Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Standard Life / Rürup Riester, różne.

Napisany przez Frank-san
Witajcie drodzy forumowicze,

jestem nowym członkiem tego grona i chciałbym się krótko przedstawić:

Frank, 43 lata, zamieszkujący w Kolonii. Żonaty, bez dzieci. Zadaję teraz kilka pytań, mam nadzieję zrozumiałych i nieco uporządkowanych. Nie chciałbym zakładać różnych tematów, ponieważ chodzi o ogólną sytuację. Dlatego też może trochę rozwlekłe wypowiedzi.

Obecnie mam 3 filary, na których opiera się moja emerytura:
1. Mieszkanie własnościowe, zakupione w 2010 roku, spłacone w około 50% (aktualnie z oprocentowaniem 4% + sporadycznie maks. 5% spłaty dodatkowej)
2. Rürup / Riester (?) w Axa Pro Bav (Chance Invest), prowadzone od około 2005/2006 w ramach przekształcenia brutto do netto, około 200 € / miesiąc
3. Kapitałowa polisa Standard Life Freelax Swing z 2004 roku, dynamiczna, obecnie około 200 € / miesiąc, z okresem trwania 30 lat, czyli do 2034 roku. Obecna wartość wykupu to około 19 000 €.

Poniżej kilka pytań dotyczących poszczególnych punktów:

Dotyczące 2.| Byłem jednym z tych, którzy wtedy gonili za tym szaleństwem, aby przed rokiem x zawrzeć umowę w celu oszczędności podatkowych. W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć, czy na wyciągu rocznym widniała wartość wykupu / wartość umowy, albo oczywiście mogę się mylić. Albo była znacznie mniejsza w porównaniu ze Standard Life, czyli jakoś czterocyfrowa. JEŚLI jest dostępna, to jakie potencjalne potrącenia związane ze zwolnieniem podatkowym i opłatami manipulacyjnymi Axa są przewidywane? Czy w tej konfiguracji zaleca się uwolnienie go i zachowanie umowy?

Dotyczące 3.| Podobna historia jak w przypadku punktu 2. Raz rozmawiałem z Standard Life w zeszłym roku i wciąż mam w głowie, że umowa powinna być utrzymywana co najmniej przez 12 lat (więc do końca 2016 roku), ponieważ w ciągu tych 12 lat (jestem już stary ) opłaty manipulacyjne zostaną zakończone, a po nich wypłata będzie zwolniona podatkowo (?) Czy to się zgadza? Tutaj również pytanie, jakie potrącenia (Standard Life & Podatki) mogę się spodziewać w przypadku obecnej rezygnacji, czy dostanę dokładną wartość wykupu? I przede wszystkim: Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie, jak przebiega procedura? Czy jest to bezproblemowe, czy trzeba czekać kilka miesięcy na pieniądze?

Dotyczące 2 & 3.| Klauzula odstąpienia. Czy są jakiekolwiek doświadczenia dotyczące klauzul odstąpienia obu wyżej wymienionych towarzystw i czy naprawdę warto stawić czoła tej walce? Pytam, ponieważ właśnie w związku z moim wyżej wymienionym kredytem hipotecznym zwróciłem się do kancelarii prawnej, aby przynajmniej zbadać mój kontrakt. Będę to jednak robił z ogromnym rozwagą, z sensem i rozsądkiem, ponieważ moi znajomi zdobyli ogromny nos, kiedy poszli z półwiedzą i z kolegą, który studiował tylko 3 semestry prawa, do wielkiego banku w Kolonii.

Dotyczące 2 & 3.| Czy jest sens sprzedaży jednej z tych polis? Czy są jakieś doświadczenia w tej sprawie?

TŁO: W przyszłym roku czekają nas różne inwestycje i nie chciałbym narażać wszystkiego na szwank (nie jestem typem na tę grę) i nie widzę również długoterminowego fantastycznego rozwoju ani w jednym, ani w drugim towarzystwie. Raczej w Standard Life, ale nienawidzę tej czarnej skrzynki, w której dopiero na końcu dowiadujesz się, co zostaje. Dlatego chciałbym część wypłat przeznaczyć na zbliżające się inwestycje, a drugą część ulokować długoterminowo w fundusze.

Na zakończenie: Jestem świadomy, że wypowiadając umowę nie osiągnę żadnych zysków, wręcz przeciwnie, z pewnością będę miał straty w stosunku do moich wpłat, i zdaję sobie sprawę, że inwestycja w fundusze nie spotyka się z uznaniem wszystkich. Jednak nie powinno to być głównym elementem moich pytań i tego tematu.

Serdecznie dziękuję za cierpliwość w przeczytaniu wszystkiego i oczywiście za udzielenie odpowiedzi.

Pozdrawiam, frank-san

Napisany przez uwehaensch

2| Rürup / Riester (?) w Axa Pro Bav (Chance Invest), działa od około 2005/2006 poprzez dokonywanie miesięcznych wpłat brutto w wysokości około 200€.
3| Standard Life Freelax Swing Kapitallebensversicherung działa dynamicznie od 2004 roku, obecnie około 200€ miesięcznie, termin do 2034 roku, czyli przez 30 lat. Aktualna wartość wykupu około 19 000 €.
do 2| Byłem jednym z tych, którzy wtedy gonili za tą modą, aby przed rokiem x zawrzeć umowę w celu oszczędności podatkowych. W tej chwili nie pamiętam, czy na rocznym rozrachunku widniała wartość wykupu / wartość umowy, albo oczywiście mogę się mylić. Być może była znacznie mniejsza w porównaniu do Standard Life, więc w jakiś sposób czterocyfrowa. Jeśli jednak takowa istnieje, z jakimi potrąceniami podatkowymi i opłatami za przetwarzanie przez Axa mam się liczyć? Czy w tej sytuacji zaleca się mi zwolnienie podatkowe i pozostawienie umowy?

Ani Riester, ani Rürup, lecz emerytura pracownicza, dlatego też nie jesteś ubezpieczycielem, lecz Twój pracodawca, Ty jesteś jedynie osobą objętą ubezpieczeniem. Nie możesz złożyć wypowiedzenia, jedynie zawiesić składki. W zasadzie jako osoba objęta ubezpieczeniem powinieneś otrzymywać roczne oświadczenie o wartości, można skonsultować się z pracodawcą.

Cytat od frank-san
do 3| Podobna historia jak w przypadku 2|. Rok temu rozmawiałem z firmą Standard Life i mam mgliste wspomnienia, że umowa powinna być utrzymywana co najmniej 12 lat (czyli do końca 2016 roku), ponieważ w ciągu 12 lat (człowieku, jestem stary ) opłaty za przetwarzanie zostaną zakończone, a po nich wypłaty będą zwolnione od podatku (?). Czy to może być prawda? Również tutaj pytanie, z jakimi potrąceniami (Standard Life & podatki) miałbym się liczyć w przypadku obecnego rozwiązania umowy, czy wypłacona zostanie mi kwota wykupu zgodnie z podaną kwotą? I przede wszystkim: Czy ktoś ma doświadczenie, jak przebiega ten proces? Czy jest to nieskomplikowane, czy trzeba czekać kilka miesięcy na pieniądze?

Faktycznie, dopiero po 12 latach nie ma już podatków do zapłacenia. Otrzymasz wartość wykupu, czy jakieś dodatkowe potrącenia są określone w warunkach umowy. Procedura jest nieskomplikowana i dość szybka, niezbędny jest oryginalny dokument ubezpieczeniowy.

Cytat od frank-san
do 2 & 3| Czy sprzedaż jednej z tych polis ma sens? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej sprawie?

To niemożliwe w przypadku 2, ewentualnie możliwe i rozsądne w przypadku 3. Wystarczy poprosić o ofertę sprzedaży 3, np. w policendirekt.

Napisany przez Frank-san
Dziękuję bardzo!
Żeby było jasne:
ubezpieczenie Emerytalne Pracownicze:
Teraz wziąłem umowę do 3. AG. Jak wyglądałaby procedura, gdybym przekonał mojego AG do zerwania umowy? Czy wtedy nic nie otrzymam?
Standard Life:
Jeśli sprzedam umowę i otrzymam wyższą wartość niż wartość wykupu, czy ten bonus będzie podlegał opodatkowaniu?

Napisany przez uwehaensch

Żeby to dobrze zrozumieć:
Emerytalne ubezpieczenie pracownicze: Jeśli przekonam mojego pracodawcę, by zerwał umowę, to jak przebiega ta likwidacja? Czy wtedy nic nie otrzymam?

Umowa nie może być anulowana, nawet przez Pana/Panią pracodawcę, ale może zostać zwolniona z obowiązku opłacania składek.

Cytat Franka-san
Standard Life:
Jeśli sprzedam umowę i otrzymam wyższą kwotę niż wartość wykupu, czy ten bonus będzie opodatkowany?
Nie, nie po upływie 12 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata