraz oszczędzanie na emeryturę konsekwentnie oddzielić.
Wszystko, co ma związek z rentą bazową (= Rürup), na razie zapomnieć.
Znaleźć niezależnego maklera lub doradcę ubezpieczeniowego (z honorarium) i krok po kroku (upewniając się, że wszystkie kroki są przez Ciebie zrozumiałe i możliwe do zweryfikowania) znaleźć właściwe rozwiązanie.
Od teraz unikać DVAG i ich samozwańczych doradców finansowych.
Dać swoim znajomym jasny feedback na temat tego, co wspaniałego doradziła im ta doradczyni.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata